Regeringen vill utöka bibliotekssekretessen

21 jun 2017 • 2 min

Bibliotekssekretessen behöver uppdateras och börja gälla för bibliotekets datorer. Det tycker regeringen som nu vill ändra offentlighets- och sekretesslagen.

Foto: Istock.
Foto: Istock.

I går lämnade regeringen in sitt förslag till riksdagen som handlar om att man vill se ett bättre sekretesskydd för enskilda. Regeringen föreslår en rad ändringar i offentlighets- och sekretesslagen. Bland annat att bibliotekssekretessen, som i dag gäller för bland annat uppgifter om boklån, också ska omfatta uppgifter som rör enskildas användning av informationsteknik på biblioteken.

Regeringen menar att de sökningar som enskilda gör på bibliotekets datorer kan sparas automatiskt i datorn, och att sådana uppgifter kan vara av ”integritetskänslig natur”. Även om det inte är så vanligt att uppgifterna är integritetskänsliga, konstaterar regeringen, så kan det hända att någon vill göra sökningar som rör exempelvis sjukdomar eller sexuell läggning.

Anledningen till att man lägger fram det här förslaget nu beror på att den här typen av frågor inte var aktuella när bibliotekssekretessen infördes. Man skriver att den möjligheten inte fanns ”för enskilda besökande på bibliotek att göra internetsökningar på ett biblioteks dator eller att på annat sätt använda sig av informationsteknik i biblioteksverksamhet som finns nu”.

Regeringen har fått frågor från både Helsingborgs tingsrätt och Stockholms kommun som handlar om hur man ska tolka regeringens förslag. Ska det endast gälla bibliotekets datorer? Hur hanterar man de uppgifter som registreras i samband med att enskilda använder egna plattformar, exempelvis laptop eller läsplatta, och surfar på bibliotekets wifi? Som svar på det skriver regeringen att deras förslag gäller oavsett om folk använder bibliotekets eller sin egen utrustning.

Om regeringen får som den vill börjar lagändringarna att gälla från 1 januari nästa år.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/ilshammar-positiv-till-utokad-sekretess/

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min