Hur bra är du på att bubbelhoppa?
29 apr 2024 • 3 min
Att röra sig utanför sin egen trygga sfär ger perspektiv och kunskap. Om bubbelhoppning ute i stora världen verkar skrämmande – börja med att fråga en skolbibliotekarie, en sjukhusbibliotekarie eller en fängelsebibliotekarie vad han eller hon gör om dagarna, skriver Anya Feltreuter.
Brukar du byta bubbla då och då? Anya Feltreuter, ny chef på Vallabiblioteket i Linköping, tipsar om att testa nya bubblor i form av andra sorters bibliotek.
Bubbelhoppning är ett av de ord som finns med på listan över svenska nyord 2023. Begreppet innebär att medvetet byta miljö för att komma ur sin egen ”bubbla” och på så sätt få nya perspektiv och kunskaper. Bubble-hopping myntades av den amerikanska ingenjören Max Hawkins som reagerade på att datorprogram, baserat på tidigare erfarenheter, kunde förutsäga var han skulle befinna sig, vilka han skulle träffa och vad han skulle göra under en dag.
Max Hawkins skapade ett eget program som skulle göra honom mindre förutsägbar. Under ett par år lät han programmet styra vilka han skulle möta, vad han skulle göra och var han skulle bo. Den typen av extremt bubbelhoppande är i princip omöjligt att få till för de flesta av oss. Men i liten skala är bubbelhoppande riktigt enkelt och väldigt berikande.
Emma Stenström, docent vid Handelshögskolan, har skrivit boken Bubbelhoppa – En metod för att förstå andra, där hon beskriver hur bubbelhoppande kan gå till och vad det kan ge för effekter. Stenström använder metoden både för sina studenter och i sin egen vardag. Bubbelhoppandet kan handla om alltifrån att prata med en främling på bussen, till att besöka ett politiskt eller religiöst möte med åsikter som är helt i strid med ens egen uppfattning. Syftet är alltid att försöka förstå och att se människan.
För egen del brukar jag säga att jag tycker om att vara nybörjare. Till en viss gräns och när jag själv kan kontrollera det hela, får jag väl medge. Genom att vara nybörjare kan jag komma ihåg känslan av att inte veta och ta med den in när jag handleder andra i sådant jag behärskar. Många är till exempel nybörjare på gymmet och väldigt osäkra på hur olika övningar ska utföras. Genom att avdramatisera, ha roligt och låta människor lyckas kan viljan att komma tillbaka till gymmet skapas. Samma gäller såklart på biblioteket – är tröskeln för hög är det lätt att vända i dörren. Sänker vi tröskeln eller hjälper någon att klättra över, är chansen större att personen återkommer.
Sänker vi tröskeln eller hjälper någon att klättra över, är chansen större att personen återkommer.
För chefer som är engagerade i sitt ledarskap (och för den delen även för medarbetare som vill få till ett så bra samarbete som möjligt med sina kollegor) bör det vara omöjligt att inte bubbelhoppa. Du har ett gäng individer som du ska få att samarbeta och prestera så bra under givna förutsättningar. Risken är stor att gruppen består av flera olika personlighetstyper och att många är ganska olika dig själv. För att få var och en att prestera utifrån sin fulla potential är det oundvikligt att du måste lära känna dem. Du kan välja att samtala med dem för att få dem att göra vad du vill att de ska göra. Detta brukar i regel inte fungera så bra. Alternativet är att du samtalar med dem för att ta reda på vilka de är, vilka åsikter de har och vad som driver dem. En form av bubbelhoppning, skulle jag säga.
För ett par månader sedan tog jag klivet till att arbeta på ett universitetsbibliotek, efter 17 år inom folkbiblioteksvärlden. Inte jättemycket till bubbelhoppande skulle nog en del säga. Bibliotek som bibliotek. Men vi som arbetar inom branschen vet att det finns stora skillnader både i uppdrag och i utförandet av bibliotekarieyrket. Och kunskaperna om de andra bibliotekstypernas verksamhet är generellt väldigt låg (här måste jag erkänna att detta även gäller mig – jag tycker fortfarande att ord som bibliometri och forskningsstöd känns lite främmande och abstrakta medan sagostund och digital handledning känns tryggt och bekant).
När jag i veckan var på AW med några kollegor från folkbiblioteksvärlden och de frågade mig vad mina nya medarbetare arbetar med, blev de förvånade när jag berättade om undervisning och sökuppdrag. Någon av dem utbrast: ”Men hur har de lärt sig allt det där?!?”
Bra fråga! Förmodligen har de snappat upp ett och annat på utbildningen och lärt sig ganska mycket genom att arbeta på ett universitetsbibliotek. På samma sätt som att folkbibliotekarierna genom att arbeta på ett folkbibliotek har lärt sig att handleda i lösenordsåterställning, rekommendera norska långserier, eller för den delen Nobelpristagare, och prata med både lässugna sexåringar och bokslukande pensionärer.
Om det känns skrämmande med bubbelhoppning i den stora vida världen kanske vi kan börja i vår egen bransch? Fråga en skolbibliotekarie, en sjukhusbibliotekarie – eller varför inte en fängelsebibliotekarie – vad han eller hon gör om dagarna! Kanske stämmer svaret överens med vad du tror, kanske inte!
2 kommentarer
Senaste nytt
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
Underbart inspirerande krönika och så fint och personligt skrivet.
Helt byta yrke är väl det ultimata bubbelhoppet. En dag utan teknik- och utskriftssupportfrågor? en dag utan projektjobb för läsfrämjande? Som MLK sa. ”Ill have a dream..”