Alltid Selma

11 apr 2019 • 2 min

Alfred Nobel eller Selma Lagerlöf? Hur ska man kunna välja? Det är ju inte som ett sånt där störtsimpelt val...

Biblioteksbladets chefredaktör Annika Persson. Foto: Sandra Johnson

Alfred Nobel eller Selma Lagerlöf? Hur ska man kunna välja? Det är ju inte som ett sånt där störtsimpelt val som mellan Djurgården och Hammarby eller mellan Horace Engdahl och Sara Danius. Nej, det här handlar om ojämförbara storheter. Som en tävling mellan uppfinningar och böcker. Vilket som är viktigast. 

Böcker svarar jag i förstone. För böcker är ju ändå grunden till all kunskap och måste logiskt sett sättas före uppfinningarna. Men sen är ju boken i sig per definition en uppfinning. Och en uppfinning behöver inte omvänt vara en bok, utan kan lika gärna vara elektricitet eller nitroglycerin. Tänker man så blir det fördel uppfinningarna.

Skälet till att jag nu funderar över det här är att den avgående riksbibliotekarien Gunilla Herdenberg och samordnaren för den nationella biblioteksstrategin Erik Fichtelius har drabbats av ett klädsamt storhetsvansinne efter strategin. Och som ett nytt mastodontprojekt har de nu lanserat förslaget att man ska bygga ett supermodernt nytt bibliotek i Stockholm på tomten där Nobelstiftelsen tjatat sig blå om att få bygga ett Nobelcenter.  

I stället för ytterligare ett museum i krok-arna mellan Nationalmuseum och Moderna vill de resa ”ett folkets bibliotek”, ”ett öppet rum, en hyllning till kunskap, litteratur och demokrati”. Finansiärerna till Nobelcentret kan vara med och betala, skriver duon. ”De kan få sina namn i guld i entrén, och en livslång inbjudan till Nobelfesten.”

Jag älskar det här förslaget.

[fakta id=”19676″]

Som redaktör för Biblioteksbladet är det lätt att helt obefogat känna lite ansvar för den svenska bibliotekssituationen och när vi jobbat med det här numrets Norgetema har det känts lite sådär. 

Det är flera år sedan vi skrev om Dokk 1 i danska Århus. Sen om Oode i Helsingfors i Finland. Och nu om Deichman Bjørvika, ett nytt stadsbibliotek i Oslo. Över 13 000 klimatvänliga kvadratmeter mitt i stan (s 22). När ska vi få berätta om något inhemskt nybygge som kan mäta sig med de här?

Selma Lagerlöf fick Nobels litteraturpris. Den svenska akademi där hon ingick har haft äran att välja pristagare sedan 1901. (Det är bara 2018 som det inte blev så, utan som bibliotekarierna fick träda in och rädda situationen som ett slags litteraturens stödfamilj.) Alfred Nobel skrev dikter och dramatik. Och hade ett bibliotek med 1 200 titlar om man får tro Wikipedia.

Men man behöver kanske inte välja. Gunilla Herdenberg och Erik Fichtelius är stora, starka och generösa nog att erbjuda utlån av Selma Lagerlöf-biblioteket till Nobelprisutdelningen. 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min