"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"

29 nov 2023 • 2 min

AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."

Hon har främst ägnat sig åt måleri och skulptur men tidigt förra året började hon experimentera med AI. 

Annika Nordenskiölds prisbelönta bild ”Twin sisters in love”.

I höstas kom hennes uppmärksammade bok From Nothing (Bokförlaget Max Ström) där bland annat bilden Twin sisters in love ingår som har belönats med världens – som det beskrivits – första pris för AI-genererat foto vid en festival i Australien. 

”… tangerar konsthistoriska och kulturella referenser och undergräver subtilt den dokumentära fotografigenren”, skrev juryn i sin motivering.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv. Det här känns verkligen som att ha fått något helt nytt i händerna. 

Att jobba med AI-verktyget Midjourney – som hon styr genom att skriva textkommandon, prompter – beskriver hon som att visualisera hur det ser ut i hennes hjärna.

Omslaget på Biblioteksbladet nummer 4, 2023, är gjort av Annika Nordenskiöld, liksom bilderna inne i magasinet. Tidningen kommer ut i morgon, torsdag.

– Alla drömmar, allt jag har varit med om som liten som det inte finns bild på, det kan jag plötsligt iscensätta, och det är en helt otrolig känsla.

Hon säger att hon kan dela oron som AI väcker, men hon beskriver sin egen roll i sammanhanget som ett slags ljuset väktare . 

– Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro, så jag är en kontrast till all skräck och allt mörker. Det är det jag kan bidra med i den här utvecklingen: att visa att det går att göra bilder som är varma, innerliga, informativa, roliga och kreativa.

I höstas kom Annika Nordenskiölds bok ”From Nothing” ut på Bokförlaget Max Ström.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min