Replik: Nostalgi och resursbrist hinder för digital utveckling
19 aug 2021 • 2 min
Vi borde lyssna på dem som betraktar biblioteken som en förlegad rest av en svunnen tid – för de har ju rätt. Det skriver Tobias Nordberg, bibliotekarie i Uddevalla, i en kommentar till Mattias Beijmos krönika om e-medier.

Detta är en kommentar till Mattias Beijmos krönika Nybyggen utan digitala satsningar ett svek mot läsarna:
Det finns två huvudsakliga hinder för utveckling av digitala bibliotekstjänster.
Det första är bilden av biblioteket. Den tid då folkbibliotekets egentliga idé – idén om den fritt tillgängliga kulturen – kunde komma till uttryck i fysiska rum är redan förbi. Den kraft som håller biblioteksväggarna upprätta är inte demokratins utan nostalgins. Biblioteken lever i och av det förgångna. De låter sig ledas av kommunpolitiker som vill posera framför nya lokaler för att visa upp sin kultursatsning för väljarna, och av nostalgiska kommuninvånare som värnar om bibliotekslokalen som museal relikt, men som knappast besöker eller använder den. Det befolkningssegment som i stället med ointresse betraktar samma lokaler som en förlegad rest från en svunnen tid, gör betydligt mindre skada. Det är ju de som har rätt och det är dem biblioteken och de som bestämmer deras färdriktning, borde lyssna på. Samhällets biblioteksvurmare förväntar sig paradoxalt nog av biblioteken att de ska förbli vad de alltid har varit, förlora alltmer av sin relevans och stillsamt tyna bort.
Det andra problemet är att biblioteksbranschen är splittrad. Ingen har åtagit sig den övergripande funktion som skulle krävas för att stötta biblioteken i en samverkan kring utveckling av gemensamma digitala tjänster. Ett enskilt folkbibliotek har inte råd att ta fram egna tekniska lösningar. Bara de största har möjlighet att vända sig till andra leverantörer av digitala bibliotekslösningar än den som tillskansat sig en monopolställning på marknaden. En stor majoritet av svenska bibliotek är därför helt i händerna på denna aktör, som inte har några incitament alls att tillmötesgå bibliotekens önskemål. Biblioteksmarknaden är helt enkelt för liten för att den ska kunna präglas av en sund konkurrens och därmed framalstra en teknisk utveckling som gagnar biblioteken – och därigenom oss alla.
Det som ska till är ett nationellt initiativ. Ett samlat grepp på digital biblioteksverksamhet. Den enda organisation som har makt, medel och möjlighet att åstadkomma något sådant är Kungliga biblioteket.
Tobias Nordberg
Bibliotekarie på Uddevalla stadsbibliotek. Jobbar med digital närvaro och digitala bibliotekstjänster.
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer