Var är bibliotekarierna i politiken?

30 aug 2022 • < 1 min

Endast sex personer med biblioteksbakgrund ställer upp i riksdagsvalet. Ingen av dem på valbar plats.

Artikeln är uppdaterad. I en tidigare version saknades viss information på grund av ett tekniskt fel i filen från Valmyndigheten.

Bibliotekspersonalen lyser med sin frånvaro på partiernas vallistor. Åtminstone på valbar plats. Med reservation för att det finns personer som ställer upp i valet som inte har angett sin biblioteksbakgrund visar Biblioteksbladets genomgång att det med största sannolikhet att sitta mycket få personer från landets bibliotekspersonal med politiskt inflytande efter valet.

Bland det fåtal som ändå ställer upp i riksdagsvalet hittar vi fyra bibliotekarier och två biblioteksassistenter som ställer upp. Fler ställer upp i region- och kommunval, men de flesta står relativt långt ner på partiernas listor.

En kommun sticker ut med hela tre bibliotekarier som kandiderar i valet. Det är Vallentuna kommun utanför Stockholm med två bibliotekarier på Miljöpartiets lista och en på Vänsterpartiets.

Urvalet är så pass litet att det är svårt att dra några slutsatser, men i den lilla grupp politiskt aktiva i biblioteksvärlden finns en stor övervikt åt vänster.

Hela listan: Kandidater från biblioteksvärlden

Kandidater till riksdagen:
  • Vänsterpartiet: 2 (Ylva Larsdotter, bibliotekarie Uppsala plats 13, Mattias Nilsson, bibliotekarie Umeå plats 34)
  • Socialdemokraterna: 1 (Sureyya Kurdi, biblioteksassistent Linköping plats 20)
  • Miljöpartiet: 2 (Lena Angviken, bibliotekarie Laholm plats 5, Johanna Ghattas, biblioteksassistent Degerfors plats 15)
  • Liberalerna: 1 (Aina Mattsson, bibliotekarie Visby plats 5)

1 kommentarer

  1. Frågan är om sex kandidater verkligen är en låg siffra i förhållande till övriga yrkesgruppers storlek och engagemang? Valbar plats är en annan fråga.

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min