Replik: biblioteken kan skyddas på andra sätt

23 dec 2019 • 2 min

Upprörande av Svensk biblioteksförening att inte stå bakom uppropet om stärkta lagar för att skydda bibliotek och annan kultur, anser Pamela Schultz Nybacka i en debattartikel. I sin replik slår föreningens Johanna Hansson och Karin Linder fast att de inte håller med – men att de uppmanar till fortsatt diskussion om hur biblioteken ska försvaras.

Johanna Hansson och Karin Linder Foto: Elisabeth Ohlson

”I tystnaden finns ingen räddning”, när kulturen ”inte bara står inför hot om nedskärningar, utan också befinner sig under starkt ideologiskt tryck”, skriver Pamela Schultz Nybacka. Vi delar helt den uppfattningen och bland annat därför har föreningen gjort skarpa uttalanden när principen om armlängds avstånd utmanas, nu senast i Sölvesborg, men även tidigare i mer generella ställningstaganden.

Däremot valde vi att inte underteckna den debattartikel som publicerade i DN 2019-12-16. I en intervju med Biblioteksbladet samma dag förklarar vi varför. Liknande invändningar lyfts av Torbjörn Forsell och Carl Johan Kleberg (DN 2019-12-18) som skriver att ”det problematiska ligger i den väg som debattinlägget förordar, nämligen att grundlagen ändras.”. I artikeln lyfts andra möjliga vägar fram för att stärka kulturen i grunden.

Lawen Redar, socialdemokratisk riksdagsledamot och tredje vice ordförande i kulturutskottet, ger på Facebook en kommentar kring varför hon ifrågasätter debattörernas slutsatser. Hon lyfter fram aspekter som rör legitim politisk styrning även på kulturområdet och vikten av att det är de folkvalda i en representativ demokrati som ”uppbär beslutsmakten”. Hon avslutar sitt inlägg med att, trots att hon inte håller med i sak, tacka för en angelägen debattext.

På samma sätt tackar vi Pamela Schultz Nybacka och uppmanar till fortsatt diskussion om vilka vägar vi kan och bör ta för att kraftfullt och tydligt hävda och försvara bibliotekens uppdrag att bidra till fri åsiktsbildning och kunskapsbildning i en ordning där politiken sätter ramarna och professionen styr över innehållet.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min