Replik: Nostalgi och resursbrist hinder för digital utveckling
19 aug 2021 • 2 min
Vi borde lyssna på dem som betraktar biblioteken som en förlegad rest av en svunnen tid – för de har ju rätt. Det skriver Tobias Nordberg, bibliotekarie i Uddevalla, i en kommentar till Mattias Beijmos krönika om e-medier.
Detta är en kommentar till Mattias Beijmos krönika Nybyggen utan digitala satsningar ett svek mot läsarna:
Det finns två huvudsakliga hinder för utveckling av digitala bibliotekstjänster.
Det första är bilden av biblioteket. Den tid då folkbibliotekets egentliga idé – idén om den fritt tillgängliga kulturen – kunde komma till uttryck i fysiska rum är redan förbi. Den kraft som håller biblioteksväggarna upprätta är inte demokratins utan nostalgins. Biblioteken lever i och av det förgångna. De låter sig ledas av kommunpolitiker som vill posera framför nya lokaler för att visa upp sin kultursatsning för väljarna, och av nostalgiska kommuninvånare som värnar om bibliotekslokalen som museal relikt, men som knappast besöker eller använder den. Det befolkningssegment som i stället med ointresse betraktar samma lokaler som en förlegad rest från en svunnen tid, gör betydligt mindre skada. Det är ju de som har rätt och det är dem biblioteken och de som bestämmer deras färdriktning, borde lyssna på. Samhällets biblioteksvurmare förväntar sig paradoxalt nog av biblioteken att de ska förbli vad de alltid har varit, förlora alltmer av sin relevans och stillsamt tyna bort.
Det andra problemet är att biblioteksbranschen är splittrad. Ingen har åtagit sig den övergripande funktion som skulle krävas för att stötta biblioteken i en samverkan kring utveckling av gemensamma digitala tjänster. Ett enskilt folkbibliotek har inte råd att ta fram egna tekniska lösningar. Bara de största har möjlighet att vända sig till andra leverantörer av digitala bibliotekslösningar än den som tillskansat sig en monopolställning på marknaden. En stor majoritet av svenska bibliotek är därför helt i händerna på denna aktör, som inte har några incitament alls att tillmötesgå bibliotekens önskemål. Biblioteksmarknaden är helt enkelt för liten för att den ska kunna präglas av en sund konkurrens och därmed framalstra en teknisk utveckling som gagnar biblioteken – och därigenom oss alla.
Det som ska till är ett nationellt initiativ. Ett samlat grepp på digital biblioteksverksamhet. Den enda organisation som har makt, medel och möjlighet att åstadkomma något sådant är Kungliga biblioteket.
Tobias Nordberg
Bibliotekarie på Uddevalla stadsbibliotek. Jobbar med digital närvaro och digitala bibliotekstjänster.
Senaste nytt
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer