KB-tjänst uppgraderas – fler artiklar tillgängliga digitalt

22 feb 2024 • < 1 min

KB uppgraderar sin tidningstjänst med mer material och bättre funktioner. Nu finns tidningsartiklar om exempelvis första världskriget och ryska revolutionen och att läsa gratis.

Kungliga biblioteket uppgraderar sin tjänst Svenska dagstidningar med ett nytt gränssnitt och nytt namn på tjänsten från och med i dag, torsdag, är Svenska tidningar.

Uppgraderingen innebär att det kommer att fungera lika bra att söka efter tidningsartiklar i mobil eller läsplatta som i en dator. Sökfunktionen kommer att bli mer effektiv och det blir lättare att orientera sig bland sökresultaten.

Med den nya tjänsten kommer också mer material att finnas tillgängligt. KB sänker gränsen från 115 till 100 år och nu finns därmed artiklar publicerade fram till 1923 att läsa i dator eller telefon. KB exemplifierar med att det alltså går att läsa gamla nyhetsartiklar om kampen om allmän rösträtt, ryska revolutionen och första världskriget.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min