Stor övervikt till vänster
6 sep 2022 • < 1 min
Bland bibliotekspersonal som står på partiernas listor till riksdags-, region- och kommunvalen 2022 är övervikten stor för vänsterblocket.
Några ställer upp för KD, M och L, men ingen som har angett ett biblioteksyrke kandiderar för Sverigedemokraterna.
Vänsterpartiet är det parti som flest bibliotekarier och biblioteksassistenter engagerar sig i, enligt Valmyndighetens listor från alla partier. Vänsterpartiet följs av Socialdemokraterna och därefter Miljöpartiet. Ett antal namn från biblioteksvärlden finns också på lokala partier som ställer upp endast i enstaka kommuner. Siffrorna nedan avser antal personer som ställer upp i kommun- och regionval. Personer som ställer upp i både kommun- och regionval räknas som en i diagrammet.
Missa inte:
›› ”Vore kul med mer bibliotekspersonal i politiken”
›› Få från biblioteksvärlden på riksdagslistorna
5 kommentarer
Senaste nytt
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
Uppskjuten tillgänglighet
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
Skolbibliotek och kärv ekonomi dominerade 2024
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Läsning av mycket skönlitteratur ger ofta empatiska människor. Just saying…
Gick direkt från denna artikel till min dagliga omvärldsbevakning och stötte då på en text av Ivar Arpi i SvD (7/9) vilken handlar om precis det jag nämnde i min första kommentar om att vissa har lättare än andra att i det rådande samhällsklimatet stå för sina politiska åsikter. Mycket intressant text med bra faktaunderlag. Tyvärr inte fritt tillgänglig på nätet, men jag vill gärna tro att de flesta bibliotek har SvD i pappersformat och/eller Pressreader.
Det var ju ganska anmärkningsvärda siffror, men jag tror inte riktigt de reflekterar den politiska fördelningen bland bibliotekspersonalen i stort. Många fler skulle säkert kunna tänka sig att kandidera för ett parti på högersidan, men drar sig för att göra det eftersom kulturvärlden i allmänhet verkligen är vänsterdominerad och ett sådant val åtminstone i någon mån skulle innebära en stigmatisering. Särskilt som den samtida vänstern ju inte direkt utmärker sig genom tolerans, utan tvärtom älskar att slänga halmgubbar mot sina meningsmotståndare och stämpla dem som inte bara personer med andra värderingar och lösningar, utan som moraliskt defekta.
Det är inte så konstigt tänker jag med tanke på bibliotekets värderingar och uppdrag.
”Det är inte så konstigt tänker jag med tanke på bibliotekets värderingar och uppdrag.” – Exakt vilka värderingar och uppdrag tänker du på då? Själv tror jag nog den betydande vänsterdominansen (vilken förvisso torde vara mindre än vad denna studie ger sken av) snarare har att göra med att kulturvärlden i allmänhet är vänster, och därmed ovälkomnande gentemot högerpersoner, liksom med att kvinnor i allmänhet är vänster.