Biblioteken står inför en guldålder
19 dec 2024 • 2 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
Det är trendigt att läsa och ute att scrolla, skriver Miriam Nauri.
Det finns många varningstecken på att världen är på väg åt helvete. Krigen – först och främst. Lägg därtill klimatkris, läskris, informationskris, demokratikris. Inget av detta bidrar till någon större tilltro till människans förmåga att samarbeta.
Men det finns mottrender, det gör det alltid. Mitt i detta kaos verkar biblioteken som en stabil och pluralistisk infrastruktur för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Och vi har jobbat på. Vårt förtroende i samhället ökar.
Det var högtidligt när rektorn för det stora kommunala gymnasiet skulle välkomna oss till den nya skolan. Det var en förväntansfull och samtidigt lite nervös grupp föräldrar han hade framför sig. Han hade förberett en snygg powerpoint som sammanfattade vad ungdomarna kunde förvänta sig. Säljsnack skulle man kunna kalla det och jag blev genast skeptisk. Men det han sa fick mig att gå därifrån med hjärtat fyllt: Det här gymnasiet är en riktig skola. Som stöd för sitt yttrande gav han tre argument: det har utbildade lärare, ett närvarande elevhälsoteam och ett riktigt bibliotek med 2,5 heltidsanställda bibliotekarier!
Det var då jag insåg att biblioteksföreningens och andra aktörers trägna och strategiska arbete med att lyfta skolbiblioteksfrågan hade slagit rot.
Ett annat exempel på hur bibliotekens roll plötsligt börjar framhävas i delvis oväntade sammanhang finns i AI-kommissionens slutrapport. Det är naturligtvis helt logiskt att lyfta fram folkbiblioteken som en viktig agent för folkbildning inom AI-området och KB för dess arbete med AI-modeller. Men det känns ändå lite extra glädjande när höstens hetaste och enligt kommittén själva mest angelägna utredning lyfter fram biblioteken på detta vis.
Ungdomarna börjar revoltera mot föräldragenerationens brain rot.
Det lär bli en guldålder för biblioteken de närmaste åren. Nu gäller det att smida medan järnet är varmt och förvalta förtroendet. God jul och gott nytt år!
1 kommentarer
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nja… Visst kan man se en del positiva tecken i samtiden, men faktum kvarstår att det också finns mycket som talar för att biblioteken kommer att vara väldigt förändrade och reducerade inom några få decennier. När allt fler läser e-böcker och e-ljudböcker behövs ju inte det fysiska biblioteksrummet på samma sätt (även de 14-åriga tjejer som idag tycker det är trendigt att läsa fysiska böcker lär så småningom gå över till e-böcker av rent praktiska skäl), och jag kan just nu inte komma på någon arbetsuppgift vi vanliga bibliotekarier idag har som inte skulle kunna utföras både bättre och billigare av AI. Sedan beträffande förtroende så är det med tanke på bibliotekariekårens starka vänstervridning och ständiga misslyckanden/ovilja att efterleva lagens krav på allsidighet och neutralitet, att göra biblioteket välkomnande för ALLA, eller att ens kännas vid att saker kanske borde göras annorlunda, ett stort mysterium för mig att det alls finns något nämnvärt förtroende för biblioteken till höger om Socialdemokraterna. – Vad vi lär se inom några decennier är förvisso inte biblioteksväsendets avskaffande, men ett väldigt förändrat sådant med fokus på barnverksamhet och förvaring av äldre litteratur. Med en kraftigt reducerad bibliotekariekår åtminstone inom folk- och forskningsbiblioteken, och med allt färre filialer. Att diskutera framtiden som att allt kommer att fortgå ungefär som nu är därför inte fruktbart. Vill man att det ska finnas verkligt starka och relevanta bibliotek i fortsättningen måste man acceptera att stora förändringar står för dörren och att förtroende inte kan tas för givet.