Replik: Härskarteknik i stället för sakdebatt
5 apr 2021 • < 1 min
Vår kritik av aktivistiska bibliotekarier bygger bland annat på lagar och utlåtanden av JO, skriver Roger Blomgren och Johan Sundeen. "Att på Jonas Agheds arroganta sätt avvisa denna materia är häpnadsväckande."
Istället för att i sak bemöta vad vår essä i Biblioteksbladet faktiskt handlar om – yrkesidentiteters betydelse i den biblioteksinterna Coronadebatten – ägnar sig Jonas Aghed åt vad som brukar beskrivas som härskartekniker (se artikel): 1) Han söker förlöjliga oss. 2) Han pådyvlar oss politiska uppfattningar vi inte hyser. 3) Han skriver oss på näsan att vi borde forska om andra ämnen än det som besvärar honom.
Den gemensamma nämnaren för de tre debatteknikerna är naturligtvis att söka åstadkomma stigmatisering. När vetenskapliga studier inte gynnar den ideologiska kampen är Aghed till synes emot vetenskapliga studier. Eftersom hans artikel inte på minsta sätt fångar de resonemang vi har sökt föra i Biblioteksbladet och som i sin tur grundar sig i på andra håll publicerade – kollegialt granskade – vetenskapliga uppsatser får vi hänvisa kunskapssökande läsare till de senare: Nummer 2/2020 av Nordisk Kulturpolitisk Tidskrift och den nyutkomna antologin Framtidens välfärd (Studentlitteratur, 2021).
Som var och en med lätthet kan konstatera efter en genomläsning av dessa båda alster grundar sig vår kritik av aktivistiska bibliotekarier inte på hemmasnickrade bedömningar utan på skarpa utlåtanden av Justitieombudsmannen (JO), svensk grundlag och bibliotekslag samt gällande nationella såväl som internationella yrkesetiska regelverk. Att på Jonas Agheds arroganta sätt avvisa denna materia är häpnadsväckande.
Till de famösa inslagen i Agheds artikel är att han – utan minsta inblick i faktiska förhållanden – tillvitar oss slagsida i vår undervisning på Bibliotekshögskolan. Detta misstänkliggörande är bortom anständighetens gränser. Eftersom våra föreläsningar kontinuerligt utvärderas av studenterna kan vi med gott samvete säga att vi inte brukar anklagas för ideologisk bias i vår yrkesutövning. Detsamma kan inte sägas om Aghed som vunnit sig herostratisk ryktbarhet genom att i Biblioteksbladets spalter pläderar för att skolbibliotek inte ska ta in viss antikommunistisk litteratur.
Johan Sundeen och Roger Blomgren
Docent respektive professor vid Bibliotekshögskolan
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer