Varför går allt så långsamt?

27 nov 2020 • < 1 min

Trögheten bottnar i okunskap. Biblioteksbladet går på djupet med skolbiblioteken.

Senaste numret Biblioteksbladet, Skolnumret, ägnar vi åt skolbibliotek. Här ekar samma grundfrågor som i förra numrets tema om digitaliseringen av kunskapsarvet:
Varför går allt så orimligt långsamt?
Varför händer det så lite när alla skulle tjäna på att det hände mer och snabbare?

I fallet med skolbiblioteken bottnar trögheten i en utbredd okunskap hos de som kan bereda vägen för förändring, det vill säga kommunpolitiker och rektorer.

Det verkar samtidigt vara en okunskap som många är ödmjukt medvetna om och beredda att göra något åt. I Göteborg är det grundskolerektorernas önskan som har legat bakom den kommunala skol­biblioteksplan som antogs i höstas. Att samma vilja till förändring finns hos skolledare över hela landet, syns i svaren på enkäten som presenteras på sidorna. Goda nyheter tonar fram där.

Rektorer tror på större betydelse för skolbiblioteken

Redan nu, innan Gustav Fridolin har hunnit lägga fram sin utredning, tycks det börja hända något kring skolbiblioteken.

Vi kommer att fortsätta göra tidningar som koncentreras till frågor med anknytning till bibliotekssfären. Oavsett vilka ämnen vi väljer kan det nog inte uteslutas att frågorna om varför det går långsamt och händer så lite kommer att fortsätta eka i spalterna.

Hela tidningen hittar du här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min