Tack för allt, Biblioteksregeringen!

20 sep 2018 • 2 min

Biblioteken framhölls redan i ­statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring 2014. Sedan dess har den avgående regeringen engagerat sig i den sjunkande läsförmågan och vi har fått Bokstart och Läslov och Läsdelegation.

Den har uppmärksammat bristen på utbildade bibliotekarier i skolorna och börjat sätta press för att göra skolbiblioteken professio­nella och likvärdiga. Till och med avsatt pengar. Den har tillsatt en utredning av hela biblioteksv­äsendets framtid. Med en nationell biblioteksstrategi som mål.

Lägg därtill det största statsbidraget i mannaminne: Stärkta bibliotek. 750 miljoner till folkbiblioteken i landet för att öka utbud och tillgänglighet.

Ju mer vi pratat om valet på ­redaktionen, desto mer har vi blivit på det klara med vilka lyckosamma biblioteksår den sittande regeringen har bjudit på. Men vad händer med ­satsningarna nu?

Det här numret går till tryck dagen efter valet. Bara 153 av de 750 miljonerna i Stärkta biblio­tek är utdelade och med en ny regering kan de resterande 597 hamna någon annanstans.

Liksom den nationella biblio­teksstrategin kan komma att läggas till en sista vila på gravplatsen för statliga utredningar.

Om man undantar privatiseringsfrågan har sju av riksdagspartierna visserligen en hyfsat likartad bibliotekssyn. Men Sverigedemokraterna avviker tydligt. Särskilt i ­uppfattningen att källkritik är odemokratiskt. Det var de tydliga med i Biblioteksbladets valenkät ­(nr 4/2018). Nu har de gjort ett starkt val.

I enskilda kommuner kan man få en ny ­situation. Finns det bibliotek som nu kommer att få upphöra med källkritik?

Tja, det enda som är klart är att det blir en höst full av nyheter.

I det här numret följer vi den första (och kanske sista) utdelningen i Stärkta bibliotek. Nästan 200 kommuner har fått bidrag för olika satsningar. Vi berättar om tre av dem.

En verksamhet som nu kan förstärkas ytterligare är digidelcentret i Motala. En nysatsning görs i Säter med digitalkunskap för äldre. Och Bibblix, e-bokstjänsten för barn, som funnits i Malmö, Stockholm och Katrineholm får spridning.

Chefer med höga utdelningar ger sina bästa söktips.

Och medan vi försöker förstå vad valet egentligen lett till verkar Bokmässan bli en trivsam och odramatisk historia. Läslust och respekt är orden för året. Och även de satsar på biblioteken.

Vi ses där!

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/etidningen/nr-6-2018/

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min