Utan motstånd

28 apr 2017 • 2 min

En gång följde jag med en kollega på hockey. Sofia och hennes australiske sambo Andrew åker på alla Mora IK:s...

Foto: Sandra Johnson
Foto: Sandra Johnson

En gång följde jag med en kollega på hockey. Sofia och hennes australiske sambo Andrew åker på alla Mora IK:s matcher och står i klacken med sina rödgrönvita tröjor, mössor och halsdukar och ropar snälla saker som ”Heja Mora!”

Sofia och Andrew är inte några arga eller fulla fans. Men runt omkring dem står andra och vrålar ”Leksandshockey!” och det tar en stund att förstå att det betyder icing på Moramål. Tre av motståndarlaget Almtunas spelare kommer från Leksand och det finns ingen gräns för hur mycket de hånas.

De senaste veckorna har bibliotekens urval varit hett nyhetsstoff. Och också i Mora har utbudet ifrågasatts. Där kan man enligt Dalarnas tidning nämligen inte låna höstens hyllningsbok till Leksands IF Laget som aldrig dog trots att alla andra bibliotek i Dalarna sägs ha köpt in den.

Nu är det inga Morabor som har hotat eller trakasserat personalen till följd av deras inköpsbeslut, så som skett i Stockholmsområdet. Men nyheten om inköpsbeslutet har istället lett till en satsning på källkritik.

Jenny Nises, en av de anställda, säger till P4 Dalarna i veckan att de börjar jobba direkt med den falska nyheten att de stoppade Laget som aldrig dog av rivalitetsskäl. Enligt Jenny Nises handlar beslutet helt och hållet om bristande efterfrågan.

Kanske befinner sig hela Mora i en filterbubbla där Leksands framgångar utraderas redan innan de ens närmar sig nyhetsflödet. I så fall får vi hoppas att biblioteket nu bidrar till att spräcka den.

Allt fler bibliotek jobbar på olika sätt mot de filterbubblor som de sociala mediernas och sökmotorernas algoritmer förpassar oss till. I det här numret besöker vi en av de mest erfarna –  Hjulsbroskolan i Linköping. Där jobbar de med källkritik under hela året i alla klasser.

Skolbibliotekarien Liselott Drejstam börjar öva med barnen redan i förskoleklassen och i de nationella proven ser det ut som om Linköpings satsning på skolbiblioteken får effekt. De elever som haft tillgång till ett bemannat bibliotek har högre resultat på proven generellt och när det gäller källkritik syns ännu större skillnad.

Å andra sidan behöver de kanske inga filterbubblor i Linköping. Deras hockeylag ligger hela tio placeringar över Leksand i högsta serien.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min