Säg ja till medborgarservice
22 maj 2018 • 2 min
Debatten rasar om folkbibliotekarier ska agera it-support. Men det finns ett annat sätt att se på användarnas behov. Bibliotek Uppsalas Rikard Jennische tycker att ett bibliotek som vill vara en aktiv del i samhället måste fokusera på det som behövs och efterfrågas.


Det pågår just nu en spännande men ingalunda ny debatt om huruvida folkbibliotekens uppdrag inkluderar så kallad medborgarservice. Alltså, ska bibliotekspersonal assistera människor med att fylla i blanketter från Försäkringskassan, hjälpa till vid bankärenden, skriva ut intyg, kolla när Skatteverket har öppet och andra saker som inte ansetts som traditionella biblioteksuppgifter.
Jag förvånas över att stora delar av bibliotekssverige verkar mena att sådana frågor inte hör hemma på biblioteken, att man ska gå någon annanstans med dem. En av anledningarna jag hör är att ”vi är inte utbildade i sånt”, en annan att ”det är någon annans ansvar”, en tredje att ”det tar så mycket tid att det går utöver litteraturförmedlingen.”
På alla jobb gör man saker man inte är utbildad i. Det vore märkligt annars. Det är till exempel länge sedan som litteraturvetenskap ingick i bibliotekarieutbildningen men vi förväntas ändå vara väl bevandrade i litterära epoker och ryska klassiker. Det som dagens bibliotekarier är utbildade i är informationskunskap och i bibliotekariernas roll som informationsspecialister ingår att försöka hjälpa till där informationsbehovet finns och om det behovet råkar vara medborgarservicefrågor – så kan jag inte förstå varför vi inte skulle försöka svara på dem.
Visst håller jag med om att medborgarservicefrågor kan anses vara någon annans ansvar och visst kan vi hänvisa till Skatteverket när en besökare vill ha en blankett utskriven och hjälp med att fylla i den. Vi kan också hänvisa till Microsoft om någon har frågor om Windows eller till Google om någon har problem med sin Gmail. Men vilka informationsspecialister är vi då?
Folkbibliotek som vill vara livskraftiga anpassar sig efter hur samhället ser ut och bör inte vara rädda för utvecklingen att också fungera som informationscentraler eller medborgarkontor. Tvärtom bör man anpassa verksamheten och kanske rekrytera så att den utvecklingen går lättare. Ett bibliotek som vill ta en aktiv del i ett samhälle fokuserar på sådant som behövs och går inte och väntar på att någon annan tar sitt ansvar. Det gör sitt bästa för att uppfylla sitt uppdrag i digital delaktighet, där jag menar att de här frågorna hör hemma.
Biblioteken har naturligtvis en jätteviktig uppgift i att arbeta litteraturförmedlande. Och det kan säkert vara så att medborgarservicefrågor på vissa bibliotek i vissa kommuner tar så mycket tid att man inte hinner förmedla litteratur. Men det är inte min erfarenhet från biblioteken i Uppsala. Precis som på alla andra jobb måste man prioritera bland sina arbetsuppgifter. Och jag menar att man behöver uppvärdera de här frågorna som uppenbarligen har en stor betydelse i folks vardag. De är sjukt viktiga helt enkelt. Kanske ibland viktigare än att tipsa en flitig biblioteksbesökare om någons senaste roman?
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer