"Ingen nytta av biblioteken”

10 mar 2020 • < 1 min

Den danska bibliotekslagen fyllde 100 häromdagen. Ett förslag från högernationalistiska Dansk Folkeparti väckte uppmärksamhet i samband med jubileet.

Dansk Folkeparti anser att biblioteken har spelat ut sin traditionella roll. Foto: Markus Winkler/Unsplash

Den 5 mars 1920 fick Danmark sin första bibliotekslag.

I en intervju med Danmarks Radio (DR) i samband med 100-årsjubileet häromdagen hävdade Dansk Folkepartis kulturpolitiska talesperson Pernille Bendixen att biblioteken i sin traditionella – och lagenliga – form har spelat ut sin roll.

”Böcker kan man köpa via iTunes så man har inte längre nytta av biblioteken, som förr”, sa hon till DR.

Bendixen föreslår därför tillägg i den danska bibliotekslagen för att stärka bibliotekens funktion som platser för sociala sammankomster. En roll som redan är etablerad trots att lagen inte kräver det, konstaterar hon.

”Det kan vara att man vill ha en stickningsklubb på ett ställe och något annat på ett annat ställe.”

Danmarks biblioteksförening ser positivt på förslaget från Dansk Folkeparti.

”Vi har i dag en lag som definierar bibliotekets roll som en passiv förmedlare av material. Om vi istället får en bibliotekslag som innebär att varje kommun aktivt använder biblioteket för att utveckla debatt, kunskap, läsning och utbildning stärker vi både kommunerna och sammanhållningen”, säger ordföranden Steen Bording Andersen i en kommentar på föreningens hemsida.

Sverige fick sin första biblioteksförfattning om stöd till kommunala bibliotek för 115 år sedan.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Trängd folkbildning hot mot biblioteken

Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.

9 dec 2024 • 2 min