Konstälskarnas bibliotek nyöppnar

25 nov 2014 • < 1 min

Idag öppnar Konstbiblioteket i Stockholm efter en omfattande renovering och ombyggnad som bland annat inneburit att en tillgänglighetsanpassad hiss har...

KonstbibliotekIdag öppnar Konstbiblioteket i Stockholm efter en omfattande renovering och ombyggnad som bland annat inneburit att en tillgänglighetsanpassad hiss har installerats.

Konstbiblioteket är Moderna Museets och Nationalmuseums gemensamma bibliotek för konst, fotografi och design. 2013 slogs Fotografibiblioteket vid Moderna museet samman med Konstbiblioteket vid Nationalmuseum till ett bibliotek som drivs av de båda museerna tillsammans. Sammanslagningen har gjort biblioteket till ett av Nordens största specialbibliotek inom konst, fotografi och design. Beståndet speglar förstås respektive museums samlingar och verksamhet och täcker tidsperioden från renässansen fram till idag.

Referensbiblioteket rymmer uppslagsverk och allmänna verk om konstnärer och fotografer samt egenutgivna publikationer såsom utställningskataloger. Tidskriftssamlingen omfattar över 900 enskilda titlar. Tidskrifter utgivna i år kan läsas på plats medan äldre kan beställas fram.

Konstbiblioteket ligger på Holmamiralens väg 2 på Skeppsholmen och har från den 25 november öppet tisdag till torsdag kl 13-17.

Foto: Bibliotekets byggnad och omgivningar på Skeppsholmen i Stockholm.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min