All makt åt Kungliga biblioteket

7 mar 2019 • 2 min

Den nationella biblioteksstrategin är en utsökt formulerad, genomtänkt och välavvägd pjäs att ställa in i den kulturpolitiska hyllan. Njutbar läsning om demokrati, om alla människors lika värde, om kunskapen som samhällets bas.

Foto: Sandra Johnson

Biblioteken ska här utgöra vårt gemensamma öppna rum för bildning, upplevelser och samtal. Läsning och lärande några av medlen för att skapa det goda demokratiska samhället.

Det är inte förrän på en av de sista sidorna som man förstår sprängkraften i förslaget. Under rubriken ”Sex strategiska reformer för stärkta bibliotek” föreslås de 250 miljoner som nu delas ut till biblioteken i kommunerna genom Kulturrådet i satsningen Stärkta bibliotek, i stället gå till Kungliga biblioteket för att skapa nationella tjänster. Vad i bibliotekssektorn som ska utvecklas för en kvarts miljard om året ska enligt strategin bestämmas i Humlegården i stället för ute i landet.

På en direkt fråga från Biblioteksbladet svarar utredaren Erik Fichtelius att det inte är de 250 miljonerna i Stärkta bibliotekssatsningen som de vill ska gå till KB utan några andra 250 miljoner. Men det är svårt att läsa texten så. Där står att regeringen anslagit 250 miljoner kronor årligen till stärkta bibliotek och att det är ett reformarbete som bör fortsätta på samma nivå – ”men mer strategiskt”.

Strategiskt är uppenbart liktydigt med centralt. Inte ens under rubriken satsningar på skolbibliotek verkar pengarna gå till kommunerna. De går till ett nationellt kunskapscenter och till gemensamma nationella tjänster.

Rent logiskt borde man få mer för pengarna på det här sättet. Genom att bygga tillsammans för gemensamma behov. Det räcker kanske till exempel med ett system för att söka i och presentera digitalt kulturarv. Med en bibliotekskatalog. En bokhylla.se.

Men för framtiden kan man tänka på att demokrati stod som det främsta målet i strategin. Och visst, det räcker mer än väl med en bibliotekskatalog. Men inte med en hjärna.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/har-ar-forslaget-till-nationell-biblioteksstrategi/

http://biblioteksbladet.test/amanda-lind-mp-det-kanns-hogtidligt/

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min