Corona har stängt bibliotek i hela världen
3 apr 2020 • 2 min
I alla världsdelar stängs bibliotek som ett led i att hejda smittspridningen. Sverige avviker från mönstret.
Spridningen av covid-19 har gjort att de flesta bibliotek i Västeuropa och Nordamerika håller stängt. Undantaget är Sveriges där folkbiblioteken, med några undantag, fortfarande är öppna.
Biblioteksbladet har kontakt med bibliotekspersonal som uttrycker olust över att fortfarande hålla öppet. Detta är också något som uttrycks i Facebook-gruppen ”Bibliotek i Coronakris”.
– Jag kan verkligen förstå att det finns en oro, säger Michael Steen-Hansen, generalsekreterare för Danmarks biblioteksförening.
De danska biblioteken har hållit stängt sedan mitten av mars efter att regeringen beslutat att alla offentliganställda som inte innehar samhällskritiska positioner ska stanna hemma.
Vid samma tidpunkt fattade även Norge beslut som innebar att biblioteken stängde.
– Alla är väldigt nöjda över att biblioteken är stängda. Man vill inte att de ska vara ställen där folk blir smittade, säger Ann Berit Hulthin, generalsekreterare för Norsk bibliotekforening.
Även Rauha Maarno, verksamhetsansvarig vid Finlands biblioteksförening, uttrycker lättnad över att de finska biblioteken inte längre har öppet.
– Vi accepterar det som ett sätt att försöka kontrollera smittspridningen, säger hon och gör en spontan jämförelse med det svenska sättet att möta pandemin:
– Sveriges sätt att agera är lite skrämmande.
Den amerikanska biblioteksföreningen, American Library Association, ALA, rekommenderade för ett par veckor sedan stängning av USA:s bibliotek, något som strax därpå skedde.
”Hälsan hos bibliotekspersonalen och samhällena de betjänar är av yttersta och lika vikt”, skrev ALA i ett uttalande och konstaterade samtidigt att social distansering i den utsträckning de amerikanska hälsovårdsmyndigheterna rekommenderar, knappast är möjlig på bibliotek.
”Att hålla biblioteken öppna kan innebära mer skada än hjälp för samhället.”
Svensk biblioteksförenings ordförande Johanna Hansson understryker att det ytterst är bibliotekens huvudmän som just nu kan stänga verksamheter och att det är de som har ansvar för bibliotekspersonalens arbetsmiljö.
”Vi har stor respekt för att det är svåra avvägningar som behöver göras”, skriver hon i ett mejl. ”Vi förutsätter att samtliga kommuner, regioner och myndigheter följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och fattar beslut utifrån dem.”
Stängt på grund av pandemi
Här håller folkbiblioteken stängt i hela eller delar av landet Algeriet, Bangladesh, Belgien, Caymanöarna, Colombia, Danmark, Egypten, Estland, Filippinerna, Finland, Frankrike, Franska Polynesien, Ghana, Gibraltar, Grekland, Grönland, Guadeloupe, Guernsey, Hong Kong, Indien, Indonesien, Irland, Italien, Jersey, Jungfruöarna, Kenya, Kroatien, Liechtenstein, Luxemburg, Malaysia, Namibia, Nederländerna, Nya Zealand, Nordmakedonien, Norge, Peru, Polen, Samoa, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Trinidad och Tobago, Turkiet, Tyskland, Uganda, Ungern, USA, Åland, Österrike. Länder där nationalbiblioteken håller stängt för allmänhetenAlbanien, Algeriet, Andorra, Antigua och Barbuda, Argentina, Australien, Austria, Azerbaijan, the Bahamas, Bangladesh, Bermuda, Belgien, Bolivia, Bosnien och Hercegovina, Brasilien, Bulgarien, Kanada, Chile, Kina, Colombia, Cooköarna, Costa Rica, Cypern, Colombia, Danmark, Dominikanska republiken, Ecuador, Estland, Fiji, Filippinerna, Finland, Frankrike, Georgien, Grekland, Grönland, Guatemala, Guinea-Bissau, Island, Indien,, Indonesien, Iran, Irland, Italien, Jamaica, Japan, Kazakstan, Kenya, Kroatien, Kirgizistan, Kuba, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malaysia, Maldiverna, Mexiko, Moldavien, Monaco, Marocko, Namibia, Nederländerna, Nya Kaledonien, Nya Zeeland, Nortdmakedonien, Norge, Panama, Peru, Polen, Portugal, Qatar, Rumänien, Ryssland, Schweiz, Serbien, Slovakien, Slovenien, Sydafrika, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydkorea, Tjeckien, Trinidad och Tobago, Tunisien, Turkiet, Tyskland, Ungern, Uganda, Uruguay, USA, Vatikanen, Österrike.
Källa: IflaSenaste nytt
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
26 nov 2024 • 3 min
Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
25 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer