Två läger i privatiseringsfrågan
16 nov 2018 • 3 min
Är det rätt att privatisera folkbiblioteken? Efter att Stockholms nya kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) meddelat att han gärna ser en privatisering har debatten inte låtit vänta på sig.


Det började den 19 oktober med en artikel i Dagens Nyheter. Jonas Naddebo, nytt centerpartistiskt kulturborgarråd i Stockholm, sa att han vill driva frågan om privatiserade bibliotek. Han hoppades på ”en ny bibliotekspolitik” med möjligheten att överlåta Stockholms stadsbibliotek i privat drift.
”Förskräckligt”, utbrast oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) i en ny DN-artikel.
Redan samma dag kom ett pressmeddelande från Centerpartiet Stockholm som förtydligade att det grönblå samarbetet inte vill privatisera stadens bibliotek.[fakta id=”18905″]
Men då var det försent och det dröjde inte länge förrän debatten var igång.
Kritiken kom från flera håll. Annika Persson, journalist, författare och chefredaktör för Biblioteksbladet, skrev i en debattartikel i DN att det finns skäl att lyssna när nästan hela bibliotekskåren talar med samma röst. Sveriges Författarförbund uttryckte sin kritik via en debattartikel i SVT Opinion, och bibliotekarien Li Malm skrev i DN att privatisering inte fungerar med bibliotekens folkbildande uppdrag.
Oppositionen röt ifrån på nytt, denna gång i en debattartikel i Dagens Samhälle. Lawen Redar, gruppledare (S), kulturutskottet, och oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S), menade att privatisering urholkar kärnuppdraget. Att högerpopulister och företrädare för borgerliga partier vill försvaga institutioner som främjar fri åsiktsbildning, kunskapsförmedling och demokrati. De tog Nacka kommun – där alla sex folkbibliotek privatiserats – som ett avskräckande exempel.
Men S slirar på sanningen, replikerade Hans Peters (C), ordförande i Nacka kommuns kulturnämnd, i en ny debattartikel i Dagens samhälle.
En vecka senare gav sig Emilia Bjuggren (S) in i debatten igen, i Expressen skrev hon att en kulturskymning lägger sig över Stockholm. Något som fick Jonas Naddebo (C) att svara i samma tidning; ”det finns ingen hejd på S tramsiga kritik”. Han lämnade även en ny kommentar i DN Åsikt om att det inte finns några förslag om privatiseringar i kommande budget.
Från Svensk biblioteksförenings ordförande Johanna Hansson hördes en suck. I onsdags skrev hon i DN Åsikt att debatten om privata folkbibliotek är yrvaken och ytlig, att det viktiga inte är driftformen, utan att det finns en god offentligt finansierad verksamhet. Hon meddelade också att Svensk biblioteksförening inte tar ställning till driftform.
Johanna Hanssons kommentar fick Strängnäs kommuns kulturchef, Christer Hermansson, att reagera. I en egen artikel i DN Åsikt kallar han Hanssons uttalande för häpnadsväckande.
Nacka kommun privatiserade tre av sex folkbibliotek år 2013. I juni förra året stod det klart att Axiell tar över driften av de tre resterande biblioteken, så från och med 1 januari i år är all biblioteksverksamhet i privat drift.

Axiells Jenny Poncin blir ny verksamhetschef för biblioteken i Nacka Forum, Orminge och Fisksätra. Hon välkomnar debatten som varit.
– Det är alltid bra att lyfta frågeställningar och svårigheter på ett öppet sätt. Men det finns en stor okunskap om driftformen. Man slänger sig med begrepp och termer som inte stämmer, exempelvis att politikerna frånsäger sig ansvaret. Det här är fortfarande en kommunal verksamhet som finansieras av skattemedel och som politikerna har ytterst ansvar för, säger hon.
På frågan om vad hon anser om kritiken, som att privatiseringar inte fungerar med bibliotekens folkbildande uppdrag, svarar Jenny Poncin:
– Den politiska debatten får politikerna ta. I upphandlingen trycker man på att biblioteken ska stå för fri åsiktsbildning, öppenhet och för alla rätt till kunskap och kultur. Det är grunden i den verksamhet vi kommer att bedriva. När vi väl tagit över verksamheten så kan vi svara på vad vi gör för prioriteringar.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/sammanfattning-av-privatiseringsdebatten/
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer