Nybyggen utan satsningar på nätet ett svek mot läsarna
17 aug 2021 • 5 min
De nya lägereldarna är digitala, ändå fortsätter bibliotekssektorn att bygga miljonkatedraler i trä och betong, skriver Mattias Beijmo. Varför vägrar man vara en del av de platser där människor kan uttrycka sig, existera och kommunicera?

Böckerna rullas in i Swedbanks outnyttjade lokaler. Gävle ska få ett nytt bibliotek, och under de två åren arbetet pågår blir banklokalerna temporärt stadsbibliotek. Banker behöver som bekant inte så mycket fysiskt utrymme längre. Rådgivning, livsförändrande huslån och transaktioner – den monetära delen av våra liv sker numera online. Vårt litterära liv verkar dock ses som något enbart fysiskt och rumsligt.
Den gigantiska obalansen mellan fysiskt och digitalt vittnar om hur svenskt biblioteksväsende i allt väsentligt sviker läsarna

Gävle är inte unikt, men ett tidstypiskt exempel: 400 fräscha miljoner på en fysisk plats för böcker, men inte ett rött öre på digitaliseringen av verksamheten. Nej, ett fysiskt “digitalt centrum” är inte digitalisering, och ja, det är mer än böcker i ett bibliotek. Det ska byggas en biograf i Gävles nya “kultur- och bildningscentrum”, men bio är ju inte heller något digitaliseringen går varsamt fram med, så precis som på riksplanet ägnar beslutsfattarna i Gävle inte några strategiska tankar på hur biblioteken ska demokratisera tillgången till kultur. Analysen, om någon ens gjort den, om hur ett folkbibliotek bäst uppfyller sitt uppdrag i framtiden, har återigen kommit till barockt felaktiga slutsatser.
Analys har dock gjorts, men på annat håll. Erik Fichtelius och hans gäng lämnade tidigt 2019 över ett färdigt förslag till ny nationell biblioteksstrategi. Strategin var redan när den kom i många stycken utmärkt, och en av strategins delrapporter, “Biblioteket i skyn”, lyser fortfarande klarast. Det är obegripligt att Ewa Thorslunds och Jesper Kleins framåtsyftande skrift har funnits där på Amanda Linds bord i åratal; tror de presumtivt sakkunniga på departementet att det är science fiction de fått framför sig? Nej, rapporten är snarare att klassa som diskbänksrealism; bara byt namn på Word-filen, från “Rapport” till “Kravspecifikation”, och sätt igång. Tekniken, läsarna och samhället är mer än redo.
Pengar finns. Tittar man på den nationella biblioteksstatistiken för 2020, uppgår kostnaden för “e-medier” till futtiga 81 miljoner kronor. Samma år var personal- och driftskostnaderna för folkbiblioteken 4,5 miljarder kronor. Samtidigt går kurvan för utlåning av fysiska böcker i rakt motsatt riktning mot medborgarnas internetanvändande. Utlåningen av e-medier går uppåt, men onödigt sakta och med små siffror längst upp på staplarna. Man behöver inte vara nationalekonom för att inse potentialen i att flytta medel mellan utgiftsposterna. Den gigantiska obalansen mellan fysiskt och digitalt vittnar om hur svenskt biblioteksväsende i allt väsentligt sviker läsarna. Just de som står längst ifrån läsandet är de som drabbas värst. Och i en tid av antidemokratiska krafter i våra digitala flöden och en ökande misstro mot samhällets institutioner, är inte den värsta konsekvensen att lille Kalle aldrig får läsa “Sofies Värld”. Bibliotekens potentiella roll i det digitala samhället är mycket viktigare än så. Det borde uppmärksammas i de allra högsta styrande dokumenten, varför inte i en uppdaterad bibliotekslag?
400 fräscha miljoner på en fysisk plats för böcker, men inte ett rött öre på digitaliseringen av verksamheten.
Tillgängligheten till e-böcker är en jämställdhetens hygienfaktor som borde ha lösts bättre för länge sedan. Nu hänvisas låntagaren till reklamfyllda, illa programmerade och svårhanterliga tredjepartsappar. Att Stockholms Stadsbibliotek hänvisar läsarna till schweiziska (!) PocketBook Reader med sitt helt ogenomträngliga, engelskspråkiga gränssnitt är symptomatiskt. Ett gemensamt, lättanvänt alternativ till Apple Books är en hygienfaktor, men det är inte den stora poängen här. Det som verkligen skulle reformera är nyttjandet av internets verkliga styrkor: möjligheten till personlig anpassning och oberoendet av temporala-, geografiska- och spatiala begränsningar. Precis som att Amazon-grundaren Jeff Bezos egentligen bara stal alla idéer från Vannevar Bush och hans Memex-tankar från 1954, kan såklart även biblioteks-Sverige googla “As we may think”. Tankegodset för att utveckla en smart bibliotekstjänst ligger där i öppen dager. En tjänst som av kostnadsskäl inte nödvändigtvis innehåller alla jättepopulära böcker för alla helt gratis, men där en kunnig person tillsammans med smart AI berättar att John Le Carrés “Spionen som kom in från kylan” ändå är en betydligt mer läsvärd bok än den där senaste technothrillern nån medelålders svennebanan skrivit.
Såklart finns en chattfunktion: När du tröttnar på att sitta på pendeltåget och scrolla förbi den parallella Instagram-verkligheten, eller när tågvärden meddelar att ni blir stående ett bra tag tio mil innan Korpilombolo – då finns den där. Ett klick, en fråga, ett initierat svar. En lika delar datadriven som mänskligt empatisk rekommendation, och möjligheten att ladda ner boken direkt. Eller – kanske någon annan läsare har den och vill dela den med dig?
När bygget är klart: vräk ut några tiotals miljoner på marknadsföring; japp – influencers och hela baletten. Allt för att hjälpa medborgarna upptäcka en värld det skrivna ordet – analogt eller digitalt – kan öppna för dem. Pengar finns uppenbarligen, och personal finns. Eller är nyttan de 5600 folkbiblioteksanställda gör i 400-miljonerskatedralerna så mycket större än den de skulle kunna göra online?
Även om vi i Sverige verkar älska dysfunktionella, decentraliserade skolplattformar och covid-bokningsappar, så är det ju med all önskvärd tydlighet så att det inte är ett optimalt sätt i en digital tid. Behovet av litteratur och bibliotek är inte väsensskilt i Gävle, Kungsör eller Sorsele. Internet medför generiska möjligheter som den fysiska världen inte mäktar med. Det är inget hot; för biblioteken och jämlikheten är det faktiskt en möjlighet. Men när översteprästen bestämt sig för att tolka skriften som ett påbud att bygga nya kyrkor mitt i byn, då är det det som sker. Människors kontakt med de värderingar litteraturen kan bära eller mota äger rum någon annanstans, och allt färre kommer till katedralen. Men skit i det; leende lokalpolitiker klipper banden till entrén. Bilder tas, de skyndar iväg för att aldrig frivilligt komma tillbaka; Brynäs spelar ju hockey på “Monitor ERP Arena” i kväll.
Text: Mattias Beijmo,
Författare, digitaliseringsexpert och föreläsare
Senaste nytt

Dik: Varför är ministern så tyst?
Mer än hälften av Sveriges elever saknar tillgång till skolbibliotekarier, enligt en färsk rapport. Nu vill Anna Troberg, förbundsordförande på Dik, ha svar: När får alla elever tillgång till bemannade bibliotek?
28 jun 2022 • 2 min

Inga svar om bemannade skolbibliotek – än
Inga utfästelser, men gärna samma debatt i riksdagens kammare efter höstens val. Det var skolminister Lina Axelsson Kihlbloms svar på Annika Hirvonens fråga om bemannade skolbibliotek.
27 jun 2022 • 2 min

Personal kräver utökade öppettider – för säkerheten
Utökade öppettider på bibliotek i Philadelphia skulle skapa ett säkrare samhälle, anser bibliotekspersonal som protesterar mot underbemanningen.
27 jun 2022 • < 1 min

Kritik mot utebliven satsning på digitalisering
Företrädare för sex akademier är kritiska till bristen på handling och medel för en storskalig satsning på digitalisering av kulturarvet. ”Om inte Sverige ska hamna alldeles efter krävs digitalisering i en helt annan skala.”
23 jun 2022 • < 1 min
Digital programscen lanseras på biblioteket
Stockholms stadsbibliotek lanserar nu Biblioteket Play, en digital programscen. Planen är att nästa år bredda plattformen för samarbete med andra bibliotek runt om i landet.
23 jun 2022 • < 1 min

Internet archive till rättegång i oktober
Internet archive, det digitala nödlägesbiblioteket som erbjöd fri tillgång till miljoner böcker under pandemin, fick fyra stora amerikanska förlag att inleda en stämningsprocess. I oktober avgörs fallet i en federal domstol i New York.
22 jun 2022 • < 1 min

Avtalen som hotar öppen vetenskap
De transformativa avtalen är ytterst problematiska. De äventyrar inte bara forskningens kommunikation utan även dess innehåll, skriver Isto Huvila och Lisa Börjesson, Institutionen för ABM vid Uppsala universitet.
21 jun 2022 • 5 min

KB ska ta fram nationell policy för öppen vetenskap
Regeringen ger Kungliga biblioteket ett nytt uppdrag i arbetet med att göra vetenskapen mer tillgänglig. Nästa höst ska en nationell policy presenteras för regeringen.
17 jun 2022 • < 1 min

Stort intresse för stärkt läsfrämjande
Många deltog när Kulturrådet presenterade Läsfrämjandelyftet. ”Det ska bidra till långsiktig hållbarhet i tillgången till läsutvecklingsmöjligheter”, förklarade projektledaren Ann Catrine Eriksson.
17 jun 2022 • 2 min

Kunskapen bör styra biblioteksverksamheten
Regering och riksdag håller sig på avstånd. Men lämnar kommunpolitikerna folkbiblioteken i fred? Svårt att veta, skriver Anders Frenander och rekommenderar att kunskap, inte politiska idéer, ska styra verksamheter.
17 jun 2022 • 7 min

Förslag: ökad möjlighet till digital forskning vid biblioteken
Regeringens förslag på ändringar i upphovsrätten är ett steg i rätt riktning, enligt Svensk biblioteksförening. ”En möjlighet för alla som vill forska på digitaliserat material.”
16 jun 2022 • 2 min

Skolbibliotekarie får pris av Svenska Akademien
Cilla Dalén får Svenska Akademiens bibliotekariepris 2022. Hon arbetar på Enbacksskolan i Tensta och får priset för sitt ”engagerade arbete kring litteratur och läsning och sin förmåga att inspirera och sprida kunskap till såväl elever som kollegor”.
15 jun 2022 • 2 min
0 kommentarer