En app för smärtpatienter

19 sep 2019 • < 1 min

En app som riktar sig till smärtpatienter och forskare har utvecklats på Karolinska Institutets bibliotek.

Karolinska Institutets bibliotek och en forskargrupp från Karolinska ­Institutet har utvecklat en app, ACTsmart, som riktar sig till smärtpatienter och forskare. I appen får patienter varje vecka svara på frågor om hur de mår och hur mycket smärtan påverkar livet samt ­arbeta med olika övningar och teoriavsnitt. Datan utvinns sedan för att användas i forskningsstudier.

Appen har utvecklats med hjälp av Lean UX som innebär ett ­kontinuerligt testande.

– I Lean UX försöker man få tidig input från användarna. Tjänsten byggs utifrån deras tankar och erfarenheter. Man har sedan med sig användarna under hela processen, säger Sofia Samuelsson, projektledare och UX-designer på biblioteket.

Var fjärde vecka har hon, tillsammans med en projektgrupp bestående av kompetenser från forskargruppen och biblioteket, stämt av med användarna: forskare och patienter. De har kontinuerligt träffat smärtpatienter, antingen fysiskt eller via videosamtal, och bland annat visat prototyper och ställt frågor. En bit in i processen utvecklades också ett forskargränssnitt där det går att analysera inmatad data och följa patienternas tillstånd.

– Patienter är en ny målgrupp för oss. Utvecklingsmässigt har vi fått många nya lärdomar om hur man skapar inkluderande gränssnitt för patienter som exempelvis har svårt att ta till sig information på grund av smärta, säger Sofia Samuelsson.

Arbetet med ACTsmart har pågått under perioder i ett par år och blev ­nyligen klart. Förhoppningen är att den ska fortsätta utvecklas framöver.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Är biblioteken inkluderande på riktigt?

Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.

12 jun 2025 • 4 min