Replik: KB sätter sig inte till doms över fria medier
19 mar 2021 • 2 min
I ett svar till Biblioteksbladet skriver Anja Dahlstedt och Karin Grönvall att kursen som kritiseras är ett år gammal och skapades då kunskapsläget var ett helt annat. "Viktigt att förstå när ett påstående är taget ur sin kontext." Men källkritikens principer har inte ändrats på ett år, svarar Thord Eriksson.

Anja Dahlstedt och Karin Grönvall.
Kungliga biblioteket arbetar för det demokratiska samhällets utveckling och fri åsiktsbildning. KB har i uppdrag att driva lärplattformen Digiteket som är ett stöd för bibliotekspersonal att utveckla digitala kunskaper för att i sin tur kunna hjälpa besökarna. Under pandemin har Digiteket varit mycket uppskattat, inte minst eftersom man tagit upp dagsaktuella frågeställningar från bibliotekens vardag.
I sin senaste ledare lyfter Biblioteksbladet fram en kurs i Digiteket som publicerades den 23 mars 2020. Det var en tid då kunskapsläget kring pandemin var mycket osäkert. I det läget valde Digiteket att ta fram en kurs som byggde på den mycket aktuella frågan hur man kan förhålla sig till den stora mängden information och risken för spridning av desinformation.
Biblioteksbladet lyfter fram reflektionsfrågor kopplade till kursen, som är just reflektionsfrågor, men utelämnar att de relaterar till situationen vid coronapandemins utbrott. Olika citat ur kursen beskrivs som KB:s källkritiska riktlinjer fast de i själva verket är referat från andra källor och kursen är en av många kurser som publicerats på Digiteket.
Nej, Biblioteksbladet, KB sätter sig inte till doms över fria medier. KB stödjer en mångfald av medier. KB stödjer också bibliotekens viktiga uppdrag att arbeta med ett källkritiskt förhållningssätt. En grundsten i det är att förhålla sig till sammanhanget och att förstå när ett påstående är taget ut sin kontext. Mycket har hänt under det gångna året. Det är därför som det på kursens startsida sedan den 12 mars finns en anmärkning: ”Denna kurs skapades i mars 2020 och vi har nu levt över ett år i pandemins värld. Det finns nu ett helt annat kunskapsläge, både medicinskt och gällande des- och misinformationsspridning.”
Digiteket kommer att fortsätta att utvecklas liksom kurserna. När nu Digiteket lämnar projektstadiet kommer vi också att ta fram rutiner för hur vi kontinuerligt ska se över publicerat kursmaterial.
Anja Dahlstedt, Avdelningschef för bibliotekssamverkan och forskningsstöd
Karin Grönvall, Riksbibliotekarie
Läs mer ›› Thord Eriksson: ”Varför är få källor bättre än mångfald?”
Thord Eriksson svarar direkt:
Karin Grönvall och Anja Dahlstedt skingrar inte frågorna om vad som motiverar vissa råd i Digitekets lektion Coronainfodemin – Ett lackmustest på din motståndskraft mot falsk information. (Att några råd är hämtade från refererade källor är naturligtvis av underordnad betydelse, KB är fortfarande avsändare av helheten.)
I stället för att svara i sak anför Grönvall och Dahlstedt att lektionen skrevs under en väldigt speciell period och att det därför har gjorts ett tillägg för några dagar sedan, om att kunskapsläget kring pandemin har förändrats under året som gått.
Det är en besynnerlig brasklapp.
Insikterna om covid-19 utvecklas självklart hela tiden, men detta är nu inte temat för KB:s lektion. Källkritikens principer är däremot universella och har inte ändrats på ett år.
Det borde därför gå att stå för lektionen fullt ut och svara på frågorna om dess innehåll. Eller att helt enkelt medge lektionens brister, under vilka omständigheter de än har kommit till.
Thord Eriksson, chefredaktör
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer