"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"

29 nov 2023 • 2 min

AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."

Hon har främst ägnat sig åt måleri och skulptur men tidigt förra året började hon experimentera med AI. 

Annika Nordenskiölds prisbelönta bild ”Twin sisters in love”.

I höstas kom hennes uppmärksammade bok From Nothing (Bokförlaget Max Ström) där bland annat bilden Twin sisters in love ingår som har belönats med världens – som det beskrivits – första pris för AI-genererat foto vid en festival i Australien. 

”… tangerar konsthistoriska och kulturella referenser och undergräver subtilt den dokumentära fotografigenren”, skrev juryn i sin motivering.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv. Det här känns verkligen som att ha fått något helt nytt i händerna. 

Att jobba med AI-verktyget Midjourney – som hon styr genom att skriva textkommandon, prompter – beskriver hon som att visualisera hur det ser ut i hennes hjärna.

Omslaget på Biblioteksbladet nummer 4, 2023, är gjort av Annika Nordenskiöld, liksom bilderna inne i magasinet. Tidningen kommer ut i morgon, torsdag.

– Alla drömmar, allt jag har varit med om som liten som det inte finns bild på, det kan jag plötsligt iscensätta, och det är en helt otrolig känsla.

Hon säger att hon kan dela oron som AI väcker, men hon beskriver sin egen roll i sammanhanget som ett slags ljuset väktare . 

– Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro, så jag är en kontrast till all skräck och allt mörker. Det är det jag kan bidra med i den här utvecklingen: att visa att det går att göra bilder som är varma, innerliga, informativa, roliga och kreativa.

I höstas kom Annika Nordenskiölds bok ”From Nothing” ut på Bokförlaget Max Ström.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min