Var är bibliotekarierna i politiken?

30 aug 2022 • < 1 min

Endast sex personer med biblioteksbakgrund ställer upp i riksdagsvalet. Ingen av dem på valbar plats.

Artikeln är uppdaterad. I en tidigare version saknades viss information på grund av ett tekniskt fel i filen från Valmyndigheten.

Bibliotekspersonalen lyser med sin frånvaro på partiernas vallistor. Åtminstone på valbar plats. Med reservation för att det finns personer som ställer upp i valet som inte har angett sin biblioteksbakgrund visar Biblioteksbladets genomgång att det med största sannolikhet att sitta mycket få personer från landets bibliotekspersonal med politiskt inflytande efter valet.

Bland det fåtal som ändå ställer upp i riksdagsvalet hittar vi fyra bibliotekarier och två biblioteksassistenter som ställer upp. Fler ställer upp i region- och kommunval, men de flesta står relativt långt ner på partiernas listor.

En kommun sticker ut med hela tre bibliotekarier som kandiderar i valet. Det är Vallentuna kommun utanför Stockholm med två bibliotekarier på Miljöpartiets lista och en på Vänsterpartiets.

Urvalet är så pass litet att det är svårt att dra några slutsatser, men i den lilla grupp politiskt aktiva i biblioteksvärlden finns en stor övervikt åt vänster.

Hela listan: Kandidater från biblioteksvärlden

Kandidater till riksdagen:
  • Vänsterpartiet: 2 (Ylva Larsdotter, bibliotekarie Uppsala plats 13, Mattias Nilsson, bibliotekarie Umeå plats 34)
  • Socialdemokraterna: 1 (Sureyya Kurdi, biblioteksassistent Linköping plats 20)
  • Miljöpartiet: 2 (Lena Angviken, bibliotekarie Laholm plats 5, Johanna Ghattas, biblioteksassistent Degerfors plats 15)
  • Liberalerna: 1 (Aina Mattsson, bibliotekarie Visby plats 5)

1 kommentarer

  1. Frågan är om sex kandidater verkligen är en låg siffra i förhållande till övriga yrkesgruppers storlek och engagemang? Valbar plats är en annan fråga.

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min