Replik: KB sätter sig inte till doms över fria medier
19 mar 2021 • 2 min
I ett svar till Biblioteksbladet skriver Anja Dahlstedt och Karin Grönvall att kursen som kritiseras är ett år gammal och skapades då kunskapsläget var ett helt annat. "Viktigt att förstå när ett påstående är taget ur sin kontext." Men källkritikens principer har inte ändrats på ett år, svarar Thord Eriksson.
Anja Dahlstedt och Karin Grönvall.
Kungliga biblioteket arbetar för det demokratiska samhällets utveckling och fri åsiktsbildning. KB har i uppdrag att driva lärplattformen Digiteket som är ett stöd för bibliotekspersonal att utveckla digitala kunskaper för att i sin tur kunna hjälpa besökarna. Under pandemin har Digiteket varit mycket uppskattat, inte minst eftersom man tagit upp dagsaktuella frågeställningar från bibliotekens vardag.
I sin senaste ledare lyfter Biblioteksbladet fram en kurs i Digiteket som publicerades den 23 mars 2020. Det var en tid då kunskapsläget kring pandemin var mycket osäkert. I det läget valde Digiteket att ta fram en kurs som byggde på den mycket aktuella frågan hur man kan förhålla sig till den stora mängden information och risken för spridning av desinformation.
Biblioteksbladet lyfter fram reflektionsfrågor kopplade till kursen, som är just reflektionsfrågor, men utelämnar att de relaterar till situationen vid coronapandemins utbrott. Olika citat ur kursen beskrivs som KB:s källkritiska riktlinjer fast de i själva verket är referat från andra källor och kursen är en av många kurser som publicerats på Digiteket.
Nej, Biblioteksbladet, KB sätter sig inte till doms över fria medier. KB stödjer en mångfald av medier. KB stödjer också bibliotekens viktiga uppdrag att arbeta med ett källkritiskt förhållningssätt. En grundsten i det är att förhålla sig till sammanhanget och att förstå när ett påstående är taget ut sin kontext. Mycket har hänt under det gångna året. Det är därför som det på kursens startsida sedan den 12 mars finns en anmärkning: ”Denna kurs skapades i mars 2020 och vi har nu levt över ett år i pandemins värld. Det finns nu ett helt annat kunskapsläge, både medicinskt och gällande des- och misinformationsspridning.”
Digiteket kommer att fortsätta att utvecklas liksom kurserna. När nu Digiteket lämnar projektstadiet kommer vi också att ta fram rutiner för hur vi kontinuerligt ska se över publicerat kursmaterial.
Anja Dahlstedt, Avdelningschef för bibliotekssamverkan och forskningsstöd
Karin Grönvall, Riksbibliotekarie
Läs mer ›› Thord Eriksson: ”Varför är få källor bättre än mångfald?”
Thord Eriksson svarar direkt:
Karin Grönvall och Anja Dahlstedt skingrar inte frågorna om vad som motiverar vissa råd i Digitekets lektion Coronainfodemin – Ett lackmustest på din motståndskraft mot falsk information. (Att några råd är hämtade från refererade källor är naturligtvis av underordnad betydelse, KB är fortfarande avsändare av helheten.)
I stället för att svara i sak anför Grönvall och Dahlstedt att lektionen skrevs under en väldigt speciell period och att det därför har gjorts ett tillägg för några dagar sedan, om att kunskapsläget kring pandemin har förändrats under året som gått.
Det är en besynnerlig brasklapp.
Insikterna om covid-19 utvecklas självklart hela tiden, men detta är nu inte temat för KB:s lektion. Källkritikens principer är däremot universella och har inte ändrats på ett år.
Det borde därför gå att stå för lektionen fullt ut och svara på frågorna om dess innehåll. Eller att helt enkelt medge lektionens brister, under vilka omständigheter de än har kommit till.
Thord Eriksson, chefredaktör
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer