Replik: KB sätter sig inte till doms över fria medier

19 mar 2021 • 2 min

I ett svar till Biblioteksbladet skriver Anja Dahlstedt och Karin Grönvall att kursen som kritiseras är ett år gammal och skapades då kunskapsläget var ett helt annat. "Viktigt att förstå när ett påstående är taget ur sin kontext." Men källkritikens principer har inte ändrats på ett år, svarar Thord Eriksson.

Kungliga biblioteket arbetar för det demokratiska samhällets utveckling och fri åsiktsbildning. KB har i uppdrag att driva lärplattformen Digiteket som är ett stöd för bibliotekspersonal att utveckla digitala kunskaper för att i sin tur kunna hjälpa besökarna. Under pandemin har Digiteket varit mycket uppskattat, inte minst eftersom man tagit upp dagsaktuella frågeställningar från bibliotekens vardag.

I sin senaste ledare lyfter Biblioteksbladet fram en kurs i Digiteket som publicerades den 23 mars 2020. Det var en tid då kunskapsläget kring pandemin var mycket osäkert. I det läget valde Digiteket att ta fram en kurs som byggde på den mycket aktuella frågan hur man kan förhålla sig till den stora mängden information och risken för spridning av desinformation.

Biblioteksbladet lyfter fram reflektionsfrågor kopplade till kursen, som är just reflektionsfrågor, men utelämnar att de relaterar till situationen vid coronapandemins utbrott. Olika citat ur kursen beskrivs som KB:s källkritiska riktlinjer fast de i själva verket är referat från andra källor och kursen är en av många kurser som publicerats på Digiteket.

Nej, Biblioteksbladet, KB sätter sig inte till doms över fria medier. KB stödjer en mångfald av medier. KB stödjer också bibliotekens viktiga uppdrag att arbeta med ett källkritiskt förhållningssätt. En grundsten i det är att förhålla sig till sammanhanget och att förstå när ett påstående är taget ut sin kontext. Mycket har hänt under det gångna året. Det är därför som det på kursens startsida sedan den 12 mars finns en anmärkning: ”Denna kurs skapades i mars 2020 och vi har nu levt över ett år i pandemins värld. Det finns nu ett helt annat kunskapsläge, både medicinskt och gällande des- och misinformationsspridning.”

Digiteket kommer att fortsätta att utvecklas liksom kurserna. När nu Digiteket lämnar projektstadiet kommer vi också att ta fram rutiner för hur vi kontinuerligt ska se över publicerat kursmaterial.

Anja Dahlstedt, Avdelningschef för bibliotekssamverkan och forskningsstöd

Karin Grönvall, Riksbibliotekarie

Läs mer ›› Thord Eriksson: ”Varför är få källor bättre än mångfald?”

Thord Eriksson svarar direkt:

Karin Grönvall och Anja Dahlstedt skingrar inte frågorna om vad som motiverar vissa råd i Digitekets lektion Coronainfodemin – Ett lackmustest på din motståndskraft mot falsk information. (Att några råd är hämtade från refererade källor är naturligtvis av underordnad betydelse, KB är fortfarande avsändare av helheten.)

I stället för att svara i sak anför Grönvall och Dahlstedt att lektionen skrevs under en väldigt speciell period och att det därför har gjorts ett tillägg för några dagar sedan, om att kunskapsläget kring pandemin har förändrats under året som gått.

Det är en besynnerlig brasklapp.

Insikterna om covid-19 utvecklas självklart hela tiden, men detta är nu inte temat för KB:s lektion. Källkritikens principer är däremot universella och har inte ändrats på ett år.

Det borde därför gå att stå för lektionen fullt ut och svara på frågorna om dess innehåll. Eller att helt enkelt medge lektionens brister, under vilka omständigheter de än har kommit till.

Thord Eriksson, chefredaktör

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min