Corona har stängt bibliotek i hela världen
3 apr 2020 • 2 min
I alla världsdelar stängs bibliotek som ett led i att hejda smittspridningen. Sverige avviker från mönstret.
Spridningen av covid-19 har gjort att de flesta bibliotek i Västeuropa och Nordamerika håller stängt. Undantaget är Sveriges där folkbiblioteken, med några undantag, fortfarande är öppna.
Biblioteksbladet har kontakt med bibliotekspersonal som uttrycker olust över att fortfarande hålla öppet. Detta är också något som uttrycks i Facebook-gruppen ”Bibliotek i Coronakris”.
– Jag kan verkligen förstå att det finns en oro, säger Michael Steen-Hansen, generalsekreterare för Danmarks biblioteksförening.
De danska biblioteken har hållit stängt sedan mitten av mars efter att regeringen beslutat att alla offentliganställda som inte innehar samhällskritiska positioner ska stanna hemma.
Vid samma tidpunkt fattade även Norge beslut som innebar att biblioteken stängde.
– Alla är väldigt nöjda över att biblioteken är stängda. Man vill inte att de ska vara ställen där folk blir smittade, säger Ann Berit Hulthin, generalsekreterare för Norsk bibliotekforening.
Även Rauha Maarno, verksamhetsansvarig vid Finlands biblioteksförening, uttrycker lättnad över att de finska biblioteken inte längre har öppet.
– Vi accepterar det som ett sätt att försöka kontrollera smittspridningen, säger hon och gör en spontan jämförelse med det svenska sättet att möta pandemin:
– Sveriges sätt att agera är lite skrämmande.
Den amerikanska biblioteksföreningen, American Library Association, ALA, rekommenderade för ett par veckor sedan stängning av USA:s bibliotek, något som strax därpå skedde.
”Hälsan hos bibliotekspersonalen och samhällena de betjänar är av yttersta och lika vikt”, skrev ALA i ett uttalande och konstaterade samtidigt att social distansering i den utsträckning de amerikanska hälsovårdsmyndigheterna rekommenderar, knappast är möjlig på bibliotek.
”Att hålla biblioteken öppna kan innebära mer skada än hjälp för samhället.”
Svensk biblioteksförenings ordförande Johanna Hansson understryker att det ytterst är bibliotekens huvudmän som just nu kan stänga verksamheter och att det är de som har ansvar för bibliotekspersonalens arbetsmiljö.
”Vi har stor respekt för att det är svåra avvägningar som behöver göras”, skriver hon i ett mejl. ”Vi förutsätter att samtliga kommuner, regioner och myndigheter följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och fattar beslut utifrån dem.”
Stängt på grund av pandemi
Här håller folkbiblioteken stängt i hela eller delar av landet Algeriet, Bangladesh, Belgien, Caymanöarna, Colombia, Danmark, Egypten, Estland, Filippinerna, Finland, Frankrike, Franska Polynesien, Ghana, Gibraltar, Grekland, Grönland, Guadeloupe, Guernsey, Hong Kong, Indien, Indonesien, Irland, Italien, Jersey, Jungfruöarna, Kenya, Kroatien, Liechtenstein, Luxemburg, Malaysia, Namibia, Nederländerna, Nya Zealand, Nordmakedonien, Norge, Peru, Polen, Samoa, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Trinidad och Tobago, Turkiet, Tyskland, Uganda, Ungern, USA, Åland, Österrike. Länder där nationalbiblioteken håller stängt för allmänhetenAlbanien, Algeriet, Andorra, Antigua och Barbuda, Argentina, Australien, Austria, Azerbaijan, the Bahamas, Bangladesh, Bermuda, Belgien, Bolivia, Bosnien och Hercegovina, Brasilien, Bulgarien, Kanada, Chile, Kina, Colombia, Cooköarna, Costa Rica, Cypern, Colombia, Danmark, Dominikanska republiken, Ecuador, Estland, Fiji, Filippinerna, Finland, Frankrike, Georgien, Grekland, Grönland, Guatemala, Guinea-Bissau, Island, Indien,, Indonesien, Iran, Irland, Italien, Jamaica, Japan, Kazakstan, Kenya, Kroatien, Kirgizistan, Kuba, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malaysia, Maldiverna, Mexiko, Moldavien, Monaco, Marocko, Namibia, Nederländerna, Nya Kaledonien, Nya Zeeland, Nortdmakedonien, Norge, Panama, Peru, Polen, Portugal, Qatar, Rumänien, Ryssland, Schweiz, Serbien, Slovakien, Slovenien, Sydafrika, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydkorea, Tjeckien, Trinidad och Tobago, Tunisien, Turkiet, Tyskland, Ungern, Uganda, Uruguay, USA, Vatikanen, Österrike.
Källa: IflaSenaste nytt
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Hur effektiva är egentligen skolbiblioteken? – Åsikterna går isär
En reform som inte når de elever som läser sämst – eller en central satsning för alla elevers rätt till läsning? Åsikterna går isär medan propositionen om bemannade skolbibliotek väntar på omröstning i riksdagen.
27 aug 2024 • 5 min
Filmfestivaler skyldiga leverera pliktexemplar – hotades av böter
När filmfestivaler under pandemin började sända över nätet för att överleva blev konsekvensen att de blev skyldiga att leverera pliktexemplar. Annars hotades de av böter. "Det var ett jättestort jobb", säger Julia Granath från Föreningen Sveriges filmfestivaler.
26 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer