Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
19 sep 2019 • < 1 min
En app som riktar sig till smärtpatienter och forskare har utvecklats på Karolinska Institutets bibliotek.
Karolinska Institutets bibliotek och en forskargrupp från Karolinska Institutet har utvecklat en app, ACTsmart, som riktar sig till smärtpatienter och forskare. I appen får patienter varje vecka svara på frågor om hur de mår och hur mycket smärtan påverkar livet samt arbeta med olika övningar och teoriavsnitt. Datan utvinns sedan för att användas i forskningsstudier.
Appen har utvecklats med hjälp av Lean UX som innebär ett kontinuerligt testande.
– I Lean UX försöker man få tidig input från användarna. Tjänsten byggs utifrån deras tankar och erfarenheter. Man har sedan med sig användarna under hela processen, säger Sofia Samuelsson, projektledare och UX-designer på biblioteket.
Var fjärde vecka har hon, tillsammans med en projektgrupp bestående av kompetenser från forskargruppen och biblioteket, stämt av med användarna: forskare och patienter. De har kontinuerligt träffat smärtpatienter, antingen fysiskt eller via videosamtal, och bland annat visat prototyper och ställt frågor. En bit in i processen utvecklades också ett forskargränssnitt där det går att analysera inmatad data och följa patienternas tillstånd.
– Patienter är en ny målgrupp för oss. Utvecklingsmässigt har vi fått många nya lärdomar om hur man skapar inkluderande gränssnitt för patienter som exempelvis har svårt att ta till sig information på grund av smärta, säger Sofia Samuelsson.
Arbetet med ACTsmart har pågått under perioder i ett par år och blev nyligen klart. Förhoppningen är att den ska fortsätta utvecklas framöver.
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer