Replik: biblioteken kan skyddas på andra sätt
23 dec 2019 • 2 min
Upprörande av Svensk biblioteksförening att inte stå bakom uppropet om stärkta lagar för att skydda bibliotek och annan kultur, anser Pamela Schultz Nybacka i en debattartikel. I sin replik slår föreningens Johanna Hansson och Karin Linder fast att de inte håller med – men att de uppmanar till fortsatt diskussion om hur biblioteken ska försvaras.

”I tystnaden finns ingen räddning”, när kulturen ”inte bara står inför hot om nedskärningar, utan också befinner sig under starkt ideologiskt tryck”, skriver Pamela Schultz Nybacka. Vi delar helt den uppfattningen och bland annat därför har föreningen gjort skarpa uttalanden när principen om armlängds avstånd utmanas, nu senast i Sölvesborg, men även tidigare i mer generella ställningstaganden.
Däremot valde vi att inte underteckna den debattartikel som publicerade i DN 2019-12-16. I en intervju med Biblioteksbladet samma dag förklarar vi varför. Liknande invändningar lyfts av Torbjörn Forsell och Carl Johan Kleberg (DN 2019-12-18) som skriver att ”det problematiska ligger i den väg som debattinlägget förordar, nämligen att grundlagen ändras.”. I artikeln lyfts andra möjliga vägar fram för att stärka kulturen i grunden.
Lawen Redar, socialdemokratisk riksdagsledamot och tredje vice ordförande i kulturutskottet, ger på Facebook en kommentar kring varför hon ifrågasätter debattörernas slutsatser. Hon lyfter fram aspekter som rör legitim politisk styrning även på kulturområdet och vikten av att det är de folkvalda i en representativ demokrati som ”uppbär beslutsmakten”. Hon avslutar sitt inlägg med att, trots att hon inte håller med i sak, tacka för en angelägen debattext.
På samma sätt tackar vi Pamela Schultz Nybacka och uppmanar till fortsatt diskussion om vilka vägar vi kan och bör ta för att kraftfullt och tydligt hävda och försvara bibliotekens uppdrag att bidra till fri åsiktsbildning och kunskapsbildning i en ordning där politiken sätter ramarna och professionen styr över innehållet.
Senaste nytt

Samtal om folkbibliotekens ekonomi
Hur ska folkbiblioteken hantera det ekonomiska stålbad som väntar i landets kommuner? Det är temat för ett samtal på kultureventet Folk och kultur i Eskilstuna i dag, torsdag.
9 feb 2023 • < 1 min
Biblioteken på svältkur – vem bryr sig?
Varannan svensk besöker aldrig ett bibliotek. När de saknar relevans för så många borde ingen bli förvånad över krympta budgetar.
8 feb 2023 • < 1 min

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer