Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
5 apr 2021 • < 1 min
Vår kritik av aktivistiska bibliotekarier bygger bland annat på lagar och utlåtanden av JO, skriver Roger Blomgren och Johan Sundeen. "Att på Jonas Agheds arroganta sätt avvisa denna materia är häpnadsväckande."
Istället för att i sak bemöta vad vår essä i Biblioteksbladet faktiskt handlar om – yrkesidentiteters betydelse i den biblioteksinterna Coronadebatten – ägnar sig Jonas Aghed åt vad som brukar beskrivas som härskartekniker (se artikel): 1) Han söker förlöjliga oss. 2) Han pådyvlar oss politiska uppfattningar vi inte hyser. 3) Han skriver oss på näsan att vi borde forska om andra ämnen än det som besvärar honom.
Den gemensamma nämnaren för de tre debatteknikerna är naturligtvis att söka åstadkomma stigmatisering. När vetenskapliga studier inte gynnar den ideologiska kampen är Aghed till synes emot vetenskapliga studier. Eftersom hans artikel inte på minsta sätt fångar de resonemang vi har sökt föra i Biblioteksbladet och som i sin tur grundar sig i på andra håll publicerade – kollegialt granskade – vetenskapliga uppsatser får vi hänvisa kunskapssökande läsare till de senare: Nummer 2/2020 av Nordisk Kulturpolitisk Tidskrift och den nyutkomna antologin Framtidens välfärd (Studentlitteratur, 2021).
Som var och en med lätthet kan konstatera efter en genomläsning av dessa båda alster grundar sig vår kritik av aktivistiska bibliotekarier inte på hemmasnickrade bedömningar utan på skarpa utlåtanden av Justitieombudsmannen (JO), svensk grundlag och bibliotekslag samt gällande nationella såväl som internationella yrkesetiska regelverk. Att på Jonas Agheds arroganta sätt avvisa denna materia är häpnadsväckande.
Till de famösa inslagen i Agheds artikel är att han – utan minsta inblick i faktiska förhållanden – tillvitar oss slagsida i vår undervisning på Bibliotekshögskolan. Detta misstänkliggörande är bortom anständighetens gränser. Eftersom våra föreläsningar kontinuerligt utvärderas av studenterna kan vi med gott samvete säga att vi inte brukar anklagas för ideologisk bias i vår yrkesutövning. Detsamma kan inte sägas om Aghed som vunnit sig herostratisk ryktbarhet genom att i Biblioteksbladets spalter pläderar för att skolbibliotek inte ska ta in viss antikommunistisk litteratur.
Johan Sundeen och Roger Blomgren
Docent respektive professor vid Bibliotekshögskolan
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer