Allt man borde
3 maj 2012 • 3 min
Nu för tiden är karriärbyten så vanliga att vi inte längre förknippar vår identitet med vårt yrke. Du är inte...
Nu för tiden är karriärbyten så vanliga att vi inte längre förknippar vår identitet med vårt yrke. Du är inte längre din yrkesroll, du jobbar som.
Själv skulle jag bli lite nervös av att vända mig till någon som jobbar som läkare eller som rörmokare – som om deras kompetens egentligen är någon annan och att de bara råkar befinna sig

där. Jag är nog lite gammaldags och säger fortfarande att jag är bibliotekarie om någon frågar. Det känns inte som att det är en identitet jag behöver stämpla ut ifrån när dagen är slut.
Ingen blir provocerad av en bibliotekarie. Däremot har jag märkt att ordet bibliotekarie ofta framkallar skam hos den jag möter. De flesta skulle uppenbarligen vilja läsa mer än de gör eller i alla fall vara mer belästa än vad de är. Mötet med en bibliotekarie påminner dem om hur lite de i själva verket läser. Man borde ju…, får jag höra och jag känner mig som en vandrande anklagelse!
Framkallar biblioteket samma känsla, undrar jag? I så fall kanske vi inte ska vara så förvånade över att det är stora grupper som vi aldrig når. Vi tror att vi kan nå fram till dem med mer information om biblioteket. I själva verket kanske vi bara bidrar ytterligare till ett redan dåligt samvete. Det vet väl alla redan att bibliotek finns och att det är bra att läsa! Ungefär som alla vet att det är bra att träna men det är ju inte säkert att man motionerar för det. Fast man borde. Skam kan mycket väl ta sig uttryck i avvisande.
Under flera år förundrade jag mig över fenomenet personlig tränare. Att betala för att någon ska stå bredvid medan man gör sit ups och ställa in några vikter på de självinstruerande maskinerna. Varför då? Vill man fördjupa sig i olika sätt att bygga biceps finns det både träningsböcker och utförliga instruktionssidor på nätet att välja bland. Så vad är det man betalar för?
Jag skulle gissa att det är relationen snarare än informationen man betalar för. Att någon ägnar sin fulla uppmärksamhet åt just dig och din utveckling, lägger sin hand mellan dina skulderblad tills ryggen sträcker på sig alldeles av sig självt. Det viktigaste är nog inte att det är en personlig tränare, det viktigaste är nog att bli sedd av någon man litar på. Därför undrar jag om det går att nå de som inte läser men som vet att de borde läsa genom att erbjuda det träningshallarna erbjuder de otränade med dåligt samvete, nämligen en relation istället för ytterligare information. Boktips kan man faktiskt hitta överallt, böcker likaså. Det ska till något annat. Ett samtal.
Tänk så här: Boka tid med din läscoach och gör upp en läsplan tillsammans! Ni träffas regelbundet, diskuterar böckerna ni valt och går vidare utifrån det. Visst låter det lockande! Läsfrämjande men framför allt läsarutvecklande. Det är nästan så jag kunde göra avkall på min bibliotekarieidentitet för att se om det gör någon skillnad. Hej, jag heter Nina, jag jobbar som läscoach. Fråga efter mig på biblioteket!
PS. Jag var förstås tvungen att se efter om det redan fanns läscoacher och gjorde en snabb bibliotekariesökning, dvs googlade: Menade du livscoach? får jag tillbaka. Ja du, tänker jag, kanske det…
2 kommentarer
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
Vilken bra idé! Det skulle hjälpa många, som nu går in på biblioteket och sen ut igen för de vet inte vad de vill läsa, att få tips och dessutom utveckla sitt läsande.
Och för ungdomar som borde läsa men inte vill, de kunde få en input på att det de läser betyder nånting genom att få respons.
Jag skulle gärna möta människor i rollen som läscoach!