Replik: biblioteken kan skyddas på andra sätt

23 dec 2019 • 2 min

Upprörande av Svensk biblioteksförening att inte stå bakom uppropet om stärkta lagar för att skydda bibliotek och annan kultur, anser Pamela Schultz Nybacka i en debattartikel. I sin replik slår föreningens Johanna Hansson och Karin Linder fast att de inte håller med – men att de uppmanar till fortsatt diskussion om hur biblioteken ska försvaras.

Johanna Hansson och Karin Linder Foto: Elisabeth Ohlson

”I tystnaden finns ingen räddning”, när kulturen ”inte bara står inför hot om nedskärningar, utan också befinner sig under starkt ideologiskt tryck”, skriver Pamela Schultz Nybacka. Vi delar helt den uppfattningen och bland annat därför har föreningen gjort skarpa uttalanden när principen om armlängds avstånd utmanas, nu senast i Sölvesborg, men även tidigare i mer generella ställningstaganden.

Däremot valde vi att inte underteckna den debattartikel som publicerade i DN 2019-12-16. I en intervju med Biblioteksbladet samma dag förklarar vi varför. Liknande invändningar lyfts av Torbjörn Forsell och Carl Johan Kleberg (DN 2019-12-18) som skriver att ”det problematiska ligger i den väg som debattinlägget förordar, nämligen att grundlagen ändras.”. I artikeln lyfts andra möjliga vägar fram för att stärka kulturen i grunden.

Lawen Redar, socialdemokratisk riksdagsledamot och tredje vice ordförande i kulturutskottet, ger på Facebook en kommentar kring varför hon ifrågasätter debattörernas slutsatser. Hon lyfter fram aspekter som rör legitim politisk styrning även på kulturområdet och vikten av att det är de folkvalda i en representativ demokrati som ”uppbär beslutsmakten”. Hon avslutar sitt inlägg med att, trots att hon inte håller med i sak, tacka för en angelägen debattext.

På samma sätt tackar vi Pamela Schultz Nybacka och uppmanar till fortsatt diskussion om vilka vägar vi kan och bör ta för att kraftfullt och tydligt hävda och försvara bibliotekens uppdrag att bidra till fri åsiktsbildning och kunskapsbildning i en ordning där politiken sätter ramarna och professionen styr över innehållet.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min