Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
8 mar 2018 • 2 min
Det blåser kallt omkring bidragskriterier som jämställdhet och tillgänglighet. När når kritiken biblioteksmiljonerna?
Som ledamot i Kulturrådets arbetsgrupp för facklitteratur hamnade jag nyligen i debattstorm. Svenska dagbladets reporter Ola Wong plockade fram övergripande direktiv för bidragsgivningen, som att ett jämställdhetsperspektiv och ett tillgänglighetsperspektiv ska iakttas, och hävdade att politiserade instruktioner används i stället för kvalitetskriterier när man bestämmer vilka boktitlar som ska få statligt efterhandsstöd.
Men det är inte så det funkar. De fyra urvalsgrupperna – för skönlitteratur, barn- och ungdomslitteratur, serier och bildverk och facklitteratur – arbetar efter andra och genre-specifika kriterier som i fackböckernas fall handlar om tillförlitlighet i sak, om boken är aktivt reflekterande, välargumenterad, tillför ny kunskap eller belyser ett nytt område. Om den är aktuell och har populärvetenskapliga eller debattkvaliteter är också sådant som diskuteras på våra möten.
Men själva frågan som kritikerna ställer finns ju ändå kvar. Är det rättvist att Kulturrådet i nästa steg skulle slå bakut om vi till exempel bara fördelade stöd till manliga författare eller till lättlästa böcker?
[fakta id=”17502″]
Jag tänker att i en platonsk idévärld där det fanns en absolut sanning som de allvisa ledamöterna i urvalsgrupperna bara hade att avtäcka skulle det kanske vara orättvist. Om vi kunde vara helt säkra på att de här lättlästa böckerna som männen hade skrivit var mycket bättre än alla andra. Men nu är vi ju inte där. Långt ifrån. Dels är vi inte allvisa, och dels finns det all anledning att tvivla på att det alls finns något som är absolut gott och skönt. Och då är det kanske inte så dumt att lyfta ett ögonbryn om vi till exempel ger allt stöd till personer med penis.
Snart är det dags för Kulturrådet att börja dela ut årets 250 miljoner till -folkbiblioteken. Och kanske är det då också dags för hela sektorn att börja preppa för en debatt om stödkriterierna. Satsningen har ju som uttalat mål att öka inkludering och delaktighet. Se där en politisering av samhället! Det står också att insatserna ska utgå från bibliotekslagen.
Bibliotekslagen är radikal och uppfordrande. Den ställer krav på att biblioteksverksamhet ska vara till för alla, pekar ut prioriterade grupper som personer med funktionsnedsättning, nationella minoriteter och personer med annat modersmål än svenska. Det är inte omöjligt att samma kritiker som höjt rösterna om litteraturstödet utifrån krav på jämställdhet, internationellt perspektiv och tillgänglighet också står beredda att ta strid om biblioteks-lagen.
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer