Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
16 sep 2018 • 2 min
Christine Wennerholm, bibliotekskonsulent från Region Gävleborg, skriver dagbok från Next Library-konferensen i Berlin.
Next Library, lördag.
En ny workshop: Library Story-Times and Maternal Mental Health. Som Bokstartsansvarig på Regionbibliotek Gävleborg, där vi talat mycket om bibliotek, högläsning och hälsa, kände jag att den kunde ge något.
Man uppskattar att en av fem mödrar i Storbritannien har mentala hälsoproblem under graviditeten och under barnets första år. Det finns också en idé om att rim- och ramsstunder på biblioteket betyder lika mycket för modern som för barnet.
Projektet Rhyme Times & Maternal Mental Health har i Essex, under 2017–2018 gjort mätningar av mödrars välmående innan och efter de deltagit i rimstunder tillsammans med sina bebisar på biblioteket. Resultatet blev att rimma och ramsa tillsammans med sitt barn är hälsofrämjande för modern. I projektet ska rim- och ramsstunden innehålla vissa moment som man vet uppmuntrar kommunikation mellan mamma och barn. Det handlar om att som förälder knyta an till sitt barn, vilket är oändligt viktigt för barnets utveckling. Här har folkbiblioteken en viktig uppgift!
Sagostunder har vi på nästan alla bibliotek, tänker jag. Vad är då nytänkandet i detta? Jo, projektet i Essex fokuserar på modern och inte på barnet. Mår mamma bra så mår barnet bra – men det måste också vara tvärtom, tänker jag. Vi fokuserar på det lilla barnets språkutveckling, men tänk om föräldrarna också får en vällustkänsla av att läsa tillsammans med sitt barn?
Det ska tilläggas att i Sverige hade vi nog fokuserat på hela familjen.
Jag tänker absolut läsa mer om detta, för mig veterligen finns det ingen annan liknande studie.
Läs också:
Dag 1: Berlin uppmuntrar det oväntade
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
0 kommentarer