Ställer upp i valet: ”Vore kul att se mer bibliotekspersonal i politiken”

6 sep 2022 • 2 min

Bemannade skolbibliotek och tillgänglighet är två viktiga biblioteksfrågor i valet, enligt Henny Kuc Söderberg, skolbibliotekarie som kandiderar för Vänsterpartiet.

Henny Kuc (polskt efternamn som uttalas ”kots”) Söderberg visar in i biblioteket på Omega som är den del av Nyköpings högstadium. Rollen som skolbibliotekarie är ny sedan en dryg månad.

Och om Vänsterpartiet får ungefär lika många röster som i förra kommunvalet tar Henny Kuc Söderberg plats som fritidspolitiker i kommunfullmäktige tillsammans med 60 andra politiker. Generellt är det ett fåtal personer med biblioteksbakgrund som tar plats i beslutande församlingar och Henny Kuc Söderberg tycker att de med fördel kunde vara fler.

– Absolut, bibliotek är en demokratifråga och många som jobbar på bibliotek har ett driv som skulle funka superbra i politiken. Det skulle vara kul att se vad som skulle hände om fler engagerade sig.

Henny Kuc Söderberg har fixat en ny regnbågshylla i biblioteket på Nyköpings högstadium.

Jämlikhet, feminism och hbtqia+-frågor är viktiga för Henny Kuc Söderberg som flyttade till Nyköping från Sundsvall för två år sedan. Valet av Vänsterpartiet kom naturligt och när partiet signalerade att de behövde fler engagerade kändes det rätt att ställa upp.

– Hbtqia+ är en av mina hjärtefrågor och jag vill skapa ökad trygghet i samhället. Det blev naturligt att engagera sig.

I dagarna förbereder sig skolpersonalen på årets författarbesök. Komikern och författaren Melody Farshin ska snart träffa eleverna på skolan. Varje rast kommer elever till biblioteket, en del för att de älskar bibliotek och en del för att de vill sitta och prata med kompisar. Det är viktigt att det uppfattas som en trygg plats för eleverna.

Nytt för terminen är en regnbågshylla inne på skolans bibliotek. Och den väcker flera av elevernas intresse. Många går förbi och tittar.

– Det är väldigt fint. Om någon står där och tittar och andra går förbi så är det ingen som säger något. Jag ser verkligen en utveckling jämfört med när jag själv gick i skolan. Jag tycker att det är superfint.

I valstugorna på Stora torget i Nyköping syns Hennys ansikte på valaffischerna.

Och visst borde biblioteksfrågorna lyftas mer i den allmänna valdebatten, säger Henny Kuc Söderberg. Inte minst frågor om bemannade skolbibliotek, men även om tillgänglighet i större bemärkelse.

– Här på skolan handlar det om att det här rummet finns och att det finns personal. För folkbiblioteken handlar det mycket om digitalisering och att biblioteket ska nå ut med exempelvis boken kommer och bokbuss.

Läs också:

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min