Fullt fokus på UX i ny podd

7 jun 2019 • 2 min

Chalmers bibliotek har dragit igång en ny podd om användardriven verksamhetsutveckling, GreppaUX. Podden ska väcka lyssnarnas nyfikenhet och få dem att våga testa nya metoder.

Sofia Toivonen, Kristin Olofsson och Karin Ljungklint gör podden GreppaUX. Foto: Torgil Störner.

Bibliotekarierna Karin Ljungklint och Kristin Olofsson på Chalmers bibliotek är programledare i UX-podden som kommer ut ungefär varannan vecka under terminstid. UX står för user experience och betyder användarupplevelse. Med hjälp av UX-metoder kan man ta reda på användarnas behov, drivkrafter och beteenden för att skapa tjänster som passar dem. Det kan exempelvis innebära att skugga en besökare, läs mer i reportaget om UX-gurun Anneli Friberg här.

– Många tycker kanske att det är ovant att närma sig besökare på det sättet, men vi måste våga släppa informationsdisken och gå ut i biblioteket och prata med dem. Just nu pågår en identitetsförändring på biblioteken, från fokus på den fysiska samlingen till elektroniskt material och mötesplats Det innebär att vi behöver ha ett mer användarfokuserat perspektiv och då är UX-metoder bra, säger Karin Ljungklint som fastade för UX i samband med att Chalmers utvecklade sin forskningsdatabas för några år sedan.

I GreppaUX, som podden heter, lär sig lyssnaren allt från grunderna i UX till mer avancerade metoder. I de flesta avsnitten deltar gäster, bland annat bibliotekarien Ingela Wahlgren som skuggat en vilsen förstagångsbesökare på Lunds universitetsbibliotek.

– Vi har också intervjuat Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, som pratar om chefsskap och organisationsutveckling och i det femte avsnittet pratar vi med en av Englands mest tongivande profiler inom UX och bibliotek, Andy Priestner.

Bibliotekarierna Kristin Olofsson och Karin Ljungklint är programledare för nya UX-podden. Foto: Sofia Toivonen.

Podden riktar sig främst till andra bibliotek som vill komma igång eller som redan kommit en bit på vägen och söker utveckling. Men Karin Ljungklint menar att podden också är innehållsrik för personer utanför branschen.

– UX är allmänna tillvägagångssätt som man kan använda på alla typer av verksamheter vare sig det gäller att utveckla digitala tjänster, fysisk miljö eller strategiska vägval, säger hon.

GreppaUX produceras i en studio på biblioteket. Det tar en till tre dagar att göra ett helt avsnitt. Då skrives det manus, bokar intervjupersoner, spelar in, lyssnar, klipper och marknadsför. Sofia Toivonen, IKT-pedagog på biblioteket, är producent.

– Vi verkar ha slagit an något för vi har fått mycket positiv feedback och har hittills haft drygt 1 000 lyssningar på de första fem avsnitten, vilket är jätteroligt, säger Karin Ljungklint.

Visste ni sedan tidigare hur en podd produceras?

– Nej, men vi har tagit hjälp av forskare på Chalmers som redan gör poddar. Sedan lyssnade vi på andra poddar för att få tips och information. Vi fick bland annat veta att ämnet ska vara smalt för att lättare nå ut. Sedan tog vi även fram en så kallad persona vilket var en 40-årig bibliotekarie som aldrig testat UX men gärna ville prova.

[fakta id=”19731″]

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/hon-skuggar-publiken/

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min