Var är bibliotekarierna i politiken?

30 aug 2022 • < 1 min

Endast sex personer med biblioteksbakgrund ställer upp i riksdagsvalet. Ingen av dem på valbar plats.

Artikeln är uppdaterad. I en tidigare version saknades viss information på grund av ett tekniskt fel i filen från Valmyndigheten.

Bibliotekspersonalen lyser med sin frånvaro på partiernas vallistor. Åtminstone på valbar plats. Med reservation för att det finns personer som ställer upp i valet som inte har angett sin biblioteksbakgrund visar Biblioteksbladets genomgång att det med största sannolikhet att sitta mycket få personer från landets bibliotekspersonal med politiskt inflytande efter valet.

Bland det fåtal som ändå ställer upp i riksdagsvalet hittar vi fyra bibliotekarier och två biblioteksassistenter som ställer upp. Fler ställer upp i region- och kommunval, men de flesta står relativt långt ner på partiernas listor.

En kommun sticker ut med hela tre bibliotekarier som kandiderar i valet. Det är Vallentuna kommun utanför Stockholm med två bibliotekarier på Miljöpartiets lista och en på Vänsterpartiets.

Urvalet är så pass litet att det är svårt att dra några slutsatser, men i den lilla grupp politiskt aktiva i biblioteksvärlden finns en stor övervikt åt vänster.

Hela listan: Kandidater från biblioteksvärlden

Kandidater till riksdagen:
  • Vänsterpartiet: 2 (Ylva Larsdotter, bibliotekarie Uppsala plats 13, Mattias Nilsson, bibliotekarie Umeå plats 34)
  • Socialdemokraterna: 1 (Sureyya Kurdi, biblioteksassistent Linköping plats 20)
  • Miljöpartiet: 2 (Lena Angviken, bibliotekarie Laholm plats 5, Johanna Ghattas, biblioteksassistent Degerfors plats 15)
  • Liberalerna: 1 (Aina Mattsson, bibliotekarie Visby plats 5)

1 kommentarer

  1. Frågan är om sex kandidater verkligen är en låg siffra i förhållande till övriga yrkesgruppers storlek och engagemang? Valbar plats är en annan fråga.

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min