”Vi återkommer ofta till musiken”

19 mar 2019 • 2 min

Vikten av strategin kan inte mätas i antal tecken om varje enskilt biblioteksslag, skriver samordnaren för den nationella biblioteksstrategin Erik Fichtelius i ett svar till Pia Shekhter, ordförande i Svenska musikbiblioteksföreningen.

Erik Fichtelius. Foto: Stina Loman.

– Biblioteken tillhör folket, konstaterar vi i inledningen till förslaget till nationell biblioteksstrategi och skriver att det också är musikernas

Vi skriver senare att musikpå biblioteken har stor betydelse. När vi talar om biblioteket som samhällets öppna rum lyfter vi återigen fram musiken:

– Här finns liv, samtal, film, musik och det lågintensiva mötet.

Vi fortsätter med att konstatera:

– Det är värdefullt att biblioteken förmedlar andra konst- och kulturuttryck än de som finns i tryckt text. Till exempel bör det vara självklart att tillgängliggöra musik, film och datorspel.

Och när vi kommer till specialbiblioteken lyfter vi ånyo fram biblioteken inom musikområdet och musikbibliotekarierna. Vi skriver:

– Fjärrlånen av noter och musiktryck bör därför ske effektivt så att användarna kan få tillgång till denna efterfrågade medieform. Det behövs tillgång till bibliotekariekompetens med inriktning mot musik i det allmänna biblioteksväsendet

En strategitext måste vara kort för att bli läst och få slagkraft. Vikten av vad som står där kan inte mätas i antal tecken om varje biblioteksslag. Men mot bakgrund av musikbibliotekens och musikbibliotekariernas mycket tydliga och värdefulla inspel till strategin har vi jämfört med många andra områden ofta återkommit till musiken i biblioteken.

Strategin lyfter fram vad som är viktigt och vart vi bör gå. Det är samtidigt inte någon detaljerad handlingsplan. Nu är det upp till hela biblioteksväsendet att bidra till handling, så att strategin blir ett levande dokument. Där hoppas jag att musikbiblioteken driver på för att förverkliga sina krav utifrån strategins betoning av musikens roll i biblioteken.

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min