Var är bibliotekarierna i politiken?

30 aug 2022 • < 1 min

Endast sex personer med biblioteksbakgrund ställer upp i riksdagsvalet. Ingen av dem på valbar plats.

Artikeln är uppdaterad. I en tidigare version saknades viss information på grund av ett tekniskt fel i filen från Valmyndigheten.

Bibliotekspersonalen lyser med sin frånvaro på partiernas vallistor. Åtminstone på valbar plats. Med reservation för att det finns personer som ställer upp i valet som inte har angett sin biblioteksbakgrund visar Biblioteksbladets genomgång att det med största sannolikhet att sitta mycket få personer från landets bibliotekspersonal med politiskt inflytande efter valet.

Bland det fåtal som ändå ställer upp i riksdagsvalet hittar vi fyra bibliotekarier och två biblioteksassistenter som ställer upp. Fler ställer upp i region- och kommunval, men de flesta står relativt långt ner på partiernas listor.

En kommun sticker ut med hela tre bibliotekarier som kandiderar i valet. Det är Vallentuna kommun utanför Stockholm med två bibliotekarier på Miljöpartiets lista och en på Vänsterpartiets.

Urvalet är så pass litet att det är svårt att dra några slutsatser, men i den lilla grupp politiskt aktiva i biblioteksvärlden finns en stor övervikt åt vänster.

Hela listan: Kandidater från biblioteksvärlden

Kandidater till riksdagen:
  • Vänsterpartiet: 2 (Ylva Larsdotter, bibliotekarie Uppsala plats 13, Mattias Nilsson, bibliotekarie Umeå plats 34)
  • Socialdemokraterna: 1 (Sureyya Kurdi, biblioteksassistent Linköping plats 20)
  • Miljöpartiet: 2 (Lena Angviken, bibliotekarie Laholm plats 5, Johanna Ghattas, biblioteksassistent Degerfors plats 15)
  • Liberalerna: 1 (Aina Mattsson, bibliotekarie Visby plats 5)

1 kommentarer

  1. Frågan är om sex kandidater verkligen är en låg siffra i förhållande till övriga yrkesgruppers storlek och engagemang? Valbar plats är en annan fråga.

Kommentarer är avstängda.

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min