Två kommuner kammade noll
20 sep 2018 • 2 min
Nästan alla kommuner som sökte pengar från Stärkta bibliotek fick bifall. De ansökningar som avslogs hörde framförallt till kommuner som redan fått bidrag för andra projekt. Bara två kommuner blev utan helt, och då på formella grunder.

Regeringssatsningen Stärkta bibliotek omfattar 750 miljoner som ska förstärka folkbiblioteken ute i landet både vad gäller utbud och tillgänglighet. I den första omgången fördelades drygt 153 miljoner till 198 kommuner. Det betyder att det delats ut ungefär hälften så mycket pengar som sökts.
I grafiken nedan har kommunerna slagits samman länsvis. Några har fått nästan full utdelning. Andra ned mot en tredjedel. Av alla kommuner som sökte var det bara två som blev helt utan medel.[fakta id=”18506″]
Åsa Veghed är nytillträdd kultur- och bibliotekschef i Skara kommun, som tillsammans med Vetlanda är de enda som inte fick någon ansökan godkänd den här gången. I Skaras fall handlar det om att de inte har någon aktuell biblioteksplan.
– Min första prioritet är att göra klart vår biblioteksplan. Den är påbörjad, men har inte slutförts eftersom tjänsten som bibliotekschef har varit vakant. Sen ska vi söka igen den här omgången. Vi har renodlat det projekt som vi söker för och tydliggjort vilka målgrupper vi vill arbeta med. Nu söker vi pengar för en barn- och ungdomsbibliotekarie som kan arbeta utåtriktat mot framförallt språkgrupperna tigrinja, somaliska och arabiska.
Om det visar sig i återrapporteringen att bidragen inte använts som tänkt finns en risk att kommunerna blir återbetalningsskyldiga. Nina Ström, handläggare på Kulturrådet, tipsar om att i ett tidigt skede skicka in en reviderad projektplan om det behöver göras större förändringar.
– Det brukar lösa sig så länge du inte gör något helt annat än det som beviljats i ansökan och håller dig inom ramarna för projektets mål. Det kan till exempel vara att en kommun haft svårt att anställa ny personal – vilket de fått pengar för – och i stället behöver kompetensutveckla, säger hon.
I vår lämnar Kulturrådet en delrapport över fördelningen av statsbidraget och 2021 kommer en slutrapport med en samlad bild av bidragets effekter.

Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer