Ett ord som fångar nätsamhällets baksida

2 dec 2024 • < 1 min

Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.

Enligt anrika Oxford University Press är brain rot, hjärnröta, årets nyord. Det definieras som en beskrivning av mentalt eller intellektuellt förfall förknippat med överkonsumtion av material som är trivialt och icke-utmanande – numer i synnerhet innehåll på nätet.

Ordet har röstats fram av 37 000 personer som har kunnat välja från en lista med sex ord som har präglat 2024 och valts ut av experter vid universitetet.

Den första dokumenterade användningen av brain rot finns i Henry David Thoreaus roman Walden från 1854. Mellan 2023 och 2024 ökade användningen av begreppet med 230 procent, enligt Oxford University Press. Ökningen syns främst bland unga användare på Tiktok. Men ordet har även börjat tränga in i formella sammanhang – som exempel nämns ett hälsoinstitut i USA som varnar för hjärnrötans inverkan på unga människor.

– Brain rot syftar på en av de upplevda farorna med det virtuella livet och hur vi använder vår fritid. Det känns som ett naturligt nästa kapitel i samtalet om mänskligheten och teknologin. Det är inte förvånande att så många som röstat har omfamnat termen och gjort den till vårt val i år, säger Casper Grathwohl, chef för Oxford Languages, i en kommentar.

Förra årets engelska nyord, rizz, var också hämtat från nätkulturen. Innebörden är att ha karisma (karizzma) och förmågan att attrahera andra, inte minst sexuellt.

Årets svenska nyord presenteras av Institutet för språk och folkminnen den 27 december.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min