Fullt fokus på UX i ny podd

7 jun 2019 • 2 min

Chalmers bibliotek har dragit igång en ny podd om användardriven verksamhetsutveckling, GreppaUX. Podden ska väcka lyssnarnas nyfikenhet och få dem att våga testa nya metoder.

Sofia Toivonen, Kristin Olofsson och Karin Ljungklint gör podden GreppaUX. Foto: Torgil Störner.

Bibliotekarierna Karin Ljungklint och Kristin Olofsson på Chalmers bibliotek är programledare i UX-podden som kommer ut ungefär varannan vecka under terminstid. UX står för user experience och betyder användarupplevelse. Med hjälp av UX-metoder kan man ta reda på användarnas behov, drivkrafter och beteenden för att skapa tjänster som passar dem. Det kan exempelvis innebära att skugga en besökare, läs mer i reportaget om UX-gurun Anneli Friberg här.

– Många tycker kanske att det är ovant att närma sig besökare på det sättet, men vi måste våga släppa informationsdisken och gå ut i biblioteket och prata med dem. Just nu pågår en identitetsförändring på biblioteken, från fokus på den fysiska samlingen till elektroniskt material och mötesplats Det innebär att vi behöver ha ett mer användarfokuserat perspektiv och då är UX-metoder bra, säger Karin Ljungklint som fastade för UX i samband med att Chalmers utvecklade sin forskningsdatabas för några år sedan.

I GreppaUX, som podden heter, lär sig lyssnaren allt från grunderna i UX till mer avancerade metoder. I de flesta avsnitten deltar gäster, bland annat bibliotekarien Ingela Wahlgren som skuggat en vilsen förstagångsbesökare på Lunds universitetsbibliotek.

– Vi har också intervjuat Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, som pratar om chefsskap och organisationsutveckling och i det femte avsnittet pratar vi med en av Englands mest tongivande profiler inom UX och bibliotek, Andy Priestner.

Bibliotekarierna Kristin Olofsson och Karin Ljungklint är programledare för nya UX-podden. Foto: Sofia Toivonen.

Podden riktar sig främst till andra bibliotek som vill komma igång eller som redan kommit en bit på vägen och söker utveckling. Men Karin Ljungklint menar att podden också är innehållsrik för personer utanför branschen.

– UX är allmänna tillvägagångssätt som man kan använda på alla typer av verksamheter vare sig det gäller att utveckla digitala tjänster, fysisk miljö eller strategiska vägval, säger hon.

GreppaUX produceras i en studio på biblioteket. Det tar en till tre dagar att göra ett helt avsnitt. Då skrives det manus, bokar intervjupersoner, spelar in, lyssnar, klipper och marknadsför. Sofia Toivonen, IKT-pedagog på biblioteket, är producent.

– Vi verkar ha slagit an något för vi har fått mycket positiv feedback och har hittills haft drygt 1 000 lyssningar på de första fem avsnitten, vilket är jätteroligt, säger Karin Ljungklint.

Visste ni sedan tidigare hur en podd produceras?

– Nej, men vi har tagit hjälp av forskare på Chalmers som redan gör poddar. Sedan lyssnade vi på andra poddar för att få tips och information. Vi fick bland annat veta att ämnet ska vara smalt för att lättare nå ut. Sedan tog vi även fram en så kallad persona vilket var en 40-årig bibliotekarie som aldrig testat UX men gärna ville prova.

[fakta id=”19731″]

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/hon-skuggar-publiken/

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min