Varför går allt så långsamt?

27 nov 2020 • < 1 min

Trögheten bottnar i okunskap. Biblioteksbladet går på djupet med skolbiblioteken.

Senaste numret Biblioteksbladet, Skolnumret, ägnar vi åt skolbibliotek. Här ekar samma grundfrågor som i förra numrets tema om digitaliseringen av kunskapsarvet:
Varför går allt så orimligt långsamt?
Varför händer det så lite när alla skulle tjäna på att det hände mer och snabbare?

I fallet med skolbiblioteken bottnar trögheten i en utbredd okunskap hos de som kan bereda vägen för förändring, det vill säga kommunpolitiker och rektorer.

Det verkar samtidigt vara en okunskap som många är ödmjukt medvetna om och beredda att göra något åt. I Göteborg är det grundskolerektorernas önskan som har legat bakom den kommunala skol­biblioteksplan som antogs i höstas. Att samma vilja till förändring finns hos skolledare över hela landet, syns i svaren på enkäten som presenteras på sidorna. Goda nyheter tonar fram där.

Rektorer tror på större betydelse för skolbiblioteken

Redan nu, innan Gustav Fridolin har hunnit lägga fram sin utredning, tycks det börja hända något kring skolbiblioteken.

Vi kommer att fortsätta göra tidningar som koncentreras till frågor med anknytning till bibliotekssfären. Oavsett vilka ämnen vi väljer kan det nog inte uteslutas att frågorna om varför det går långsamt och händer så lite kommer att fortsätta eka i spalterna.

Hela tidningen hittar du här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min