Skolbibliotekarien står inför ett vägval
14 dec 2021 • 2 min
Lärare och skolbibliotekarier måste börja samarbeta mer. "Antingen omfamnar man det nya, eller så söker man sig till andra roller i biblioteksvärlden", skriver Sofia Malmberg.

I skolbiblioteksvärlden väntar vi otåligt på att regering och riksdag ska komma till beslut om de förslag som formulerades i utredningen Skolbibliotek för bildning och utbildning. Om lagstiftaren går på utredarens linje kommer skolbibliotekarien att definieras som en del av skolans pedagogiska personal. Då förväntas skolbibliotekarien aktivt bidra till att öka elevernas måluppfyllelse i samtliga ämnen.
Det är både en utmaning och en möjlighet, beroende på hur man förhåller sig till förändringar och till sin professionsroll. Visst finns det skolbibliotekarier som åtminstone till viss del redan arbetar på det sättet, medan det för andra är ett åtminstone delvis nytt sätt att förhålla sig till sitt uppdrag.
Hur blir man en integrerad del av lärarnas arbetslag? Hur bygger man upp ett välfungerande samarbete? Vilka framgångsfaktorer finns det och vad bör man absolut undvika? Hur samarbetar man med lärare i ämnen som till exempel matematik, där det inte finns en tradition av samarbete med skolbiblioteket att falla tillbaka på? Och vilka initiativ behöver man ta för att bli en del av det systematiska kvalitetsarbetet?
Lärare och skolbibliotekarier kommer från olika föreställningsvärldar och har därför världsbilder som delvis skiljer sig åt. Nu behöver de här två världarna mötas – vilket kan vara en utmaning för båda professionerna. I många sammanhang kommer lärare och skolbibliotekarier att behöva prova sig fram till hur deras samarbete kan organiseras och hur det ska utformas.
Lärare och skolbibliotekarier kommer från olika föreställningsvärldar och har därför världsbilder som delvis skiljer sig åt
Jag tror att vi med stormsteg närmar oss den skiljelinje där man som skolbibliotekarie måste göra ett val. Antingen omfamnar man som skolbibliotekarie det nya – med de utmaningar och svårigheter det innebär. Eller så söker man sig till andra typer av uppdrag inom biblioteksvärlden.
Man kan, med all rätta, hävda att det inte var det här man utbildade sig till en gång i tiden. Professionen har genomgått en stor förändring de senaste åren och alla trivs inte med den rollen.
Personligen lägger jag ingen värdering i det, allt förändras över tid. Det nya uppdraget kräver ett betydligt större mått av initiativtagande och utåtriktat arbete där man medverkar i hela processen kring elevers lärande. Skolbibliotekarien behöver inta en pedagogisk roll i klassrummet och bli en del av skolans systematiska kvalitetsarbete för att öka elevernas måluppfyllelse.
Jag har lika mycket respekt för dem som väljer andra professionella vägar som för dem som väljer att ta sig an de nya utmaningarna. Om man vill och vågar så öppnar sig en helt ny värld för en.
Säkerligen kommer det att finnas en hel del mindre lyckade steg på vägen, det är oundvikligt, men det kommer i slutändan att löna sig. Inte bara för skolbibliotekariens professionella utveckling, utan också för eleverna som får en helt annan utväxling av sin skolbibliotekarie.
Hälften vågat, hälften vunnet!
Sofia Malmberg
Produktägare för skolbibliotekstjänster på BTJ, med lång erfarenhet av att arbeta som skolbibliotekarie och samordnare för skolbibliotek samt en del av juryn för DIK:s utmärkelse ”Skolbibliotek i världsklass”. Aktuell med boken ”Skapa nya vägar : så kan lärare och skolbibliotekarier samarbeta” (BTJ Förlag).
6 kommentarer
Senaste nytt

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min

Regeringen uppmanas snabba på digitaliseringen av kulturarvet
KB efterlyser nya uppdrag i nästa års forskningsproposition. Och Svensk biblioteksförening lyfter hela bibliotekssektorns roll för att forskningen ska nå ut till allmänheten.
20 nov 2023 • 2 min
Ibland känns bibliotekarie-kåren något ojämn. Ena halvan är jättepå och andra halvan tycker att allt annat än samma bokprat år efter år är för svårt och jobbigt (särskilt pedagogik, MIK och digitalisering). Jag blir lika irriterad varje gång jag träffar en ”nej-det-går-inte-iotekarie” som sitter som en stoppkloss för andra som vill jobba pedagogiskt med våra spetskompetenser i klassrummen och de som förlorar på det är våra elever.
Den som vill hänga med i den här utvecklingen kommer också ha verktyg att tillgå och därför vill jag skriva: The one who stays behind – is left behind.
Håller fullkomligt med dig.
/Monica
PS! Med risk för att min kommentar hamnar under andras kommentarer i flödet – och att det då ser ut som om jag instämmer i vad föregående talare sagt 🙂 – ändrar jag min kommentar med följande tillägg 🙂
”Håller fullkomligt med dig, Sofia.”
/Monica
Det viktiga är också att ställa dåliga rektorer inför faktum och byta skola eller söka sig till en annan kommun/ annan arbetsgivare.
Med en bra skolledning är man en del av arbetslaget/arbetslagen, en självklar del i kvalitetsarbetet, en viktig motor för elevernas måluppfyllelse och en självklar person i olika lärares klassrum.
Man har också möjlighet att prova nya saker och få tid att sätta skolledningen in i vad man jobbar med och varför. Vilken kompetens man har.
En del av oss är där.
Dags att uppvärdera lärarbibliotekarierna!
Jobbat som lärare sen 1977 och dessutom skolbibliotekarie sen 1988. Kunskaper om skolans styrdokument och erfarenhet som skolbibliotekarie och lärare är en tillgång i samarbetet för att höja elevernas måluppfyllelse.
Värna om lärarbibliotekarierna!
Det finns många superduktiga lärarbibliotekarier som gör ett fantastiskt jobb med det läsfrämjande arbetet i klassrummet typ en bok som man kör i helklass på ett pedagogiskt sätt. Dock är min erfarenhet att lärarbibliotekarier saknar den bredd som utbildade bibliotekarier har avseende kunskap om MIK och informationssökning, ta fram lämplig skönlitteratur OCH facklitteratur, boktips, inköp, hantverket i biblioteket med exponering av böcker, ordning och reda i hyllorna, i bibliotekssystem och på webben med mera. Tyvärr har jag dessutom upplevt att lärarbibliotekarier ser ner på oss bibliotekarier, vår utbildning och det många gånger osynliga (osynliggjorda?) men kvalificerade arbete vi gör i biblioteksrummet. Har inte hört en enda lärarbibliotekarie som sagt något positivt om oss bibliotekarier eller varit ödmjuk nog att erkänna att även bibliotekarier har något att erbjuda än mindre att det skulle kunna finnas något som vi faktiskt kan bättre än lärare. Trist men sant…