Replik: Ingen ifrågasätter att rasismen existerar
8 feb 2022 • 2 min
Även om begrepp som "vit skörhet" är onödigt konfrontativt, håller Einar Ehn-Briem med om grundtesen i Milia Rahman Olssons krönika. "Om medarbetarna inte utgör ett tvärsnitt av befolkningen så ska det åtminstone finnas en öppen och självkritisk diskussion kring detta."

Einar Ehn-Briem jobbar som bibliotekarie i Vällingby.
Jag sympatiserar med Milia Rahman Olssons grundtes, som jag förstår den. Det vill säga att den annars så progressiva svenska biblioteksvärlden har en blind fläck när det kommer till hur inkluderande man egentligen är inför medarbetare och andra som avviker.
Vad jag vänder mig emot i hennes resonemang är, förutom det onödigt konfrontativa och polariserande begreppet ”vit skörhet”, att hon ställer politiskt avvikande bibliotekariers erfarenheter mot berättelser från anställda som rasifieras som icke-vita. Varför denna falska dikotomi? Ingenstans i Oscarsons text eller vad jag vet i den efterföljande debatten har någon ifrågasatt att det finns rasism i biblioteksvärlden.
Varför denna falska dikotomi? Ingenstans i Oscarsons text eller vad jag vet i den efterföljande debatten har någon ifrågasatt att det finns rasism i biblioteksvärlden
Läs också ›› Samtal om färgblindhet viktigare än prat med nazister
När nu yrkeskåren är så homogen som den är uppstår ibland situationer när den egna självbilden krockar med verkligheten
När nu yrkeskåren är så homogen som den är, och det ofta finns höga tankar bland personal om såväl uppdraget som den egna moraliska och politiska hållningen, uppstår ibland situationer när den egna självbilden – individuell såväl som organisatorisk – krockar med verkligheten. Därför önskar jag att de av oss som på olika vis inte är del i majoriteten skulle göra gemensam sak av att försöka bryta de hegemonier som finns, och inte i onödan ifrågasätta och misstänkliggöra varann.
Einar Ehn-Briem
Bibliotekarie på Vällingby bibliotek i Stockholm
6 kommentarer
Senaste nytt

Medieprofessorn: Passiviteten är inte neutral
Allt är ett val, även att förbli tyst. Det säger professorn Jesper Strömbäck och reflekterar över hur det offentliga samtalet alltmer drivs av felaktigheter och direkta lögner.
27 mar 2025 • 8 min

BBC: För många fel i AI-genererade nyheter
AI-assistenter levererar ofta felaktigheter och förvrängt innehåll när de sammanfattar journalistiska texter. Det visar en undersökning från BBC. Svenska medieföretag betonar vikten av att en journalist alltid måste granska innehållet.
26 mar 2025 • 4 min

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken
Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."
25 mar 2025 • 7 min

Bibliotekspolitiken hindrar viktiga lösningar på problem
Det är bra att Sverige har en bibliotekslag. Men ambitionen att inkludera alla typer av verksamheter i en lagstiftning är inte oproblematisk, skriver Johanna Hansson.
24 mar 2025 • 3 min

Nytt uppdrag för folkbiblioteket – ”En lättnad att få säga ja”
”Vi har varit benhårda.” Folkbiblioteken kan inte göra skolornas jobb utan medföljande budget, konstaterar Carina Bergsten, bibliotekschef i Kiruna. Men från och med i höst ansvarar hon även för skolbiblioteksverksamheten.
20 mar 2025 • 2 min

Snart väntas besked om bibliotekets framtid
Medicinska biblioteket betyder mycket för studenterna på Umeå universitet. När de fick höra om den planerade omgörningen var det många som protesterade. Nu hoppas de att protesterna ger effekt.
19 mar 2025 • 3 min

Biblioteket "lite bortprioriterat" i Habo
Biblioteket ”var lite bortprioriterat” när budgeten för 2025 spikades. Ansvariga politiker hänvisar till lagkrav som måste följas innan satsningar på biblioteket kan göras.
18 mar 2025 • 3 min

Ont om lokala satsningar på skolbibliotek
I sommar får alla skolelever rätt till ett bemannat skolbibliotek. Betyder det att frågan är prioriterad? ”Jag ser inte det”, säger skoldebattören Linnéa Lindquist som går igenom samtliga kommuners skolbudgetar.
18 mar 2025 • 2 min

Bristen på bibliotekarier består
Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.
17 mar 2025 • < 1 min

Starka reaktioner på högerkrönika
Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.
14 mar 2025 • 2 min

Källkritikens dag: folkbibliotekarien prisas
”Folkbibliotekarien” tilldelas i dag utmärkelsen Det gyllene förstoringsglasets hederspris för sina insatser för källkritiken i Sverige. "En grundbult för demokratin”, skriver juryn i sin motivering.
13 mar 2025 • < 1 min

Stora kunskapsluckor i digital källkritik
En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.
13 mar 2025 • 4 min
Angående detta så publicerade DIK nyligen en text om sitt arbete för ”ökad mångfald”, där mångfald typiskt nog ses som identiskt med olika etnisk bakgrund och inget annat…
(https://dik.se/om-oss/nyheter/sa-arbetar-dik-for-okad-mangfald)
Mycket bra text av Einar Ehn. Tack!
Bra text!
Bra text.
”Vi rör oss sannerligen i olika världar”, skriver Milia Rahman Olsson i sin krönika, och det hade väl egentligen räckt med det? Eller? Skall man tro de anekdotiska och kvalitativa beskrivningarna av vår bransch, och det tycker jag man ska, verkar det ju nämligen finnas minst två parallella (kanske även växelverkande) homosociala normstrukturer, där den ena utgår från en normativ ”kulturvänster” och den andra från en normativ ”vithet”. Att avvika från någon av dessa normer, eller ens vilja diskutera dem, renderar uppenbarligen hot, hat, munkavle, misstänkliggöranden, mm. Det finns väl ingenting som utesluter att de ”olika världar” Einar, Milia och ”Peter” har erfarenhet av, är EN OCH SAMMA värld? Om man till vithetsnormen och ”kulturvänsternormen” lägger ”kvinnonormen” (som uppenbarligen är fullständigt ointressant att ens problematisera. Här snackar vi diskursiv hegemoni.), så får vi en djupt osmickrande bild av bibliotekssverige, speciellt eftersom vi många gånger identifierar oss som inkluderande förebilder och goda allierade , med uppdrag att dra den Allmänna Meningen åt rätt håll.
Tack Einar och Milia för att ni fortsätter att vara obekväma. Ni behövs!
Utmärkt text! Vi behöver fler bibliotekarier som vågar säga sitt hjärtas mening om åsiktsförtrycket på svenska bibliotek. Som konservativt lagd kvinna med afrikanskt påbrå är det dessutom uppfriskande med en person som tycks förstå att ideologiskt förtryck kan vara minst lika påfrestande som enstaka smårasistiska besökare.
En mycket välformulerad artikel som uttrycker exakt mina egna uppfattningar. Varför ställa olika grupper mot varandra på det sätt som Rahman Olsson gör? Mer mångfald på landets bibliotek, såväl ideologisk mångfald som etnisk, språklig, social och kulturell mångfald.