Fullt fokus på UX i ny podd

7 jun 2019 • 2 min

Chalmers bibliotek har dragit igång en ny podd om användardriven verksamhetsutveckling, GreppaUX. Podden ska väcka lyssnarnas nyfikenhet och få dem att våga testa nya metoder.

Sofia Toivonen, Kristin Olofsson och Karin Ljungklint gör podden GreppaUX. Foto: Torgil Störner.

Bibliotekarierna Karin Ljungklint och Kristin Olofsson på Chalmers bibliotek är programledare i UX-podden som kommer ut ungefär varannan vecka under terminstid. UX står för user experience och betyder användarupplevelse. Med hjälp av UX-metoder kan man ta reda på användarnas behov, drivkrafter och beteenden för att skapa tjänster som passar dem. Det kan exempelvis innebära att skugga en besökare, läs mer i reportaget om UX-gurun Anneli Friberg här.

– Många tycker kanske att det är ovant att närma sig besökare på det sättet, men vi måste våga släppa informationsdisken och gå ut i biblioteket och prata med dem. Just nu pågår en identitetsförändring på biblioteken, från fokus på den fysiska samlingen till elektroniskt material och mötesplats Det innebär att vi behöver ha ett mer användarfokuserat perspektiv och då är UX-metoder bra, säger Karin Ljungklint som fastade för UX i samband med att Chalmers utvecklade sin forskningsdatabas för några år sedan.

I GreppaUX, som podden heter, lär sig lyssnaren allt från grunderna i UX till mer avancerade metoder. I de flesta avsnitten deltar gäster, bland annat bibliotekarien Ingela Wahlgren som skuggat en vilsen förstagångsbesökare på Lunds universitetsbibliotek.

– Vi har också intervjuat Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, som pratar om chefsskap och organisationsutveckling och i det femte avsnittet pratar vi med en av Englands mest tongivande profiler inom UX och bibliotek, Andy Priestner.

Bibliotekarierna Kristin Olofsson och Karin Ljungklint är programledare för nya UX-podden. Foto: Sofia Toivonen.

Podden riktar sig främst till andra bibliotek som vill komma igång eller som redan kommit en bit på vägen och söker utveckling. Men Karin Ljungklint menar att podden också är innehållsrik för personer utanför branschen.

– UX är allmänna tillvägagångssätt som man kan använda på alla typer av verksamheter vare sig det gäller att utveckla digitala tjänster, fysisk miljö eller strategiska vägval, säger hon.

GreppaUX produceras i en studio på biblioteket. Det tar en till tre dagar att göra ett helt avsnitt. Då skrives det manus, bokar intervjupersoner, spelar in, lyssnar, klipper och marknadsför. Sofia Toivonen, IKT-pedagog på biblioteket, är producent.

– Vi verkar ha slagit an något för vi har fått mycket positiv feedback och har hittills haft drygt 1 000 lyssningar på de första fem avsnitten, vilket är jätteroligt, säger Karin Ljungklint.

Visste ni sedan tidigare hur en podd produceras?

– Nej, men vi har tagit hjälp av forskare på Chalmers som redan gör poddar. Sedan lyssnade vi på andra poddar för att få tips och information. Vi fick bland annat veta att ämnet ska vara smalt för att lättare nå ut. Sedan tog vi även fram en så kallad persona vilket var en 40-årig bibliotekarie som aldrig testat UX men gärna ville prova.

[fakta id=”19731″]

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/hon-skuggar-publiken/

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min