SKL om skolbiblioteken: ”Staten måste ta sitt ansvar”

18 mar 2019 • 2 min

SKL håller med Sofia Malmberg om att bemanningen av skolbiblioteken är viktig (Sofia Malmberg i biblioteksbladet.se 13/3). Men de menar också att frågan är komplex och att staten bör ta ett större ansvar.

Maria Caryll och Katrien Vanhaverbeke. Foto: Hans Alm och Thomas Carlgren.

SKL delar helt Sofia Malmbergs (Biblioteksbladet.se 13/3) uppfattning när det gäller skolbibliotekens betydelse och vad skolbibliotekarier bidrar med varje dag i våra skolor. Vi ser flera tecken på att likvärdigheten brister när det gäller elevers tillgång till god skolbiblioteksverksamhet och det är bra att frågan uppmärksammas. Vi är också medvetna om att det krävs ett arbete på såväl lokal som nationell nivå för att elever ska få ta del av en god skolbiblioteksverksamhet.

Mer än en fjärdedel av Sveriges grundskolor har färre än 100 elever. För att säkerställa att även små skolor får tillgång till en god verksamhet krävs en lagstiftning som gör det möjligt med flexibla lösningar – vilket Malmberg också klokt framhåller. En skolbiblioteksfunktion i samarbete med folkbiblioteket är en modell, men det kan även handla om skolbibliotekariestöd på distans eller om att flera skolor på skolbibliotekarier. Förtydligade krav får inte stå i vägen för sådana modeller.

Samtidigt behöver vi signalera att frågan om skärpta krav på bemanning av skolbiblioteksverksamhet är komplex. Det handlar bland annat om brist på utbildade bibliotekarier.

Om tillgången till skolbiblioteksverksamhet och skolbibliotekarier ska öka och bli mer likvärdig krävs även att staten tar sin del av ansvaret. Införs ökade krav på bemanning måste staten kompensera kommunerna för det enligt finansieringsprincipen, samt se till att fler bibliotekarier utbildas.

Maria Caryll, chef för utbildningssektionen på SKL

Katrien Vanhaverbeke, chef för sektionen för lokal och regional utveckling på SKL

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min

Annons

Annons

Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter

Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.

28 aug 2024 • 2 min