Stor övervikt till vänster
6 sep 2022 • < 1 min
Bland bibliotekspersonal som står på partiernas listor till riksdags-, region- och kommunvalen 2022 är övervikten stor för vänsterblocket.
Några ställer upp för KD, M och L, men ingen som har angett ett biblioteksyrke kandiderar för Sverigedemokraterna.
Vänsterpartiet är det parti som flest bibliotekarier och biblioteksassistenter engagerar sig i, enligt Valmyndighetens listor från alla partier. Vänsterpartiet följs av Socialdemokraterna och därefter Miljöpartiet. Ett antal namn från biblioteksvärlden finns också på lokala partier som ställer upp endast i enstaka kommuner. Siffrorna nedan avser antal personer som ställer upp i kommun- och regionval. Personer som ställer upp i både kommun- och regionval räknas som en i diagrammet.
Missa inte:
›› ”Vore kul med mer bibliotekspersonal i politiken”
›› Få från biblioteksvärlden på riksdagslistorna
5 kommentarer
Senaste nytt
Efterlyser samtal om framtida Wlic – ”En rejäl utmaning”
Bra att det inte blir något Wlic i Dubai, säger Helene Öberg. Nu efterlyser hon en diskussion om hur villkoren bör se ut för framtida arrangörer. Men det är ingen lätt fråga, då den årliga konferensen utgör en viktig inkomst för Ifla.
4 okt 2023 • 2 min

Wlic i Dubai inställt
Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.
3 okt 2023 • < 1 min

Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek
Skollagen ska ändras så att kraven på bemannade skolbibliotek blir tydligare, meddelar regeringen. Men rektorerna är skeptiska till ändringen.
3 okt 2023 • 2 min

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag
En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.
3 okt 2023 • 2 min

Poesi som höjer rösten och farväl till autofiktionen
Hur ser tendenserna i skönlitteraturen ut? Biblioteksbladet pratar litterära trender med Sorin Masifi, Ingrid Elam och Lina Wolff.
2 okt 2023 • 11 min

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min

Så kan biblioteken använda digital teknik
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Det är inte så konstigt tänker jag med tanke på bibliotekets värderingar och uppdrag.
”Det är inte så konstigt tänker jag med tanke på bibliotekets värderingar och uppdrag.” – Exakt vilka värderingar och uppdrag tänker du på då? Själv tror jag nog den betydande vänsterdominansen (vilken förvisso torde vara mindre än vad denna studie ger sken av) snarare har att göra med att kulturvärlden i allmänhet är vänster, och därmed ovälkomnande gentemot högerpersoner, liksom med att kvinnor i allmänhet är vänster.
Det var ju ganska anmärkningsvärda siffror, men jag tror inte riktigt de reflekterar den politiska fördelningen bland bibliotekspersonalen i stort. Många fler skulle säkert kunna tänka sig att kandidera för ett parti på högersidan, men drar sig för att göra det eftersom kulturvärlden i allmänhet verkligen är vänsterdominerad och ett sådant val åtminstone i någon mån skulle innebära en stigmatisering. Särskilt som den samtida vänstern ju inte direkt utmärker sig genom tolerans, utan tvärtom älskar att slänga halmgubbar mot sina meningsmotståndare och stämpla dem som inte bara personer med andra värderingar och lösningar, utan som moraliskt defekta.
Gick direkt från denna artikel till min dagliga omvärldsbevakning och stötte då på en text av Ivar Arpi i SvD (7/9) vilken handlar om precis det jag nämnde i min första kommentar om att vissa har lättare än andra att i det rådande samhällsklimatet stå för sina politiska åsikter. Mycket intressant text med bra faktaunderlag. Tyvärr inte fritt tillgänglig på nätet, men jag vill gärna tro att de flesta bibliotek har SvD i pappersformat och/eller Pressreader.
Läsning av mycket skönlitteratur ger ofta empatiska människor. Just saying…