Replik: KB sätter sig inte till doms över fria medier
19 mar 2021 • 2 min
I ett svar till Biblioteksbladet skriver Anja Dahlstedt och Karin Grönvall att kursen som kritiseras är ett år gammal och skapades då kunskapsläget var ett helt annat. "Viktigt att förstå när ett påstående är taget ur sin kontext." Men källkritikens principer har inte ändrats på ett år, svarar Thord Eriksson.

Anja Dahlstedt och Karin Grönvall.
Kungliga biblioteket arbetar för det demokratiska samhällets utveckling och fri åsiktsbildning. KB har i uppdrag att driva lärplattformen Digiteket som är ett stöd för bibliotekspersonal att utveckla digitala kunskaper för att i sin tur kunna hjälpa besökarna. Under pandemin har Digiteket varit mycket uppskattat, inte minst eftersom man tagit upp dagsaktuella frågeställningar från bibliotekens vardag.
I sin senaste ledare lyfter Biblioteksbladet fram en kurs i Digiteket som publicerades den 23 mars 2020. Det var en tid då kunskapsläget kring pandemin var mycket osäkert. I det läget valde Digiteket att ta fram en kurs som byggde på den mycket aktuella frågan hur man kan förhålla sig till den stora mängden information och risken för spridning av desinformation.
Biblioteksbladet lyfter fram reflektionsfrågor kopplade till kursen, som är just reflektionsfrågor, men utelämnar att de relaterar till situationen vid coronapandemins utbrott. Olika citat ur kursen beskrivs som KB:s källkritiska riktlinjer fast de i själva verket är referat från andra källor och kursen är en av många kurser som publicerats på Digiteket.
Nej, Biblioteksbladet, KB sätter sig inte till doms över fria medier. KB stödjer en mångfald av medier. KB stödjer också bibliotekens viktiga uppdrag att arbeta med ett källkritiskt förhållningssätt. En grundsten i det är att förhålla sig till sammanhanget och att förstå när ett påstående är taget ut sin kontext. Mycket har hänt under det gångna året. Det är därför som det på kursens startsida sedan den 12 mars finns en anmärkning: ”Denna kurs skapades i mars 2020 och vi har nu levt över ett år i pandemins värld. Det finns nu ett helt annat kunskapsläge, både medicinskt och gällande des- och misinformationsspridning.”
Digiteket kommer att fortsätta att utvecklas liksom kurserna. När nu Digiteket lämnar projektstadiet kommer vi också att ta fram rutiner för hur vi kontinuerligt ska se över publicerat kursmaterial.
Anja Dahlstedt, Avdelningschef för bibliotekssamverkan och forskningsstöd
Karin Grönvall, Riksbibliotekarie
Läs mer ›› Thord Eriksson: ”Varför är få källor bättre än mångfald?”
Thord Eriksson svarar direkt:
Karin Grönvall och Anja Dahlstedt skingrar inte frågorna om vad som motiverar vissa råd i Digitekets lektion Coronainfodemin – Ett lackmustest på din motståndskraft mot falsk information. (Att några råd är hämtade från refererade källor är naturligtvis av underordnad betydelse, KB är fortfarande avsändare av helheten.)
I stället för att svara i sak anför Grönvall och Dahlstedt att lektionen skrevs under en väldigt speciell period och att det därför har gjorts ett tillägg för några dagar sedan, om att kunskapsläget kring pandemin har förändrats under året som gått.
Det är en besynnerlig brasklapp.
Insikterna om covid-19 utvecklas självklart hela tiden, men detta är nu inte temat för KB:s lektion. Källkritikens principer är däremot universella och har inte ändrats på ett år.
Det borde därför gå att stå för lektionen fullt ut och svara på frågorna om dess innehåll. Eller att helt enkelt medge lektionens brister, under vilka omständigheter de än har kommit till.
Thord Eriksson, chefredaktör
Senaste nytt

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer