Hur bra är du på att bubbelhoppa?
29 apr 2024 • 3 min
Att röra sig utanför sin egen trygga sfär ger perspektiv och kunskap. Om bubbelhoppning ute i stora världen verkar skrämmande – börja med att fråga en skolbibliotekarie, en sjukhusbibliotekarie eller en fängelsebibliotekarie vad han eller hon gör om dagarna, skriver Anya Feltreuter.

Brukar du byta bubbla då och då? Anya Feltreuter, ny chef på Vallabiblioteket i Linköping, tipsar om att testa nya bubblor i form av andra sorters bibliotek.
Bubbelhoppning är ett av de ord som finns med på listan över svenska nyord 2023. Begreppet innebär att medvetet byta miljö för att komma ur sin egen ”bubbla” och på så sätt få nya perspektiv och kunskaper. Bubble-hopping myntades av den amerikanska ingenjören Max Hawkins som reagerade på att datorprogram, baserat på tidigare erfarenheter, kunde förutsäga var han skulle befinna sig, vilka han skulle träffa och vad han skulle göra under en dag.
Max Hawkins skapade ett eget program som skulle göra honom mindre förutsägbar. Under ett par år lät han programmet styra vilka han skulle möta, vad han skulle göra och var han skulle bo. Den typen av extremt bubbelhoppande är i princip omöjligt att få till för de flesta av oss. Men i liten skala är bubbelhoppande riktigt enkelt och väldigt berikande.
Emma Stenström, docent vid Handelshögskolan, har skrivit boken Bubbelhoppa – En metod för att förstå andra, där hon beskriver hur bubbelhoppande kan gå till och vad det kan ge för effekter. Stenström använder metoden både för sina studenter och i sin egen vardag. Bubbelhoppandet kan handla om alltifrån att prata med en främling på bussen, till att besöka ett politiskt eller religiöst möte med åsikter som är helt i strid med ens egen uppfattning. Syftet är alltid att försöka förstå och att se människan.
För egen del brukar jag säga att jag tycker om att vara nybörjare. Till en viss gräns och när jag själv kan kontrollera det hela, får jag väl medge. Genom att vara nybörjare kan jag komma ihåg känslan av att inte veta och ta med den in när jag handleder andra i sådant jag behärskar. Många är till exempel nybörjare på gymmet och väldigt osäkra på hur olika övningar ska utföras. Genom att avdramatisera, ha roligt och låta människor lyckas kan viljan att komma tillbaka till gymmet skapas. Samma gäller såklart på biblioteket – är tröskeln för hög är det lätt att vända i dörren. Sänker vi tröskeln eller hjälper någon att klättra över, är chansen större att personen återkommer.
Sänker vi tröskeln eller hjälper någon att klättra över, är chansen större att personen återkommer.
För chefer som är engagerade i sitt ledarskap (och för den delen även för medarbetare som vill få till ett så bra samarbete som möjligt med sina kollegor) bör det vara omöjligt att inte bubbelhoppa. Du har ett gäng individer som du ska få att samarbeta och prestera så bra under givna förutsättningar. Risken är stor att gruppen består av flera olika personlighetstyper och att många är ganska olika dig själv. För att få var och en att prestera utifrån sin fulla potential är det oundvikligt att du måste lära känna dem. Du kan välja att samtala med dem för att få dem att göra vad du vill att de ska göra. Detta brukar i regel inte fungera så bra. Alternativet är att du samtalar med dem för att ta reda på vilka de är, vilka åsikter de har och vad som driver dem. En form av bubbelhoppning, skulle jag säga.
För ett par månader sedan tog jag klivet till att arbeta på ett universitetsbibliotek, efter 17 år inom folkbiblioteksvärlden. Inte jättemycket till bubbelhoppande skulle nog en del säga. Bibliotek som bibliotek. Men vi som arbetar inom branschen vet att det finns stora skillnader både i uppdrag och i utförandet av bibliotekarieyrket. Och kunskaperna om de andra bibliotekstypernas verksamhet är generellt väldigt låg (här måste jag erkänna att detta även gäller mig – jag tycker fortfarande att ord som bibliometri och forskningsstöd känns lite främmande och abstrakta medan sagostund och digital handledning känns tryggt och bekant).
När jag i veckan var på AW med några kollegor från folkbiblioteksvärlden och de frågade mig vad mina nya medarbetare arbetar med, blev de förvånade när jag berättade om undervisning och sökuppdrag. Någon av dem utbrast: ”Men hur har de lärt sig allt det där?!?”
Bra fråga! Förmodligen har de snappat upp ett och annat på utbildningen och lärt sig ganska mycket genom att arbeta på ett universitetsbibliotek. På samma sätt som att folkbibliotekarierna genom att arbeta på ett folkbibliotek har lärt sig att handleda i lösenordsåterställning, rekommendera norska långserier, eller för den delen Nobelpristagare, och prata med både lässugna sexåringar och bokslukande pensionärer.
Om det känns skrämmande med bubbelhoppning i den stora vida världen kanske vi kan börja i vår egen bransch? Fråga en skolbibliotekarie, en sjukhusbibliotekarie – eller varför inte en fängelsebibliotekarie – vad han eller hon gör om dagarna! Kanske stämmer svaret överens med vad du tror, kanske inte!
2 kommentarer
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
Underbart inspirerande krönika och så fint och personligt skrivet.
Helt byta yrke är väl det ultimata bubbelhoppet. En dag utan teknik- och utskriftssupportfrågor? en dag utan projektjobb för läsfrämjande? Som MLK sa. ”Ill have a dream..”