Två kommuner kammade noll

20 sep 2018 • 2 min

Nästan alla kommuner som sökte pengar från Stärkta bibliotek fick bifall. De ansökningar som avslogs hörde framförallt till kommuner som redan fått bidrag för andra projekt. Bara två kommuner blev utan helt, och då på formella grunder.

Regeringssatsningen Stärkta bibliotek omfattar 750 miljoner som ska förstärka folkbiblioteken ute i landet både vad gäller utbud och tillgänglighet. I den första omgången fördelades drygt 153 miljoner till 198 kommuner. Det betyder att det delats ut ungefär hälften så mycket pengar som sökts.

I grafiken nedan har kommunerna slagits samman länsvis. Några har fått nästan full utdelning. Andra ned mot en tredjedel. Av alla kommuner som sökte var det bara två som blev helt utan medel.[fakta id=”18506″]

Åsa Veghed är nytillträdd kultur- och biblio­tekschef i Skara kommun, som tillsammans med Vetlanda är de enda som inte fick någon ansökan godkänd den här gången. I Skaras fall handlar det om att de inte har någon aktuell biblioteksplan.

– Min första prioritet är att göra klart vår biblioteksplan. Den är påbörjad, men har inte slutförts eftersom tjänsten som bibliotekschef har varit vakant. Sen ska vi söka igen den här omgången. Vi har renodlat det projekt som vi söker för och tydliggjort vilka målgrupper vi vill arbeta med. Nu söker vi pengar för en barn- och ungdomsbibliotekarie som kan arbeta utåtriktat mot framförallt språkgrupperna tigrinja, somaliska och arabiska.

Om det visar sig i återrapporteringen att bidragen inte använts som tänkt finns en risk att kommunerna blir återbetalningsskyldiga. Nina Ström, handläggare på Kulturrådet, tipsar om att i ett tidigt skede skicka in en reviderad projektplan om det behöver göras större förändringar.

– Det brukar lösa sig så länge du inte gör något helt annat än det som beviljats i ansökan och håller dig inom ramarna för projektets mål. Det kan till exempel vara att en kommun haft svårt att anställa ny personal – vilket de fått pengar för – och i stället behöver kompetensutveckla, säger hon.

I vår lämnar Kulturrådet en delrapport över fördelningen av statsbidraget och 2021 kommer en slutrapport med en samlad bild av bidragets effekter.

Se siffrorna i grafiken i faktarutan här intill. Grafik: Louise Bååth.
Läs också siffrorna i faktarutan här intill. Grafik: Louise Bååth.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min