Replik: Nostalgi och resursbrist hinder för digital utveckling
19 aug 2021 • 2 min
Vi borde lyssna på dem som betraktar biblioteken som en förlegad rest av en svunnen tid – för de har ju rätt. Det skriver Tobias Nordberg, bibliotekarie i Uddevalla, i en kommentar till Mattias Beijmos krönika om e-medier.

Detta är en kommentar till Mattias Beijmos krönika Nybyggen utan digitala satsningar ett svek mot läsarna:
Det finns två huvudsakliga hinder för utveckling av digitala bibliotekstjänster.
Det första är bilden av biblioteket. Den tid då folkbibliotekets egentliga idé – idén om den fritt tillgängliga kulturen – kunde komma till uttryck i fysiska rum är redan förbi. Den kraft som håller biblioteksväggarna upprätta är inte demokratins utan nostalgins. Biblioteken lever i och av det förgångna. De låter sig ledas av kommunpolitiker som vill posera framför nya lokaler för att visa upp sin kultursatsning för väljarna, och av nostalgiska kommuninvånare som värnar om bibliotekslokalen som museal relikt, men som knappast besöker eller använder den. Det befolkningssegment som i stället med ointresse betraktar samma lokaler som en förlegad rest från en svunnen tid, gör betydligt mindre skada. Det är ju de som har rätt och det är dem biblioteken och de som bestämmer deras färdriktning, borde lyssna på. Samhällets biblioteksvurmare förväntar sig paradoxalt nog av biblioteken att de ska förbli vad de alltid har varit, förlora alltmer av sin relevans och stillsamt tyna bort.
Det andra problemet är att biblioteksbranschen är splittrad. Ingen har åtagit sig den övergripande funktion som skulle krävas för att stötta biblioteken i en samverkan kring utveckling av gemensamma digitala tjänster. Ett enskilt folkbibliotek har inte råd att ta fram egna tekniska lösningar. Bara de största har möjlighet att vända sig till andra leverantörer av digitala bibliotekslösningar än den som tillskansat sig en monopolställning på marknaden. En stor majoritet av svenska bibliotek är därför helt i händerna på denna aktör, som inte har några incitament alls att tillmötesgå bibliotekens önskemål. Biblioteksmarknaden är helt enkelt för liten för att den ska kunna präglas av en sund konkurrens och därmed framalstra en teknisk utveckling som gagnar biblioteken – och därigenom oss alla.
Det som ska till är ett nationellt initiativ. Ett samlat grepp på digital biblioteksverksamhet. Den enda organisation som har makt, medel och möjlighet att åstadkomma något sådant är Kungliga biblioteket.
Tobias Nordberg
Bibliotekarie på Uddevalla stadsbibliotek. Jobbar med digital närvaro och digitala bibliotekstjänster.
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer