Utan motstånd

28 apr 2017 • 2 min

En gång följde jag med en kollega på hockey. Sofia och hennes australiske sambo Andrew åker på alla Mora IK:s...

Foto: Sandra Johnson
Foto: Sandra Johnson

En gång följde jag med en kollega på hockey. Sofia och hennes australiske sambo Andrew åker på alla Mora IK:s matcher och står i klacken med sina rödgrönvita tröjor, mössor och halsdukar och ropar snälla saker som ”Heja Mora!”

Sofia och Andrew är inte några arga eller fulla fans. Men runt omkring dem står andra och vrålar ”Leksandshockey!” och det tar en stund att förstå att det betyder icing på Moramål. Tre av motståndarlaget Almtunas spelare kommer från Leksand och det finns ingen gräns för hur mycket de hånas.

De senaste veckorna har bibliotekens urval varit hett nyhetsstoff. Och också i Mora har utbudet ifrågasatts. Där kan man enligt Dalarnas tidning nämligen inte låna höstens hyllningsbok till Leksands IF Laget som aldrig dog trots att alla andra bibliotek i Dalarna sägs ha köpt in den.

Nu är det inga Morabor som har hotat eller trakasserat personalen till följd av deras inköpsbeslut, så som skett i Stockholmsområdet. Men nyheten om inköpsbeslutet har istället lett till en satsning på källkritik.

Jenny Nises, en av de anställda, säger till P4 Dalarna i veckan att de börjar jobba direkt med den falska nyheten att de stoppade Laget som aldrig dog av rivalitetsskäl. Enligt Jenny Nises handlar beslutet helt och hållet om bristande efterfrågan.

Kanske befinner sig hela Mora i en filterbubbla där Leksands framgångar utraderas redan innan de ens närmar sig nyhetsflödet. I så fall får vi hoppas att biblioteket nu bidrar till att spräcka den.

Allt fler bibliotek jobbar på olika sätt mot de filterbubblor som de sociala mediernas och sökmotorernas algoritmer förpassar oss till. I det här numret besöker vi en av de mest erfarna –  Hjulsbroskolan i Linköping. Där jobbar de med källkritik under hela året i alla klasser.

Skolbibliotekarien Liselott Drejstam börjar öva med barnen redan i förskoleklassen och i de nationella proven ser det ut som om Linköpings satsning på skolbiblioteken får effekt. De elever som haft tillgång till ett bemannat bibliotek har högre resultat på proven generellt och när det gäller källkritik syns ännu större skillnad.

Å andra sidan behöver de kanske inga filterbubblor i Linköping. Deras hockeylag ligger hela tio placeringar över Leksand i högsta serien.

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min