Konstälskarnas bibliotek nyöppnar

25 nov 2014 • < 1 min

Idag öppnar Konstbiblioteket i Stockholm efter en omfattande renovering och ombyggnad som bland annat inneburit att en tillgänglighetsanpassad hiss har...

KonstbibliotekIdag öppnar Konstbiblioteket i Stockholm efter en omfattande renovering och ombyggnad som bland annat inneburit att en tillgänglighetsanpassad hiss har installerats.

Konstbiblioteket är Moderna Museets och Nationalmuseums gemensamma bibliotek för konst, fotografi och design. 2013 slogs Fotografibiblioteket vid Moderna museet samman med Konstbiblioteket vid Nationalmuseum till ett bibliotek som drivs av de båda museerna tillsammans. Sammanslagningen har gjort biblioteket till ett av Nordens största specialbibliotek inom konst, fotografi och design. Beståndet speglar förstås respektive museums samlingar och verksamhet och täcker tidsperioden från renässansen fram till idag.

Referensbiblioteket rymmer uppslagsverk och allmänna verk om konstnärer och fotografer samt egenutgivna publikationer såsom utställningskataloger. Tidskriftssamlingen omfattar över 900 enskilda titlar. Tidskrifter utgivna i år kan läsas på plats medan äldre kan beställas fram.

Konstbiblioteket ligger på Holmamiralens väg 2 på Skeppsholmen och har från den 25 november öppet tisdag till torsdag kl 13-17.

Foto: Bibliotekets byggnad och omgivningar på Skeppsholmen i Stockholm.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min