Populär tidningstjänst stängd igen
1 jun 2020 • < 1 min
När Kungliga bibliotekets dagstidningsdatabas blev fritt tillgänglig för alla ökade användningen med 900 procent. Nu har tjänsten stängt igen och hoppet om att fler folkbibliotek ska ansluta sig till tjänsten ser ännu inte ut att uppfyllas.
En vecka in i april kom beskedet att Kungliga biblioteket och upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access kommit överens om att göra databasen Svenska dagstidningar fritt tillgänglig till sista april. Tillgången förlängdes sedan till sista maj.
Syftet med att öppna tjänsten var att underlätta tillvaron för forskare som jobbar hemifrån under coronapandemin, men de digitaliserade dagstidningarna har även använts av många andra. I början noterades över 20 000 besökare per dygn och under hela perioden har tjänsten haft nästan 410 000 besök, en ökning med ungefär 900 procent mot normalt.[fakta id=”22448″]
Men nu har alltså denna uppskattade möjlighet upphört. Möjligen öppnas tillgången till arkivet upp igen så att hemmajobbande forskare även i framtiden ska kunna ansluta sig. Enligt Nina Wadensjö, vd för Bonus Copyright Access, hänger dock detta på att KB skapar en teknisk lösning som innebär att personer med behörighet kan logga in utifrån.
– Då är vi beredda att diskutera ett nytt avtal, säger hon.
En sådan lösning har dock inte gått att skapa och tills vidare är dagstidningarna återigen bara tillgängliga på KB, Riksarkivet och via terminaler på de 18 universitets- och 13 folkbibliotek som anslutit sig till tjänsten och betalar månadskostnaden som uppgår till 2425 kronor per ansluten terminal.
Kanske leder nästan två månaders fri tillgång till dagstidningarna till att fler bibliotek ser värdet i tjänsten och ansluter sig, spekulerar Nina Wadensjö. Men enligt Peter Axelsson, kommunikationsstrateg på KB, syns ännu ingen sådan effekt. ”Men det är kanske inte så konstigt. Det tar säkert en tid för bibliotek att bestämma sig för att ansluta till tjänsten”, skriver han i ett mejl till Biblioteksbladet.
Senaste nytt
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
0 kommentarer