Alltid Selma

11 apr 2019 • 2 min

Alfred Nobel eller Selma Lagerlöf? Hur ska man kunna välja? Det är ju inte som ett sånt där störtsimpelt val...

Biblioteksbladets chefredaktör Annika Persson. Foto: Sandra Johnson

Alfred Nobel eller Selma Lagerlöf? Hur ska man kunna välja? Det är ju inte som ett sånt där störtsimpelt val som mellan Djurgården och Hammarby eller mellan Horace Engdahl och Sara Danius. Nej, det här handlar om ojämförbara storheter. Som en tävling mellan uppfinningar och böcker. Vilket som är viktigast. 

Böcker svarar jag i förstone. För böcker är ju ändå grunden till all kunskap och måste logiskt sett sättas före uppfinningarna. Men sen är ju boken i sig per definition en uppfinning. Och en uppfinning behöver inte omvänt vara en bok, utan kan lika gärna vara elektricitet eller nitroglycerin. Tänker man så blir det fördel uppfinningarna.

Skälet till att jag nu funderar över det här är att den avgående riksbibliotekarien Gunilla Herdenberg och samordnaren för den nationella biblioteksstrategin Erik Fichtelius har drabbats av ett klädsamt storhetsvansinne efter strategin. Och som ett nytt mastodontprojekt har de nu lanserat förslaget att man ska bygga ett supermodernt nytt bibliotek i Stockholm på tomten där Nobelstiftelsen tjatat sig blå om att få bygga ett Nobelcenter.  

I stället för ytterligare ett museum i krok-arna mellan Nationalmuseum och Moderna vill de resa ”ett folkets bibliotek”, ”ett öppet rum, en hyllning till kunskap, litteratur och demokrati”. Finansiärerna till Nobelcentret kan vara med och betala, skriver duon. ”De kan få sina namn i guld i entrén, och en livslång inbjudan till Nobelfesten.”

Jag älskar det här förslaget.

[fakta id=”19676″]

Som redaktör för Biblioteksbladet är det lätt att helt obefogat känna lite ansvar för den svenska bibliotekssituationen och när vi jobbat med det här numrets Norgetema har det känts lite sådär. 

Det är flera år sedan vi skrev om Dokk 1 i danska Århus. Sen om Oode i Helsingfors i Finland. Och nu om Deichman Bjørvika, ett nytt stadsbibliotek i Oslo. Över 13 000 klimatvänliga kvadratmeter mitt i stan (s 22). När ska vi få berätta om något inhemskt nybygge som kan mäta sig med de här?

Selma Lagerlöf fick Nobels litteraturpris. Den svenska akademi där hon ingick har haft äran att välja pristagare sedan 1901. (Det är bara 2018 som det inte blev så, utan som bibliotekarierna fick träda in och rädda situationen som ett slags litteraturens stödfamilj.) Alfred Nobel skrev dikter och dramatik. Och hade ett bibliotek med 1 200 titlar om man får tro Wikipedia.

Men man behöver kanske inte välja. Gunilla Herdenberg och Erik Fichtelius är stora, starka och generösa nog att erbjuda utlån av Selma Lagerlöf-biblioteket till Nobelprisutdelningen. 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min