”Vi återkommer ofta till musiken”

19 mar 2019 • 2 min

Vikten av strategin kan inte mätas i antal tecken om varje enskilt biblioteksslag, skriver samordnaren för den nationella biblioteksstrategin Erik Fichtelius i ett svar till Pia Shekhter, ordförande i Svenska musikbiblioteksföreningen.

Erik Fichtelius. Foto: Stina Loman.

– Biblioteken tillhör folket, konstaterar vi i inledningen till förslaget till nationell biblioteksstrategi och skriver att det också är musikernas

Vi skriver senare att musikpå biblioteken har stor betydelse. När vi talar om biblioteket som samhällets öppna rum lyfter vi återigen fram musiken:

– Här finns liv, samtal, film, musik och det lågintensiva mötet.

Vi fortsätter med att konstatera:

– Det är värdefullt att biblioteken förmedlar andra konst- och kulturuttryck än de som finns i tryckt text. Till exempel bör det vara självklart att tillgängliggöra musik, film och datorspel.

Och när vi kommer till specialbiblioteken lyfter vi ånyo fram biblioteken inom musikområdet och musikbibliotekarierna. Vi skriver:

– Fjärrlånen av noter och musiktryck bör därför ske effektivt så att användarna kan få tillgång till denna efterfrågade medieform. Det behövs tillgång till bibliotekariekompetens med inriktning mot musik i det allmänna biblioteksväsendet

En strategitext måste vara kort för att bli läst och få slagkraft. Vikten av vad som står där kan inte mätas i antal tecken om varje biblioteksslag. Men mot bakgrund av musikbibliotekens och musikbibliotekariernas mycket tydliga och värdefulla inspel till strategin har vi jämfört med många andra områden ofta återkommit till musiken i biblioteken.

Strategin lyfter fram vad som är viktigt och vart vi bör gå. Det är samtidigt inte någon detaljerad handlingsplan. Nu är det upp till hela biblioteksväsendet att bidra till handling, så att strategin blir ett levande dokument. Där hoppas jag att musikbiblioteken driver på för att förverkliga sina krav utifrån strategins betoning av musikens roll i biblioteken.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min