Två läger i privatiseringsfrågan
16 nov 2018 • 3 min
Är det rätt att privatisera folkbiblioteken? Efter att Stockholms nya kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) meddelat att han gärna ser en privatisering har debatten inte låtit vänta på sig.


Det började den 19 oktober med en artikel i Dagens Nyheter. Jonas Naddebo, nytt centerpartistiskt kulturborgarråd i Stockholm, sa att han vill driva frågan om privatiserade bibliotek. Han hoppades på ”en ny bibliotekspolitik” med möjligheten att överlåta Stockholms stadsbibliotek i privat drift.
”Förskräckligt”, utbrast oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) i en ny DN-artikel.
Redan samma dag kom ett pressmeddelande från Centerpartiet Stockholm som förtydligade att det grönblå samarbetet inte vill privatisera stadens bibliotek.[fakta id=”18905″]
Men då var det försent och det dröjde inte länge förrän debatten var igång.
Kritiken kom från flera håll. Annika Persson, journalist, författare och chefredaktör för Biblioteksbladet, skrev i en debattartikel i DN att det finns skäl att lyssna när nästan hela bibliotekskåren talar med samma röst. Sveriges Författarförbund uttryckte sin kritik via en debattartikel i SVT Opinion, och bibliotekarien Li Malm skrev i DN att privatisering inte fungerar med bibliotekens folkbildande uppdrag.
Oppositionen röt ifrån på nytt, denna gång i en debattartikel i Dagens Samhälle. Lawen Redar, gruppledare (S), kulturutskottet, och oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S), menade att privatisering urholkar kärnuppdraget. Att högerpopulister och företrädare för borgerliga partier vill försvaga institutioner som främjar fri åsiktsbildning, kunskapsförmedling och demokrati. De tog Nacka kommun – där alla sex folkbibliotek privatiserats – som ett avskräckande exempel.
Men S slirar på sanningen, replikerade Hans Peters (C), ordförande i Nacka kommuns kulturnämnd, i en ny debattartikel i Dagens samhälle.
En vecka senare gav sig Emilia Bjuggren (S) in i debatten igen, i Expressen skrev hon att en kulturskymning lägger sig över Stockholm. Något som fick Jonas Naddebo (C) att svara i samma tidning; ”det finns ingen hejd på S tramsiga kritik”. Han lämnade även en ny kommentar i DN Åsikt om att det inte finns några förslag om privatiseringar i kommande budget.
Från Svensk biblioteksförenings ordförande Johanna Hansson hördes en suck. I onsdags skrev hon i DN Åsikt att debatten om privata folkbibliotek är yrvaken och ytlig, att det viktiga inte är driftformen, utan att det finns en god offentligt finansierad verksamhet. Hon meddelade också att Svensk biblioteksförening inte tar ställning till driftform.
Johanna Hanssons kommentar fick Strängnäs kommuns kulturchef, Christer Hermansson, att reagera. I en egen artikel i DN Åsikt kallar han Hanssons uttalande för häpnadsväckande.
Nacka kommun privatiserade tre av sex folkbibliotek år 2013. I juni förra året stod det klart att Axiell tar över driften av de tre resterande biblioteken, så från och med 1 januari i år är all biblioteksverksamhet i privat drift.

Axiells Jenny Poncin blir ny verksamhetschef för biblioteken i Nacka Forum, Orminge och Fisksätra. Hon välkomnar debatten som varit.
– Det är alltid bra att lyfta frågeställningar och svårigheter på ett öppet sätt. Men det finns en stor okunskap om driftformen. Man slänger sig med begrepp och termer som inte stämmer, exempelvis att politikerna frånsäger sig ansvaret. Det här är fortfarande en kommunal verksamhet som finansieras av skattemedel och som politikerna har ytterst ansvar för, säger hon.
På frågan om vad hon anser om kritiken, som att privatiseringar inte fungerar med bibliotekens folkbildande uppdrag, svarar Jenny Poncin:
– Den politiska debatten får politikerna ta. I upphandlingen trycker man på att biblioteken ska stå för fri åsiktsbildning, öppenhet och för alla rätt till kunskap och kultur. Det är grunden i den verksamhet vi kommer att bedriva. När vi väl tagit över verksamheten så kan vi svara på vad vi gör för prioriteringar.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/sammanfattning-av-privatiseringsdebatten/
Senaste nytt

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min
0 kommentarer