Dag 3: Essex rimmar för mamman

16 sep 2018 • 2 min

Christine Wennerholm, bibliotekskonsulent från Region Gävleborg, skriver dagbok från Next Library-konferensen i Berlin.

Workshop om rim och ramsor. Foto: Katinka Borg.
Workshop. Foto: Katinka Borg.
Foto: Tinne Wennerholm.
Foto: Tinne Wennerholm.

Next Library, lördag.

En ny workshop: Library Story-Times and Maternal Mental Health. Som Bokstartsansvarig på Regionbibliotek Gävleborg, där vi talat mycket om bibliotek, högläsning och hälsa, kände jag att den kunde ge något.

Man uppskattar att en av fem mödrar i Storbritannien har mentala hälsoproblem under graviditeten och under barnets första år. Det finns också en idé om att rim- och ramsstunder på biblioteket betyder lika mycket för modern som för barnet.

Projektet Rhyme Times & Maternal Mental Health har i Essex, under 2017–2018 gjort mätningar av mödrars välmående innan och efter de deltagit i rimstunder tillsammans med sina bebisar på biblioteket. Resultatet blev att rimma och ramsa tillsammans med sitt barn är hälsofrämjande för modern. I projektet ska rim- och ramsstunden innehålla vissa moment som man vet uppmuntrar kommunikation mellan mamma och barn. Det handlar om att som förälder knyta an till sitt barn, vilket är oändligt viktigt för barnets utveckling. Här har folkbiblioteken en viktig uppgift!

Sagostunder har vi på nästan alla bibliotek, tänker jag. Vad är då nytänkandet i detta? Jo, projektet i Essex fokuserar på modern och inte på barnet. Mår mamma bra så mår barnet bra – men det måste också vara tvärtom, tänker jag. Vi fokuserar på det lilla barnets språkutveckling, men tänk om föräldrarna också får en vällustkänsla av att läsa tillsammans med sitt barn?

Det ska tilläggas att i Sverige hade vi nog fokuserat på hela familjen.

Jag tänker absolut läsa mer om detta, för mig veterligen finns det ingen annan liknande studie.

Läs också: 

Dag 1: Berlin uppmuntrar det oväntade

Dag 2: Deltagande är nyckelordet

Dag 4: Alltför mycket möten

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min