Alltid Selma

11 apr 2019 • 2 min

Alfred Nobel eller Selma Lagerlöf? Hur ska man kunna välja? Det är ju inte som ett sånt där störtsimpelt val...

Biblioteksbladets chefredaktör Annika Persson. Foto: Sandra Johnson

Alfred Nobel eller Selma Lagerlöf? Hur ska man kunna välja? Det är ju inte som ett sånt där störtsimpelt val som mellan Djurgården och Hammarby eller mellan Horace Engdahl och Sara Danius. Nej, det här handlar om ojämförbara storheter. Som en tävling mellan uppfinningar och böcker. Vilket som är viktigast. 

Böcker svarar jag i förstone. För böcker är ju ändå grunden till all kunskap och måste logiskt sett sättas före uppfinningarna. Men sen är ju boken i sig per definition en uppfinning. Och en uppfinning behöver inte omvänt vara en bok, utan kan lika gärna vara elektricitet eller nitroglycerin. Tänker man så blir det fördel uppfinningarna.

Skälet till att jag nu funderar över det här är att den avgående riksbibliotekarien Gunilla Herdenberg och samordnaren för den nationella biblioteksstrategin Erik Fichtelius har drabbats av ett klädsamt storhetsvansinne efter strategin. Och som ett nytt mastodontprojekt har de nu lanserat förslaget att man ska bygga ett supermodernt nytt bibliotek i Stockholm på tomten där Nobelstiftelsen tjatat sig blå om att få bygga ett Nobelcenter.  

I stället för ytterligare ett museum i krok-arna mellan Nationalmuseum och Moderna vill de resa ”ett folkets bibliotek”, ”ett öppet rum, en hyllning till kunskap, litteratur och demokrati”. Finansiärerna till Nobelcentret kan vara med och betala, skriver duon. ”De kan få sina namn i guld i entrén, och en livslång inbjudan till Nobelfesten.”

Jag älskar det här förslaget.

[fakta id=”19676″]

Som redaktör för Biblioteksbladet är det lätt att helt obefogat känna lite ansvar för den svenska bibliotekssituationen och när vi jobbat med det här numrets Norgetema har det känts lite sådär. 

Det är flera år sedan vi skrev om Dokk 1 i danska Århus. Sen om Oode i Helsingfors i Finland. Och nu om Deichman Bjørvika, ett nytt stadsbibliotek i Oslo. Över 13 000 klimatvänliga kvadratmeter mitt i stan (s 22). När ska vi få berätta om något inhemskt nybygge som kan mäta sig med de här?

Selma Lagerlöf fick Nobels litteraturpris. Den svenska akademi där hon ingick har haft äran att välja pristagare sedan 1901. (Det är bara 2018 som det inte blev så, utan som bibliotekarierna fick träda in och rädda situationen som ett slags litteraturens stödfamilj.) Alfred Nobel skrev dikter och dramatik. Och hade ett bibliotek med 1 200 titlar om man får tro Wikipedia.

Men man behöver kanske inte välja. Gunilla Herdenberg och Erik Fichtelius är stora, starka och generösa nog att erbjuda utlån av Selma Lagerlöf-biblioteket till Nobelprisutdelningen. 

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min