Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

4 jul 2024 • < 1 min

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

Kulturarvsbrott är ofta svåra att utreda och lagföra, särskilt som det kan dröja innan bibliotek, kyrkor eller museer ens upptäcker att något saknas. Ibland kan det gå flera år. Vilka är brottslingarna? Och vad kan bibliotek göra för att bättre förebygga stölder?

Så skyddas kulturarvets skatter – men hur får vi tillbaka det som stulits? from Svensk biblioteksförening on Vimeo.

I 15 år har Kungliga biblioteket arbetat för att återföra en lång rad böcker som stals av den så kallade KB-mannen. I vissa fall har det lyckats, men i andra fall har böckerna inte gått att få tillbaka, trots att man vet var de befinner sig. På senare år har säkerheten förbättrats. Men hur ska biblioteken skydda sig när tjuven är en insider? Och hur kan bibliotek och andra kulturarvsinstitutioner bli bättre på att förebygga stölder? Nyligen greps en liga som misstänks ha stulit 170 verk från flera nationalbibliotek i Europa. Hur ser den svarta marknaden ut för dessa verk? Vilka är beställarna? Eva Wintzell, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som bland annat arbetade med att återföra en försvunnen bok till Stockholms universitetsbibliotek, berättar om utmaningarna i ett filmat inslag. Därefter följer ett samtal med riksbibliotekarie Karin Grönvall.
Medverkande var riksbibliotekarie Karin Grönvall från Kungliga biblioteket och riksantikvarie Susanne Thedéen från Riksantikvarieämbetet. Moderator för samtalet var Annika Clemens, Biblioteksbladet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Ur takt med läsvanorna

Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2024 • 2 min

Annons

Annons

Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet

Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken. 

19 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre

I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.

17 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min