Hata alla är okej
20 sep 2016 • 2 min
”Ut med packet! Ut med packet! Ut med packet!” Ett hundratal uniformerade män med flaggor och sköldar vrålade av sina...

”Ut med packet! Ut med packet! Ut med packet!” Ett hundratal uniformerade män med flaggor och sköldar vrålade av sina lungors fulla kraft på Hagavägen i Borlänge den 1 maj. Vem som var packet talade de inte om. Det är nämligen förbjudet.
Man kan ju säga som ledarskribenten Gabriel Ehrling på Dalarnas tidningar sa till mig, att det är majoriteten de högerextrema vänder sig emot. Ändå var jag, medan den kompakta aggressiviteten fick rädslan att pulsera med varje hjärtslag, rätt säker på att det inte var jag som riskerade något när poliserna gått hem. Skulle någon åka på stryk var det nog istället någon som avvek synligt, troligen genom sin hudfärg. Mer än två tredjedelar av de cirka 6 000 hatbrott som årligen anmäls i Sverige uppges ha rasistiska eller främlingsfientliga motiv, enligt Brottsförebyggande rådet (2015).
Men Nordiska motståndsrörelsens demonstration låg inom yttrandefrihetens gräns. Den stred inte mot någon lag. Polisen skyddade den mot motdemonstranter.
De senaste veckorna har samtalet om yttrandefrihet upptagits av högerextrema tidskriften Nya tiders medverkan, icke-medverkan och medverkan igen på Bok & bibliotek. Goda och dåliga argument har förts fram för alla tänkbara ståndpunkter. Frågan är svår.
Tidskriftens publiceringar rör sig inom lagens ramar även om de ibland balanserar precis på gränsen.
Men just när det gäller yttrandefriheten utmärker sig den extremhöger som Nya tider tillhör. I Myndigheten för kulturanalys rapport Hotad kultur? från april uppgav 19 procent av författarna att de utsatts för hot eller trakasserier med koppling till deras yrkesutövning under det senaste året. I de fall då de drabbade uppfattat att förövaren hade politiska motiv var högerextrema/rasistiska motiv vanligare än andra.
Det är inte sällan ni som jobbar på biblioteken som har den delikata uppgiften att garantera yttrandefriheten i praktiken. Det är ni som både bevarar och lämnar ut de verk som skapats under lagens skydd. Som möter ifrågasättanden och kritik.
Nu bedömer både Säpo och polismyndigheten att extremrörelserna i Sverige sedan ett år tillbaka ökat sin opinionsbildande aktivitet. Det syns och det kommer att synas i de offentliga rummen. Och det blir en alltmer utsatt roll att utöva gränssättningen för demokratin och yttrandefriheten. I botten på alltihop ligger demokratins grundval: alla människors lika värde.
Vi hoppas att det här numret ska ge inspiration och kraft till er som står vid diskarna. Kanske kan vi göra mer? Hör gärna av er till redaktionen med förslag.
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer