Stockholm läser 2013

22 jan 2013 • < 1 min

Nu är det klart. Lena Anderssons Var det bra så? väljs till 2013 års Stockholm läser-bok. Juryns motivering lyder: ”I ett...

Nu är det klart. Lena Anderssons Var det bra så? väljs till 2013 års Stockholm läser-bok. Juryns motivering lyder: ”I ett Stockholm som drar isär väljer vi att läsa, eller att läsa om, Lena Anderssons Var det bra så? En kylig påminnelse om den ofullbordade framtiden.” 

Var det bra så? är Lena Anderssons debutbok från 1999. Boken ges nu ut på nytt i pocket (Natur & Kultur) med ett nyskrivet förord av Qaisar Mahmood. Nytt för i år är att Stockholm läser-boken kommer i en lättläst version på LL-förlaget i mitten av april.

Valet av 2013 års Stockholm läser-bok offentliggjordes vid en ceremoni på Stadsbiblioteket Stockholm under måndagskvällen. Därmed startar också Stockholms största läsecirkel: 22 läsecirklar på bibliotek runt om i Stockholm och sex övriga evenemang, däribland ”Politiker läser Var det bra så?” och stadsvandringar i Tensta. Programmet återfinns på Stockholm läser-bloggen.

Stockholm läser-juryn består av Anna Gillinger, Söderbokhandeln; Annika Hermele, bokcirklar.se; Patrik Schylström, Stockholms stadsbibliotek; Bia Sigge, Pocketshop; Astrid Trotzig, författare, samt två medlemmar som representerar stockholmarna, vid valet av årets bok var det Ros-Mari Edström och Daniel Persson.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min