Höger och bibliotekarie – "misstänker att jag har blivit inkvoterad"
27 feb 2025 • 4 min
Ska det pratas om vikten av mångfald, då måste det också pratas om den skeva fördelningen när det kommer till personalens politiska sympatier. "Allt annat är uppenbart hyckleri", skriver Magnus Johansson.

"Jag är något så sällsynt som bibliotekarie och höger", skriver Magnus Johansson.
Så har man då plötsligt blivit krönikör för Biblioteksbladet. Hur gick det till? Jag misstänker ärligt talat att jag blivit inkvoterad som representant för en minoritet. Jag är trots allt något så sällsynt som en bibliotekarie vilken politiskt står till höger. (Ja, kära läsare, jag ser era förskräckta ansikten framför mig medan jag skriver detta!)
Helt ensam om att vara bibliotekarie och höger är jag förstås inte, men när Biblioteksbladet i samband med det senaste valet granskade förekomsten av bibliotekspersonal på valsedlarna var vänsterdominansen överväldigande. Vänsterpartiet som i riksdagsvalet fick 6,75 procent av rösterna hade över en fjärdedel av kandidaterna från biblioteksvärlden, och mer än dubbelt så många som Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna tillsammans. Totalt hade partierna i vänsteroppositionen något över tre fjärdedelar av alla kandidater. Medan Sverigedemokraterna, landets näst största parti med en femtedel av väljarna bakom sig, hade exakt 0 (noll!) kandidater från biblioteksvärlden. Detta är verkligen en spektakulär snedfördelning.
Detta är verkligen en spektakulär snedfördelning.
Om man kunde få fram hur bibliotekspersonalen röstat skulle det dock troligen visa sig att siffrorna låg aningen närmare valresultatet. I en miljö där vänstern är klart dominerande kan det ju vara förknippat med en del obehag att komma ut som politisk kandidat för ett högerparti. Eller att komma ut som höger överhuvudtaget. Jag kan förvisso inte påstå att jag själv haft något större obehag av det, men visst har jag mött en del ifrågasättanden av typen ”Borde inte du jobba någon annanstans?”. Och jag har hört från andra högerlutande bibliotekarier om hur de blivit utfrysta på arbetsplatsen efter att ha stått upp för sina åsikter.
Lyfter vi blicken mot kulturvärlden i stort finns många exempel på högerminoritetens upplevelse av utsatthet. Debattören och vissångaren Lars Anders Johansson berättar i sin bok Att dansa efter maktens pipa: Kultur i politikens tjänst (Timbro, 2017) om när han 2011 var med om att skapa ett löst sammanhållet nätverk av kulturarbetare med högersympatier:
”Flera av de närvarande [vid den första träffen] vågade rent av inte vara öppna med sina politiska uppfattningar eftersom de fruktade att det skulle komma att skada deras karriärer i kulturlivet.”
I Teatertidningen 1/2020 berättar den uppmärksammade unga dramatikern Emanuelle Davin:
”Jag vet flera skådespelare som faktiskt röstar höger som inte vill berätta det för någon. De är rädda för att få sparken, eller för att de inte ska få vara med i gemenskapen på arbetsplatsen.”
Vi kan här även dra oss till minnes hur författaren Bengt Ohlsson 2012 kom ut som höger i en stor text i Dagens Nyheter, där han bland annat slog fast:
”Som konstnärligt verksam får du inte vara höger. Så är det bara. Eller, egentligen räcker det med att inte vara vänster. Det möts av förvåning och förvirring; men vänta … jaha … så du bryr dig inte om människor?”
Många blev oerhört provocerade och även om de vanligen försäkrade att man visst får vara höger inom kulturvärlden så vittnade hätskheten i deras motangrepp om något annat. (Intressant nog kom ett av de hårdare angreppen från Åsa Linderborg, som Ohlsson numera är gift med …)
Det skulle krävas en separat text för att reda ut varför det egentligen är så här, men som Ohlsson är inne på i citatet ovan verkar det finnas en utbredd uppfattning inom vänstern om att ingen som inte är anhängare av den egna ideologin kan vara särskilt empatisk. Definitivt inte empatisk nog för att på allvar delta i kulturlivet. Personligen finner jag den inställningen extremt fördomsfull och, ja, i ordets egentliga mening oempatisk. Bevisligen finns det ju inte helt få framstående kulturskapare som är en eller annan slags höger, och bland vanliga kulturintresserade har åtminstone jag aldrig upplevt att vänsterdominansen skulle vara ens i närheten av lika stor som bland kulturarbetarna. (Huruvida den vurm för Lenin, Stalin, och Mao som var utbredd inom 1900-talets kulturvänster verkligen var ett tecken på överlägsen empati måste väl för övrigt anses vara en öppen fråga.)
En viss ”minoritetsstress” är hur som helst det minsta vi högeranhängare måste räkna med som följd av att vara verksamma inom kulturvärlden.
En viss ”minoritetsstress” är hur som helst det minsta vi högeranhängare måste räkna med som följd av att vara verksamma inom kulturvärlden. Gestaltande sig inte minst i en känsla av att inte riktigt höra till och ibland rentav vara ett störande inslag i en i övrigt harmonisk helhet. Ett samtal i fikarummet kan ibland också kännas som ett minfält. Vad går det egentligen att framföra för åsikter eller hänvisa till för källor utan att råka uppfattas som provocerande av alla andra? Är SvD:s ledarsida på eller strax bortom gränsen för vad som i detta sammanhang anses vara ”högerextremism”?
Trots allt är jag övertygad om att vi högermänniskor faktiskt har något att bidra med till kulturen, utöver våra individuella, yrkesmässiga färdigheter. Inom biblioteksvärlden inte minst när det kommer till att så gott det går säkra biblioteken som neutrala institutioner, välkomnande för alla. För även om andra bibliotekarier trots starka personliga övertygelser anstränger sig att agera objektivt, så kommer en ideologisk ensidighet ohjälpligt att skina igenom på vissa sätt. Det kan handla om att man missar hur kontroversiell en viss sak är ute i samhället eftersom ingen i den egna gruppen finner den kontroversiell. Eller om att vissa böcker inte köps in eftersom de inte alls uppmärksammas på kultursidorna, fast de livligt diskuteras i stora högerpoddar.
Och ska det pratas om vikten av mångfald och vikten av att personal någorlunda speglar befolkningen, då måste det pratas inte bara om icke-vita eller hbtqi-personer, utan också om den spektakulärt skeva fördelningen när det kommer till personalens politiska sympatier. Allt annat är uppenbart hyckleri.
15 kommentarer
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
En replik på Rebeccas inlägg:
Hela din post bekräftar precis det jag skrev om skillnaden mellan vänsterns och högerns syn på varandra.
”…det är svårare att se det lugnt och sakligt när personen man har meningsskiljaktigheter med inte håller med om något man tycker är en mänsklig rättighet.”
Citatet här ovan är ett perfekt exempel. Man kan ”tycka” att något är en mänsklig rättighet hur mycket man vill, men det betyder inte att det är det. De mänskliga rättigheterna är klart definierade i och med FN:s generalförsamlings ratificering av UDHR (Universal Declaration of Human Rights) 1948. Tillåter man sig ”tycka” vad som är lagligt underbyggt eller inte öppnar det dörrar för just det beteende du tycks vilja urskulda eller relativisera, nämligen att gå i affekt och börja skrika och veva (eller ännu värre) i mötet med meningsmotståndare.
En kommentator högre upp i tråden skrev med en skrämmande självklarhet att ”det är klart att man avskyr högern.” De mest toxiska kommentarerna återfinns dock på FB-sidan där man hemfaller åt att angripa vad förmodas vara textförfattarens hudfärg och därmed tillhörande ”kränkthet”, något som i alla andra sammanhang skulle betraktas som rasistiskt. Det är dock inte betraktat som rasism av den intersektionella vänstern så länge det används ”antirasistiskt.” Det är att förvränga verkligheten, att ”tycka” att den är på ett visst sätt, i syfte att rättfärdiga ett minst sagt sunkigt beteende.
Enligt min erfarenhet har inte högermänniskor svårt att nyansera bland vänstermänniskor, att se skillnaden mellan en socialdemokrat och en kommunist. Vänstern, däremot, tycks ha allt svårare att se skillnaden mellan en liberal och en fascist. Av den anledningen är det min fasta övertygelse att toleransen för vänstermänniskor i en arbetsmiljö där de utgör en minoritet bra mycket högre än vad toleransen är för högermänniskor inom t ex biblioteksverksamheten. Detta är särskilt beklämmande då vi gärna slår oss för bröstet vad gäller åsiktsfrihet, källkritik, takhöjd och ”vi gillar olika.”
Ställer mig frågande till andra kommentatorer här: vad gör Magnus om han inte likställer sina politiska värderingar med att vara en del av en minoritet, och vad gör han om han inte åberopar någon slags inkvotering? Det sägs vara ”retoriska knep” som han använder sig av, men vad är poängen? Vad vill han göra? Bara påpeka att vi behöver bli bättre på att nyanserat visa åsikter i samhället? Det finns många tillfällen då det är rent oansvarigt och ger en skev bild av verkligheten när två åsikter likställs, ett vanligt exempel är att likställa en psuedo- eller populärvetenskaplig artikel om vaccin med meta-analyser gjorda av experter. Det finns åsikter och ideologier i höger-poddar som köps in men som som skulle vara oansvarigt att visas upp okommenterat som en alternativ åsikt i en display. Vill även kommentera det citat Thomas delar ”högern förstår vänstern men anser att den har fel, medan vänstern inte förstår högern och anser att den är ond”: det är högerns uppfattning, och förklarar mycket. Samma går att säga åt motsatt håll. En åsikt vänstern har är att de står upp för mänskliga rättigheter, och oavsett om det är rätt eller inte ligger det till grunden varför de anser att höger/höger-populistiska/konservativa värderingar är fel. Då spelar det ingen roll om vi förstår er eller inte, vilket jag anser att vi gör, när det är det kommer till beslut som vi uppfattar skada andra. Det är såklart lätt att förstå och stå lugnt bredvid och säga emot när personen man har meningsskiljaktigheter med är någon man tycker går lite väl långt, men det är svårare att se det lugnt och sakligt när personen man har meningsskiljaktigheter med inte håller med om något man tycker är en mänsklig rättighet. Högern går ofta på den ton som vänstern tar i debatten, men verkar inte förstå varför den tonen tas. Så förstår de faktiskt vänstern? Kortfattat: vi KAN förstå varandra om vi är villiga att se bortom vår egen vilja att ha rätt, och båda sidor kan ha rätt i en fråga som denna. Är det så att displayerna och beståndet känns vinklat av låntagarna behövs det åtgärdas, men samtidigt behöver inte alla ämnen ha alla sidor representerade när de egentligen inte har samma vikt. Här är också budgeten viktig – för att kunna ha ett allsidigt bestånd behövs budgeten finnas för att tyngre behov i beståndet ska täckas med. Det är en komplex fråga och vi behöver inte hålla med varandra politiskt för att lösa den.
Hej!
Inte så konstigt att man avskyr högern – Magnus Johansson reproducerar precis allla förväntade högerargument mot bibliotek, mångfald och bibliotekens roll i ett demokratiskt samhälle generellt. Han ropar efter inkvotering av extremhögerkandidater på valsedlarna, för allt annat är ”spektakulär snedfördelning”. Jag kallar det för demokrati och summan av individuella beslut och konsekvensen av högerpartiernas kulturfientliga partiprogram.
Johanssons raljanta och kränkta ton hela krönikan igenom är typiskt för dessa mansbebisar vars ”bevis” för att de diskrimineras och förföljs består av odokumenterade anonyma påståenden eller manliga kulturkändisars provocerande anklagelser. jonssons retur på anklagelser om empatilöshet blundar helt för det faktum att högerpartierna ju faktiskt driver en oempatisk, människoföraktande politik som gynnas de rikaste i Sverige.
Sen fortsätter Johansson med de välkända klagomålen från höger: ”vissa böcker” som ”livligt diskuteras i stora högerpoddar” köps inte in. Självklart anges inte vilka böcker han menar, men mot hans anklagelser om ”ideologisk ensidighet” vill jag hålla emot att den litteratur som diskuteras i högerpoddar knappast kan anses vara objektiv. Dessutom utvalda av, just det, högermänniskor med sin alldeles egen ensidighet.
Huvudpoängen har Johansson sparat till sist: han vill att vi ska ”prata” om ”den spektakulärt skeva fördelningen när det kommer till personalens politiska sympatier”. Fri åsiktsbildning, någon? Inte Johansson. Det är typiskt höger att populistiskt klaga på dålig representation eller att det inte pratas om den (även när den inte finns), när högerns mål är att avskaffa eller åtminstone radikalt begränsa mångfalden. Eller hur hade Johansson tänkt sig att åtgärda den där påstådda ”spektakulärt skeva fördelningen”? Han har inte kunnat visa att personalens politiska sympatier påverkar dess arbete.
En mycket bra text av Magnus. Flera kommentatorer har hakat upp sig på att det skulle röra sig om ett likställande av politiska åsikter med några av de s k diskrimineringsgrunderna som utgör basen i Diskrimineringslagen, vilket självklart inte är fallet. Att använda begreppet ”minoritetsstress” på ett något humoristiskt sätt för att illustrera den känsla som det faktiskt kan innebära att dagligen vara omgiven av människor som inte bara har helt andra politiska åsikter än du, utan även ser majoritetsåsikterna på arbetsplatsen som en självklar norm, är inte detsamma som att kräva kvotering. Man får försöka att hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt.
Inom högern brukar man ibland säga att ”högern förstår vänstern men anser att den har fel, medan vänstern inte förstår högern och anser att den är ond”. Detta är min erfarenhet också. Framför allt inom den intersektionella vänstern anser man att det inte är förenligt med demokratiska värderingar att hysa högeråsikter – oavsett hur nära det politiska mittstrecket de befinner sig.
I upprinnelsen till det amerikanska presidentvalet i höstas ställdes det fram ett stort bord på ett bibliotek här i Uppsala på vilket man skyltade med böcker om valet och de båda kandidaterna. Problemet var dock att de utgjordes enbart — och då menar jag ENBART — av vänsterlutande analyser av USA, det amerikanska politiska systemet och landets historia. Därtill förekom enbart kritiska verk om Trump och republikanerna samt hagiografiska alster om Harris och demokraterna. Det fanns böcker av Victor Davis Hanson, Andy Ngo, Douglas Murray och andra med högerlutande åsikter i hyllorna, men inga av dessa hade man skyltat med. Vad spelar det då för roll om man har en balanserad inköpspolicy? Genom våra handlingar på golvet skickar vi som bibliotekarier budskap till våra besökare, oavsett om vi är medvetna om det eller inte. I en arbetsmiljö där de flesta är vänster och finner detta oproblematiskt är det lätt att förblindas av tron att man befinner sig i en sorts mittfåra och formar beteendet därefter — medvetet eller omedvetet.
Ett talande bevis för det sistnämnda är en av kommentarerna i tråden i anslutning till den text som Einar Ehn-Briem länkar till här ovan om den övervägande vänsterlutningen inom svenska bibliotek: ”Det är inte så konstigt tänker jag med tanke på bibliotekets värderingar och uppdrag.”
”Och ska det pratas om vikten av mångfald och vikten av att personal någorlunda speglar befolkningen, då måste det pratas inte bara om icke-vita eller hbtqi-personer, utan också om den spektakulärt skeva fördelningen när det kommer till personalens politiska sympatier. ”
Ja, det här är ju en högeråsikt man kommer i kontakt med titt som tätt privat, särskillt från SD väljare i min erfarenhet men det finns säkert bland de andra högerpartierna också – att deras politiska åsikt är samma sak som en sexuell läggning eller etnicitet, och att på något sätt argumentera mot deras politiska åsikter är samma sak som hets mot folkgrupp.
Magnus Johansson lyfter en intressant diskussion om politisk representation inom biblioteksvärlden, men hans resonemang bygger på en problematisk premiss: att en yrkesgrupps politiska sammansättning borde spegla samhället i stort. Bibliotekariers överrepresentation inom vissa partier handlar sannolikt mer om utbildningsbakgrund och yrkesval än om aktiv exkludering av högeråsikter. Att dra slutsatsen att detta skapar en ”spektakulär snedfördelning” antyder att det borde finnas en balans – men politiska sympatier kan inte kvoteras på samma sätt som kön eller etnicitet, vilket flera redan påpekat i kommentarerna.
Däremot är frågan om åsiktsfrihet och bibliotekens neutralitet viktig. Bibliotek ska vara öppna för alla och erbjuda en bred representation av perspektiv i sina samlingar, vilket sker genom professionella urvalskriterier snarare än enskilda bibliotekariers politiska lutning. En vänsterlutning hos yrkeskåren betyder inte att biblioteken är ideologiskt styrda – lika lite som att en hög andel läkare med liberala sympatier gör sjukvården liberal.
Om det finns oro över bristande mångfald i bibliotekens bestånd bör vi diskutera metoder för att säkerställa en bred och saklig representation av olika idéer – inte efterfråga en balans i personalens politiska åsikter. Bibliotekens uppdrag handlar om att förmedla kunskap och möjliggöra fritt meningsutbyte, inte att spegla partipolitiska proportioner.
Härligt! Då kommer vi snart att få se mer krönikor med titlar som:
-”Därför ska ditt folkbibliotek installera en SMR-reaktor i sin källare”
-”Dags att inför ISK-konto story hour så att barnen tidigt får lära sig att det inte är fel att köpa aktier”
-”Dags att slopa det sossiga begreppet låntagare och börja säga skattebetalare”
Jag välkomnar också Magnus som krönikör. Att föra en dialog om ideologisk snedfördelning inom yrkeskåren är naturligtvis inte samma sak som att efterlysa kvotering. Jag vill gärna se en dialog om vad skevheten beror på och vilka risker det kan innebära. Det finns säkerligen många anledningar till vänsterlutningen, varav flera är helt oproblematiska. Men kanske kan en delförklaring vara att individer till höger om Socialdemokraternas vänsterfalang känner sig ovälkomna? Som liberal kan jag vittna om att jag i början av min bibliotekskarriär kände mig ovälkommen i biblioteksvärlden vid så många tillfällen att jag allvarligt övervägde att söka mig till någon annan sektor med högre i tak.
Hej Magnus!
Som vänster och heltidsarbetande bibliotekarie sedan 1997 kan jag, vilket ju kan vara en tröst för dig och såväl balanserande fakta, informera dig om att du knappast är ensam om att som bibliotekarie hysa högersympatier, rösta höger osv. Jag gick länge omkring i villfarelsen att alla bibliotekarier självklart var vänstermänniskor. Ack nej. När vi fick ett allt kallare Sverige som bl. a innebar att SD kom in i riksdagen upptäckte jag att ”oj då, det är visst en hel del bibliotekarier som sannerligen INTE hyser några vänstersympatier”. Snarare har dessa bibliotekarier inte känt att samhällsklimatet inte tidigare erbjudit dom tillräckligt högt i tak för att på arbetsplatsen yppa det dom verkligen tycker och står för.
Vidare bör vi (kanske är jag påverkad av att ha arbetat länge på olika lärosätesbibliotek) definiera vad vi anser är politiska höger- och vänstersympatier. I USA talar man om ”lib commies”, gränserna för vad som är vänster- eller högerideologi har förflyttats även i Sverige.
Varma hälsningar/Anna
Vi kan inte ställa politisk åsikt på samma plan som kön, sexualitet eller etnicitet. Ja, vi i biblioteksvärlden måste vara duktiga på att värna på om åsiktsfriheten och att beståndet ska reflektera det. Detta kan man göra oavsett politisk åsikt, och det är chefernas ansvar att se till att personalen har den kompetensen och att kompetensen underhålls. Att politiska åsikter ska tas i beaktning vid anställning är nära dystopiskt, och som Pär skriver är det olagligt av en anledning. Att politiska konversationer är ett minfält är nog något de flesta känner igen, och är inte unikt för personer som är politiskt höger, inte ens inom kultursfären. Och jag, som vänster-person och har ansvar för inköp köper regelbundet in litteratur med ideologier som jag personligen inte håller med om. Vi behöver inte hålla med om det vi köper in, vi behöver bättre mediebevakning och resurser för att köpa in allsidig litteratur.
Helt oironiskt så tycker jag, som vänstermupp, att det är toppen att biblioteksbladet numera har en högertomte som krönikör. Det behöver bli mer högt i tak och mindre likriktning inom biblioteksvärlden.
Håller väldigt sällan med Magnus i hans återkommande kommentarer på artiklar i denna tidning, men tycker iaf att det är bra med någon som engagerar sig i debatten.
Det finns säkert mycket att lyssna på i den hör artikeln. Jag känner väl ett gäng kulturpersonligheter som håller sig politiskt till höger, men det beror är kanske hur långt höger man vill sälla sig?
Konservativa filosofer brukar betonat att kultur är något organiskt som utvecklas över tid och att det är farligt att göra radikala förändringar i den. Det finns en liberalistisk tanke om att kultur är något som spontant uppstår ur individuella handlingar, snarare än som något som staten eller traditioner måste skydda.
Jag tycker båda åsikterna är ganska väl representerade där jag jobbar.
För den mer nationalkonservativa högern har kultur ofta kopplats till nationell identitet men även där upplever jag inte direkt något större motstånd mot åsikter exempelvis när vi jobbar med föreningen Norden eller kring arrangemang som kura skumning/gryning men det är såklart bara min upplevelse.
Det är dock skillnad på att ha en högerpolitisk syn på kultur och att ha en odemokratisk syn på kultur (som jag upplever att exempelvis sd ibland ger uttryck för).
Jag skrev en liten artikel om jämställdhet på biblioteken för några år sedan och jag kan faktiskt relatera till det artikelförfattaren skriver, att det delvis kan kännas som hyckleri om vi ska stå för ett demokratiskt rum men inte lyssnar på varandra eller personer som står långt ifrån oss själva politiskt.
Folk brukar vara duktiga att stå för fri åsiktsbildning så länge ingen säger något som man inte gillar.
Ett av bibliotekens viktigaste uppdrag är att värna yttrandefriheten och som en del av den, åsiktsfriheten. Det som behandlas i krönikan är just åsikter och ska inte blandas ihop med minoritetsbegrepp. Vad det gäller minoriteter handlar det om identitet, inte åsikter. Kulturvärlden är stor och enligt min mening finns det en grundläggande respekt för de mänskliga fri- och rättigheterna bland de flesta kulturarbetare jag stött på. Den respekten har ingenting med politisk tillhörighet att göra, bortsett från vissa extremer som inte respekterar dem. Det gäller både höger och vänster. I min mening finns det ingen tydlig politisk orientering bland huvudparten av kulturarbetare. Huruvida det är så bland bibliotekarier varken vill eller ska jag uttala mig om. Så till det som jag tycker är allvarligast i krönikan och det som gör att jag väljer att kommentera, nämligen slutklämmen. Att efterlysa någon form av kvotering av politiska åsikter bland personalen är inte bara ett svårt brott mot integriteten, det är också direkt olagligt och skulle leda till en åsiktsregistrering som jag hoppas att vi aldrig får se i Sverige! Pär Ohlsson/Kulturchef Leksands kommun
Huruvida det finns en ideologisk tendens hos Sveriges bibliotekarier har du en ledtråd här: https://www.biblioteksbladet.se/nyheter/politik/stor-overvikt-till-vanster/
Sedan får du gärna förtydliga vad du menar när du påstår att Magnus Johansson ”efterlyser kvotering av politiska åsikter”. Häpnadsväckande vårdslöst uttryckt av någon med inflytande i offentlig sektor.
Jag håller med Einar Ehn-Briem och vill gärna att Pär Ohlsson, kulturchef i Leksands kommun, förtydligar sitt påstående i sitt inlägg om att Magnus Johansson ”efterlyser kvotering av politiska åsikter”.