Över tusen medlemmar i bibliotekens coronagrupp

24 mar 2020 • < 1 min

Intresset för facebookgruppen ”Bibliotek i coronakris” har varit stort. På bara några dagar har över tusen personer gått med.

Nya frågor som har dykt upp till följd av coronautbrottet diskuteras i gruppen.

Sedan Biblioteksbladet startade facebookgruppen ”Bibliotek i coronakris” i fredags har många inlägg delats och nya medlemmar fortsätter att strömma in. Efter fyra dagar är gruppen uppe i en bra bit över tusen medlemmar.

– Det är tydligt att många i den här mycket speciella situationen har behov av att utbyta erfarenheter, frågor och information. Det är förstås roligt att Biblioteksbladet kan tillgodose det behovet, säger Thord Eriksson, chefredaktör för Biblioteksbladet.

Hur ska man hantera utlånade böcker när de lämnas tillbaka? Hur ska man hantera hostande besökare? Hur når man bäst ut med coronainformation till personer som inte talar svenska? I gruppen delar biblioteksanställda med sig av information, tips och frågeställningar. Inlägg om såväl folkbibliotek som universitetsbibliotek och andra ämnen från biblioteksvärlden diskuteras. Du som ännu inte är med i gruppen hittar den här.

Thord Eriksson är tillfällig chefredaktör i höst. Foto: Sandra Johnson

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min