Nu kartläggs försöken att få bort böcker

25 mar 2024 • 2 min

Har någon utomstående agerat för att få bort böcker eller program från biblioteket? Nu finns det en tjänst där du du anmäla försök till otillbörlig påverkan.

I samarbete med Dawit Isaak-biblioteket och Svenska Pen har Svensk biblioteksförening skapat en ny funktion där man kan anmäla försök till otillbörlig påverkan.

Rapporter om händelser där politiker eller andra försöker stoppa program eller få bort specifika böcker från bokhyllorna dyker upp allt oftare, men det är oklart exakt hur vanligt det är. En undersökning som Biblioteksbladet gjorde tidigare i år visade att nästan var tionde bibliotekschef har upplevt försök från utomstående att stoppa program eller inköp av viss typ av litteratur. En rapport från fackförbundet Dik i höstas visade även den att var tionde folkbibliotekarie hade utsatts för påtryckningar.

Men någon samlad information om läget finns inte.

– Vi har vetat för lite. Därför tänkte vi att vi skulle behöva följa upp det och ta reda på vad det är för program och vad för mediabestånd som orsakar det här, säger Jens Zingmark, bibliotekarie på Dawit Isaak-biblioteket i Malmö som bland annat håller i Banned books week tillsammans med Svenska Pen.

Sagt och gjort. För att få nationell spridning blev det logiskt att placera funktionen hos Svensk biblioteksförening. Många kanske tror att den inte borde behövas, men det är viktigt att vara proaktiv, säger Jens Zingmark.

– Många kanske tänker att vi inte har några problem här i Sverige. Och förhoppningsvis har vi inte så stora problem, men det vet vi inte förrän vi har samlat in uppgifterna. Grundidén med hela projektet Banned books week är också att se till att situationen i Sverige fortsätter att vara bra, så att vi inte agerar först när det har gått för långt. Det är viktigt att vi agerar proaktivt och inte reaktivt.

Det är möjligt att redan nu gå in och rapportera en händelse. Men, understryker Jens Zingmark, händelser som rapporteras ska inte handla om utomstående som inte gillar en bok eller ett program på biblioteket.

– Det är viktigt att göra skillnad på det som är åsikter – det får man ju lov att ha, och ska ha – och det som går över gränsen, säger han.

– Det är när det handlar om förtäckta hot eller påtryckningar från politiskt håll.

Tanken är att de anmälningar som kommer in ska samlas i en rapport i slutet av året och därefter redovisas årsvis.

3 kommentarer

  1. Mer fakta är aldrig fel, men kommer denna undersökning verkligen att ge en saklig och objektiv bild av läget? Jag tror tyvärr inte det. Jag är nämligen helt övertygad om att den genomsnittliga bibliotekarien kommer att vara oerhört mycket mer benägen att använda formuläret om påtryckningen gäller en queer barnbok än om den gäller t.ex. Joakim Lamottes ”Där stormen är” eller Kajsa Ekis Ekmans ”Om könets existens”.

    1. Hej Magnus!
      Detta blir såklart inte heltäckande men någonstans måste vi börja, eller hur? Jag hoppas att alla försök till otillbörlig påverkan rapporteras, oavsett ideologiska förtecken. Bibliotekslagen och dess förarbeten är nämligen tydliga: biblioteken ska verka för fri åsiktsbildning och biblioteken ska ha ett neutralt förhållningssätt till mediebestånd.
      Med vänlig hälsning,

Senaste nytt

Forskning

Nytt ljus på lärosätesbiblioteken

Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."

11 okt 2024 • 2 min

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 4 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min