Alltid Selma

11 apr 2019 • 2 min

Alfred Nobel eller Selma Lagerlöf? Hur ska man kunna välja? Det är ju inte som ett sånt där störtsimpelt val...

Biblioteksbladets chefredaktör Annika Persson. Foto: Sandra Johnson

Alfred Nobel eller Selma Lagerlöf? Hur ska man kunna välja? Det är ju inte som ett sånt där störtsimpelt val som mellan Djurgården och Hammarby eller mellan Horace Engdahl och Sara Danius. Nej, det här handlar om ojämförbara storheter. Som en tävling mellan uppfinningar och böcker. Vilket som är viktigast. 

Böcker svarar jag i förstone. För böcker är ju ändå grunden till all kunskap och måste logiskt sett sättas före uppfinningarna. Men sen är ju boken i sig per definition en uppfinning. Och en uppfinning behöver inte omvänt vara en bok, utan kan lika gärna vara elektricitet eller nitroglycerin. Tänker man så blir det fördel uppfinningarna.

Skälet till att jag nu funderar över det här är att den avgående riksbibliotekarien Gunilla Herdenberg och samordnaren för den nationella biblioteksstrategin Erik Fichtelius har drabbats av ett klädsamt storhetsvansinne efter strategin. Och som ett nytt mastodontprojekt har de nu lanserat förslaget att man ska bygga ett supermodernt nytt bibliotek i Stockholm på tomten där Nobelstiftelsen tjatat sig blå om att få bygga ett Nobelcenter.  

I stället för ytterligare ett museum i krok-arna mellan Nationalmuseum och Moderna vill de resa ”ett folkets bibliotek”, ”ett öppet rum, en hyllning till kunskap, litteratur och demokrati”. Finansiärerna till Nobelcentret kan vara med och betala, skriver duon. ”De kan få sina namn i guld i entrén, och en livslång inbjudan till Nobelfesten.”

Jag älskar det här förslaget.

[fakta id=”19676″]

Som redaktör för Biblioteksbladet är det lätt att helt obefogat känna lite ansvar för den svenska bibliotekssituationen och när vi jobbat med det här numrets Norgetema har det känts lite sådär. 

Det är flera år sedan vi skrev om Dokk 1 i danska Århus. Sen om Oode i Helsingfors i Finland. Och nu om Deichman Bjørvika, ett nytt stadsbibliotek i Oslo. Över 13 000 klimatvänliga kvadratmeter mitt i stan (s 22). När ska vi få berätta om något inhemskt nybygge som kan mäta sig med de här?

Selma Lagerlöf fick Nobels litteraturpris. Den svenska akademi där hon ingick har haft äran att välja pristagare sedan 1901. (Det är bara 2018 som det inte blev så, utan som bibliotekarierna fick träda in och rädda situationen som ett slags litteraturens stödfamilj.) Alfred Nobel skrev dikter och dramatik. Och hade ett bibliotek med 1 200 titlar om man får tro Wikipedia.

Men man behöver kanske inte välja. Gunilla Herdenberg och Erik Fichtelius är stora, starka och generösa nog att erbjuda utlån av Selma Lagerlöf-biblioteket till Nobelprisutdelningen. 

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Agnes Török ny läsambassadör

Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.

26 sep 2024 • 2 min