Om att ta plats
2 mar 2012 • 3 min
Jag vet vad det nya trendordet är när det gäller att definiera bibliotek! Ett tag var det informationskompetens, sedan mötesplats,...
Jag vet vad det nya trendordet är när det gäller att definiera bibliotek! Ett tag var det informationskompetens, sedan mötesplats, sedan den digitala klyftan, och någon gång i tiden handlade det säkert om läsning och lån.

Men nu vet jag vad det senaste är – biblioteket som ”facilitator”. Jag har hört ordet nämnas på minst två konferenser, vet knappt vad det betyder, men snart är ordet överallt där det pratas bibliotek och framtid, vänta bara! En ”facilitator” har en ganska tillbakadragen roll, neutral i fråga om värderingar och anpassningsbar i fråga om uppgifter. Biblioteket är användarnas och invånarna ska erövra platsen. Bibliotekarien ska inte vara expert eller auktoritet men utifrån efterfrågan underlätta den enskilda individens dröm att bli verklighet.
Så fint. Eller?
Det krävs ganska mycket för att erövra ett rum, tänker jag, och för att förverkliga stora framtidsplaner måste man ju först våga drömma. Mellan de som tar för givet att deras drömmar har ett värde, som kräver plats i det offentliga rummet och anpassar det efter egna behov, och de som inte gör det, är nog klyftan dessvärre djupare än de digitala orättvisorna någonsin har varit.
Jag läser Ett gott liv av Ann Heberlein. Hon skriver om klass, att ojämlikheten inte bara handlar om resurser. Den sitter i förväntan, eller brist på förväntan, i upplevelsen av att vara determinerad, inte kunna påverka, vara del av eller ha rätt till. Då hjälper det inte att definiera biblioteket som ett erbjudande. ”Att inte tro eller förvänta sig något av livet. Det är arbetarklassens stora problem”, skriver Heberlein, ”det där att man inte tror att man har rätt att drömma. Rätt att hoppas. Rätt att förhäva sig. Man kan drömma om en lottovinst eller en fullträff på Dagens Dubbel. Längre än så sträcker sig sällan drömmarna”.
Vem tror att det är den gruppen som kommer att erövra biblioteket och låta de tjänstvilliga men neutrala bibliotekarierna vara ”facilitators” för deras drömmar? Nej, just det. Tänk bara på vilka som idag lämnar inköpsförslag. De som vet med sig att de får påverka och anser det självklart att biblioteket ska köpa just deras bok. Det stora flertalet av kommuninvånarna lämnar inga förslag, vet kanske inte ens att man kan, och kan man så gäller det nog ändå inte dem. Inte ta plats. Inte förhäva sig. Heberlein skriver också om rädslan att bli avslöjad: ”Därför håller sig fattiga människor för sig själva. För att slippa känna sig dumma”.
Det är långt ifrån alla biblioteksbesökares behov som kommer till uttryck som efterfrågan. (Men säkert finns det fler än folkpartisten Martin Lundqvist, nämndordförande i Haninge som tror att vi väljer själva vilken klass vi vill tillhöra!) Hade biblioteket varit ”facilitator” när jag växte upp hade jag lika gärna kunnat gå till fritidsgården, men jag vågade inte för rummen var redan ockuperade av de med höga röster och vassa armbågar och jag var försiktig och mina drömmar väl förborgade. Just för att man inte behövde kräva sin plats, göra sig hörd genom att flytta stolar eller vinna i pingis, var biblioteket en frizon. Bibliotekarien satte böcker i händerna på mig som jag aldrig hade frågat efter på egen hand. Böckerna formade tankar och skapade begär som inte funnits där tidigare. Ann Heberlein kallar det hybris, det som trots förutsättningarna gjort hennes liv till något annat än det förväntade och förutbestämda. Hon gjorde sin klassresa, jag gjorde min. Nu skriver jag krönikor och undrar vad som fick mig att ta mina drömmar på allvar. Kanske var det hybris. Eller så var det biblioteket
Senaste nytt

M-politikers svar på SD-kritik om dragqueens: "Långsökt"
I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”
8 dec 2023 • 3 min

Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min
0 kommentarer