Tack för allt, Biblioteksregeringen!
20 sep 2018 • 2 min
Biblioteken framhölls redan i statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring 2014. Sedan dess har den avgående regeringen engagerat sig i den sjunkande läsförmågan och vi har fått Bokstart och Läslov och Läsdelegation.
Den har uppmärksammat bristen på utbildade bibliotekarier i skolorna och börjat sätta press för att göra skolbiblioteken professionella och likvärdiga. Till och med avsatt pengar. Den har tillsatt en utredning av hela biblioteksväsendets framtid. Med en nationell biblioteksstrategi som mål.
Lägg därtill det största statsbidraget i mannaminne: Stärkta bibliotek. 750 miljoner till folkbiblioteken i landet för att öka utbud och tillgänglighet.
Ju mer vi pratat om valet på redaktionen, desto mer har vi blivit på det klara med vilka lyckosamma biblioteksår den sittande regeringen har bjudit på. Men vad händer med satsningarna nu?
Det här numret går till tryck dagen efter valet. Bara 153 av de 750 miljonerna i Stärkta bibliotek är utdelade och med en ny regering kan de resterande 597 hamna någon annanstans.
Liksom den nationella biblioteksstrategin kan komma att läggas till en sista vila på gravplatsen för statliga utredningar.
Om man undantar privatiseringsfrågan har sju av riksdagspartierna visserligen en hyfsat likartad bibliotekssyn. Men Sverigedemokraterna avviker tydligt. Särskilt i uppfattningen att källkritik är odemokratiskt. Det var de tydliga med i Biblioteksbladets valenkät (nr 4/2018). Nu har de gjort ett starkt val.
I enskilda kommuner kan man få en ny situation. Finns det bibliotek som nu kommer att få upphöra med källkritik?
Tja, det enda som är klart är att det blir en höst full av nyheter.
I det här numret följer vi den första (och kanske sista) utdelningen i Stärkta bibliotek. Nästan 200 kommuner har fått bidrag för olika satsningar. Vi berättar om tre av dem.
En verksamhet som nu kan förstärkas ytterligare är digidelcentret i Motala. En nysatsning görs i Säter med digitalkunskap för äldre. Och Bibblix, e-bokstjänsten för barn, som funnits i Malmö, Stockholm och Katrineholm får spridning.
Chefer med höga utdelningar ger sina bästa söktips.
Och medan vi försöker förstå vad valet egentligen lett till verkar Bokmässan bli en trivsam och odramatisk historia. Läslust och respekt är orden för året. Och även de satsar på biblioteken.
Vi ses där!
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/etidningen/nr-6-2018/
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer