Populär tidningstjänst stängd igen
1 jun 2020 • < 1 min
När Kungliga bibliotekets dagstidningsdatabas blev fritt tillgänglig för alla ökade användningen med 900 procent. Nu har tjänsten stängt igen och hoppet om att fler folkbibliotek ska ansluta sig till tjänsten ser ännu inte ut att uppfyllas.
En vecka in i april kom beskedet att Kungliga biblioteket och upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access kommit överens om att göra databasen Svenska dagstidningar fritt tillgänglig till sista april. Tillgången förlängdes sedan till sista maj.
Syftet med att öppna tjänsten var att underlätta tillvaron för forskare som jobbar hemifrån under coronapandemin, men de digitaliserade dagstidningarna har även använts av många andra. I början noterades över 20 000 besökare per dygn och under hela perioden har tjänsten haft nästan 410 000 besök, en ökning med ungefär 900 procent mot normalt.[fakta id=”22448″]
Men nu har alltså denna uppskattade möjlighet upphört. Möjligen öppnas tillgången till arkivet upp igen så att hemmajobbande forskare även i framtiden ska kunna ansluta sig. Enligt Nina Wadensjö, vd för Bonus Copyright Access, hänger dock detta på att KB skapar en teknisk lösning som innebär att personer med behörighet kan logga in utifrån.
– Då är vi beredda att diskutera ett nytt avtal, säger hon.
En sådan lösning har dock inte gått att skapa och tills vidare är dagstidningarna återigen bara tillgängliga på KB, Riksarkivet och via terminaler på de 18 universitets- och 13 folkbibliotek som anslutit sig till tjänsten och betalar månadskostnaden som uppgår till 2425 kronor per ansluten terminal.
Kanske leder nästan två månaders fri tillgång till dagstidningarna till att fler bibliotek ser värdet i tjänsten och ansluter sig, spekulerar Nina Wadensjö. Men enligt Peter Axelsson, kommunikationsstrateg på KB, syns ännu ingen sådan effekt. ”Men det är kanske inte så konstigt. Det tar säkert en tid för bibliotek att bestämma sig för att ansluta till tjänsten”, skriver han i ett mejl till Biblioteksbladet.
Senaste nytt
Slopade förseningsavgifter – fenomen som länge varit på tillväxt
I Botkyrka har avgifterna precis tagits bort medan Karlskoga tog steget för sex år sedan. ”Det kostade oss mer än vi fick tillbaka.”
15 okt 2024 • 4 min
Stora jättarna på plats när öppen vetenskap diskuteras
Nästa vecka möts företrädare för förlagen och biblioteksvärlden för att prata om öppen tillgång på konferensen Lund Online. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.
14 okt 2024 • 2 min
Nytt ljus på lärosätesbiblioteken
Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."
11 okt 2024 • 2 min
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 4 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
0 kommentarer