Stor övervikt till vänster
6 sep 2022 • < 1 min
Bland bibliotekspersonal som står på partiernas listor till riksdags-, region- och kommunvalen 2022 är övervikten stor för vänsterblocket.
Några ställer upp för KD, M och L, men ingen som har angett ett biblioteksyrke kandiderar för Sverigedemokraterna.
Vänsterpartiet är det parti som flest bibliotekarier och biblioteksassistenter engagerar sig i, enligt Valmyndighetens listor från alla partier. Vänsterpartiet följs av Socialdemokraterna och därefter Miljöpartiet. Ett antal namn från biblioteksvärlden finns också på lokala partier som ställer upp endast i enstaka kommuner. Siffrorna nedan avser antal personer som ställer upp i kommun- och regionval. Personer som ställer upp i både kommun- och regionval räknas som en i diagrammet.
Missa inte:
›› ”Vore kul med mer bibliotekspersonal i politiken”
›› Få från biblioteksvärlden på riksdagslistorna
5 kommentarer
Senaste nytt

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min
Det är inte så konstigt tänker jag med tanke på bibliotekets värderingar och uppdrag.
”Det är inte så konstigt tänker jag med tanke på bibliotekets värderingar och uppdrag.” – Exakt vilka värderingar och uppdrag tänker du på då? Själv tror jag nog den betydande vänsterdominansen (vilken förvisso torde vara mindre än vad denna studie ger sken av) snarare har att göra med att kulturvärlden i allmänhet är vänster, och därmed ovälkomnande gentemot högerpersoner, liksom med att kvinnor i allmänhet är vänster.
Det var ju ganska anmärkningsvärda siffror, men jag tror inte riktigt de reflekterar den politiska fördelningen bland bibliotekspersonalen i stort. Många fler skulle säkert kunna tänka sig att kandidera för ett parti på högersidan, men drar sig för att göra det eftersom kulturvärlden i allmänhet verkligen är vänsterdominerad och ett sådant val åtminstone i någon mån skulle innebära en stigmatisering. Särskilt som den samtida vänstern ju inte direkt utmärker sig genom tolerans, utan tvärtom älskar att slänga halmgubbar mot sina meningsmotståndare och stämpla dem som inte bara personer med andra värderingar och lösningar, utan som moraliskt defekta.
Gick direkt från denna artikel till min dagliga omvärldsbevakning och stötte då på en text av Ivar Arpi i SvD (7/9) vilken handlar om precis det jag nämnde i min första kommentar om att vissa har lättare än andra att i det rådande samhällsklimatet stå för sina politiska åsikter. Mycket intressant text med bra faktaunderlag. Tyvärr inte fritt tillgänglig på nätet, men jag vill gärna tro att de flesta bibliotek har SvD i pappersformat och/eller Pressreader.
Läsning av mycket skönlitteratur ger ofta empatiska människor. Just saying…