Replik: Nej, vi känner ingen stängningsglädje

4 nov 2020 • 2 min

Det är inte många som hurrar när bibliotek stänger, men desto fler som känner lättnad över att inte bidra till smittspridning. Det skriver bibliotekscheferna Anya Feltreuter och Marie Sääf i en replik till Sonja Viklunds debattinlägg.

Marie Sääf, bibliotekschef i Linköping och Anya Feltreuter, bibliotekschef i Mjölby.

Sonja Viklund förfasar sig över folkbibliotekens stängning och den ”stängningsglädje” hon uppfattar sprids inom bibliotekariekåren.

Som bibliotekschefer inom region Östergötland, där samtliga 44 folkbibliotekslokaler nu är tillfälligt stängda, känner vi inte alls igen oss i det ”rus av stängningsglädje” som Sonja Viklund, lite nedlåtande, beskriver.

Götabibliotekens personal är fantastisk. De har ansträngt sig till det yttersta för att hjälpa till med datorärenden, litteraturfrågor och allt det vanliga som hör folkbiblioteksvardagen till – i en ovanlig vardag. Våra besökare är också fantastiska och de älskar sina bibliotek väldigt mycket. Under normala omständigheter uppskattar vi deras kärlek. Flera är stammisarna som släntrar in fem minuter efter öppning varje morgon och masar sig ut strax innan stängningsdags varje dag.  Vi suckar kanske ibland när en besökare ställer samma fråga för tionde gången, men vi är vana vid dem och de är vana vid oss. Biblioteket är deras andra hem. Men, och det skär i bibliotekariehjärtat att skriva det, i tider som dessa bör biblioteket inte vara ett andra hem!

Fokus i den senaste tidens debatter har varit kring att stänga eller inte stänga bibliotekslokaler. De kommuner eller regioner som valt att stänga bibliotekslokaler har fått kritik för att inte ta sitt demokratiska uppdrag på allvar. Kanske har några stängt för tidigt, kanske har några stängt för sent – vem vet? Men vi hoppas och tror att varje region och kommun gör egna bedömningar utifrån lokala förutsättningar och försöker fatta så kloka beslut som möjligt. Vi är mycket tveksamma till att det är särskilt många inom biblioteksvärlden som hurrar högt över en stängd bibliotekslokal eller faller in i det ”stängningsrus” som Viklund beskriver. Flera kan nog känna en känsla av lättnad över att inte längre bidra till ytterligare spridning av viruset och över att tvingas slippa agera avståndspolis. Men minst lika många känner också en oro för hur våra besökare ska klara sig utan den mötesplats som biblioteken är.

Samtidigt ger det en lite skev bild att säga att biblioteken stänger. Det är helt riktigt att vi stänger de fysiska mötesplatserna i Östergötland för att hejda pandemins framfart, men folkbiblioteken är inte stängda. Verksamhet pågår frenetiskt för att hitta nya sätt att nå ut till våra målgrupper, till de som behöver oss mest. De flesta Götabiblioteken erbjuder Take Away, flera erbjuder hemkörning av medier, andra erbjuder bokade tider för att uträtta viktiga ärenden på bibliotekets datorer, ytterligare några erbjuder bokade klassbesök och aktiviteter för barn. Vi utvidgar också vårt digitala utbud och vår digitala närvaro.

Så ja, lokalerna är stängda, men biblioteken är öppna som alltid.

Anya Feltreuter, bibliotekschef, Mjölby

Marie Sääf, bibliotekschef, Linköping

Läs Sonja Viklunds inlägg här: Superspridare av demokrati – så varför stänger bibliotek?

1 kommentarer

  1. Bra svar! Inte minst ett viktigt påpekande att ”stängda” bibliotek är långt ifrån tillfälligt nedlagda bibliotek, utan att mycket fortfarande kan göras för låntagarna även då själva lokalerna hålls stängda.

    Man kunde dock också ställa frågan exakt hur demokratin skulle skadas av en tillfällig biblioteksnedstängning på några månader (även om den var total). Jag kan i alla fall inte se det sambandet.

    Fast tyvärr har det väl gått politik i frågan eftersom SD-styrda Sölvesborg var bland de som direkt stängde sitt bibliotek och många debattörer då valde att se detta som utslag av partiets påstådda demokrati- och kulturfientlighet, varigenom den politiskt korrekta positionen blev att biblioteken absolut måste hållas öppna genom smittan. Så medan en kommentar under Viklunds debattinlägg gör iakttagelsen att det mest verkar vara personer avskärmade från den dagliga verksamheten som beklagar sig över stängningarna misstänker jag starkt att en än tydligare korrelation finns mellan stängningsmotstånd och medlemskap i olika anti SD-grupper på Facebook…

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Krönika

Återstarta biblioteken

I många delar av landet är biblioteken de enda professionellt drivna kulturinstitutionerna. Ändå nämns de inte när regeringen talar om kulturens omstart efter pandemin.

9 apr 2021 • 3 min

Politik

Vill återta kulturministerposten

Lawen Redar (S) är orolig över Liberalernas val att kunna ingå i en regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna. Och SD medger att de vill införa "smärre förändringar" i bibliotekslagen.

9 apr 2021 • 2 min

Nyheter

Prövar öppettider endast för barn

Efter en tid med mycket stök prövar biblioteket på Gamlegården i Kristianstad ett nytt koncept. Från och med i höst ska biblioteken endast släppa in barn två eftermiddagar i veckan.

6 apr 2021 • 3 min

Politik

Besvikelse över politiskt avhopp

Besvikna kommentarer hördes från biblioteksvärlden när Christer Nylander (L) meddelade att han lämnar riksdagen vid nästa val. ”Jag vet inte vart Liberalerna ska gå, men jag saknar Christer Nylanders röst i det sammanhanget”, säger Calle Nathanson, tidigare ordförande i Svensk biblioteksförening.

6 apr 2021 • 4 min

Reportage

En rörelse som släpper greppet om sin historia

Hjalmar Branting såg något viktigt födas 1902 när Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek invigdes. Men drygt 100 år senare lever institutionen på sparlåga. Varför satsar inte S och LO mer på sitt intellektuella arv i en tid då historieskrivningen utmanas av ytterkantshögern?

1 apr 2021 • 8 min

Essä

Bibliotekarier – inte vilka byråkrater som helst

Hur agerar bibliotekspersonalen under pandemin? Här finns inslag av aktivism och lydigt tjänstemannaskap – men det som dominerar är professionell yrkesetik och värnandet om bibliotekens värde, skriver Johan Sundeen och Roger Blomgren.

31 mar 2021 • 5 min