Dag 3: Essex rimmar för mamman

16 sep 2018 • 2 min

Christine Wennerholm, bibliotekskonsulent från Region Gävleborg, skriver dagbok från Next Library-konferensen i Berlin.

Workshop om rim och ramsor. Foto: Katinka Borg.
Workshop. Foto: Katinka Borg.
Foto: Tinne Wennerholm.
Foto: Tinne Wennerholm.

Next Library, lördag.

En ny workshop: Library Story-Times and Maternal Mental Health. Som Bokstartsansvarig på Regionbibliotek Gävleborg, där vi talat mycket om bibliotek, högläsning och hälsa, kände jag att den kunde ge något.

Man uppskattar att en av fem mödrar i Storbritannien har mentala hälsoproblem under graviditeten och under barnets första år. Det finns också en idé om att rim- och ramsstunder på biblioteket betyder lika mycket för modern som för barnet.

Projektet Rhyme Times & Maternal Mental Health har i Essex, under 2017–2018 gjort mätningar av mödrars välmående innan och efter de deltagit i rimstunder tillsammans med sina bebisar på biblioteket. Resultatet blev att rimma och ramsa tillsammans med sitt barn är hälsofrämjande för modern. I projektet ska rim- och ramsstunden innehålla vissa moment som man vet uppmuntrar kommunikation mellan mamma och barn. Det handlar om att som förälder knyta an till sitt barn, vilket är oändligt viktigt för barnets utveckling. Här har folkbiblioteken en viktig uppgift!

Sagostunder har vi på nästan alla bibliotek, tänker jag. Vad är då nytänkandet i detta? Jo, projektet i Essex fokuserar på modern och inte på barnet. Mår mamma bra så mår barnet bra – men det måste också vara tvärtom, tänker jag. Vi fokuserar på det lilla barnets språkutveckling, men tänk om föräldrarna också får en vällustkänsla av att läsa tillsammans med sitt barn?

Det ska tilläggas att i Sverige hade vi nog fokuserat på hela familjen.

Jag tänker absolut läsa mer om detta, för mig veterligen finns det ingen annan liknande studie.

Läs också: 

Dag 1: Berlin uppmuntrar det oväntade

Dag 2: Deltagande är nyckelordet

Dag 4: Alltför mycket möten

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min