Dag 3: Essex rimmar för mamman

16 sep 2018 • 2 min

Christine Wennerholm, bibliotekskonsulent från Region Gävleborg, skriver dagbok från Next Library-konferensen i Berlin.

Workshop om rim och ramsor. Foto: Katinka Borg.
Workshop. Foto: Katinka Borg.
Foto: Tinne Wennerholm.
Foto: Tinne Wennerholm.

Next Library, lördag.

En ny workshop: Library Story-Times and Maternal Mental Health. Som Bokstartsansvarig på Regionbibliotek Gävleborg, där vi talat mycket om bibliotek, högläsning och hälsa, kände jag att den kunde ge något.

Man uppskattar att en av fem mödrar i Storbritannien har mentala hälsoproblem under graviditeten och under barnets första år. Det finns också en idé om att rim- och ramsstunder på biblioteket betyder lika mycket för modern som för barnet.

Projektet Rhyme Times & Maternal Mental Health har i Essex, under 2017–2018 gjort mätningar av mödrars välmående innan och efter de deltagit i rimstunder tillsammans med sina bebisar på biblioteket. Resultatet blev att rimma och ramsa tillsammans med sitt barn är hälsofrämjande för modern. I projektet ska rim- och ramsstunden innehålla vissa moment som man vet uppmuntrar kommunikation mellan mamma och barn. Det handlar om att som förälder knyta an till sitt barn, vilket är oändligt viktigt för barnets utveckling. Här har folkbiblioteken en viktig uppgift!

Sagostunder har vi på nästan alla bibliotek, tänker jag. Vad är då nytänkandet i detta? Jo, projektet i Essex fokuserar på modern och inte på barnet. Mår mamma bra så mår barnet bra – men det måste också vara tvärtom, tänker jag. Vi fokuserar på det lilla barnets språkutveckling, men tänk om föräldrarna också får en vällustkänsla av att läsa tillsammans med sitt barn?

Det ska tilläggas att i Sverige hade vi nog fokuserat på hela familjen.

Jag tänker absolut läsa mer om detta, för mig veterligen finns det ingen annan liknande studie.

Läs också: 

Dag 1: Berlin uppmuntrar det oväntade

Dag 2: Deltagande är nyckelordet

Dag 4: Alltför mycket möten

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min