Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
1 jun 2020 • < 1 min
När Kungliga bibliotekets dagstidningsdatabas blev fritt tillgänglig för alla ökade användningen med 900 procent. Nu har tjänsten stängt igen och hoppet om att fler folkbibliotek ska ansluta sig till tjänsten ser ännu inte ut att uppfyllas.
En vecka in i april kom beskedet att Kungliga biblioteket och upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access kommit överens om att göra databasen Svenska dagstidningar fritt tillgänglig till sista april. Tillgången förlängdes sedan till sista maj.
Syftet med att öppna tjänsten var att underlätta tillvaron för forskare som jobbar hemifrån under coronapandemin, men de digitaliserade dagstidningarna har även använts av många andra. I början noterades över 20 000 besökare per dygn och under hela perioden har tjänsten haft nästan 410 000 besök, en ökning med ungefär 900 procent mot normalt.[fakta id=”22448″]
Men nu har alltså denna uppskattade möjlighet upphört. Möjligen öppnas tillgången till arkivet upp igen så att hemmajobbande forskare även i framtiden ska kunna ansluta sig. Enligt Nina Wadensjö, vd för Bonus Copyright Access, hänger dock detta på att KB skapar en teknisk lösning som innebär att personer med behörighet kan logga in utifrån.
– Då är vi beredda att diskutera ett nytt avtal, säger hon.
En sådan lösning har dock inte gått att skapa och tills vidare är dagstidningarna återigen bara tillgängliga på KB, Riksarkivet och via terminaler på de 18 universitets- och 13 folkbibliotek som anslutit sig till tjänsten och betalar månadskostnaden som uppgår till 2425 kronor per ansluten terminal.
Kanske leder nästan två månaders fri tillgång till dagstidningarna till att fler bibliotek ser värdet i tjänsten och ansluter sig, spekulerar Nina Wadensjö. Men enligt Peter Axelsson, kommunikationsstrateg på KB, syns ännu ingen sådan effekt. ”Men det är kanske inte så konstigt. Det tar säkert en tid för bibliotek att bestämma sig för att ansluta till tjänsten”, skriver han i ett mejl till Biblioteksbladet.
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer