Replik: Härskarteknik i stället för sakdebatt
5 apr 2021 • < 1 min
Vår kritik av aktivistiska bibliotekarier bygger bland annat på lagar och utlåtanden av JO, skriver Roger Blomgren och Johan Sundeen. "Att på Jonas Agheds arroganta sätt avvisa denna materia är häpnadsväckande."
Istället för att i sak bemöta vad vår essä i Biblioteksbladet faktiskt handlar om – yrkesidentiteters betydelse i den biblioteksinterna Coronadebatten – ägnar sig Jonas Aghed åt vad som brukar beskrivas som härskartekniker (se artikel): 1) Han söker förlöjliga oss. 2) Han pådyvlar oss politiska uppfattningar vi inte hyser. 3) Han skriver oss på näsan att vi borde forska om andra ämnen än det som besvärar honom.
Den gemensamma nämnaren för de tre debatteknikerna är naturligtvis att söka åstadkomma stigmatisering. När vetenskapliga studier inte gynnar den ideologiska kampen är Aghed till synes emot vetenskapliga studier. Eftersom hans artikel inte på minsta sätt fångar de resonemang vi har sökt föra i Biblioteksbladet och som i sin tur grundar sig i på andra håll publicerade – kollegialt granskade – vetenskapliga uppsatser får vi hänvisa kunskapssökande läsare till de senare: Nummer 2/2020 av Nordisk Kulturpolitisk Tidskrift och den nyutkomna antologin Framtidens välfärd (Studentlitteratur, 2021).
Som var och en med lätthet kan konstatera efter en genomläsning av dessa båda alster grundar sig vår kritik av aktivistiska bibliotekarier inte på hemmasnickrade bedömningar utan på skarpa utlåtanden av Justitieombudsmannen (JO), svensk grundlag och bibliotekslag samt gällande nationella såväl som internationella yrkesetiska regelverk. Att på Jonas Agheds arroganta sätt avvisa denna materia är häpnadsväckande.
Till de famösa inslagen i Agheds artikel är att han – utan minsta inblick i faktiska förhållanden – tillvitar oss slagsida i vår undervisning på Bibliotekshögskolan. Detta misstänkliggörande är bortom anständighetens gränser. Eftersom våra föreläsningar kontinuerligt utvärderas av studenterna kan vi med gott samvete säga att vi inte brukar anklagas för ideologisk bias i vår yrkesutövning. Detsamma kan inte sägas om Aghed som vunnit sig herostratisk ryktbarhet genom att i Biblioteksbladets spalter pläderar för att skolbibliotek inte ska ta in viss antikommunistisk litteratur.
Johan Sundeen och Roger Blomgren
Docent respektive professor vid Bibliotekshögskolan
Senaste nytt
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer