Allt från Almedalen – ta del av debatterna i efterhand

4 jul 2024 • 4 min

Angiverilag, slöseri med pengar på skolbibliotek, stulet kulturarv, vetenskap för miljarder och självuppfyllande kampanjer om bannade böcker. Det är bara några av alla ämnen som debatterades på Biblioteksarenan i Almedalen.

Här finna alla debatter att lyssna på i sin helhet.

1. Hur mycket kan folkbiblioteken blöda?

Thord Eriksson, Maria Wennström, Silvia Ernhagen och Kajsa Ravin samt en teckenspråkstolk. Foto: Annika Clemens

Debatt med Maria Wennström, chef för Biblioteken på Gotland, Silvia Ernhagen, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening och Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet.

”Vi har en bit kvar till att inte kunna uppfylla lagen, fram till nu. Men i framtiden blir det svårt att upprätthålla den utvecklingstakt som vi måste ha.”

Se hela samtalet här.

 

 

2. Försvaret av det fria ordet

Annika Clemens, Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston.

Hur ska vi se till att inte få ett samhälle där böcker eller programverksamhet förbjuds på biblioteken? Silvia Ernhagen från Svensk biblioteksförening, Jesper Bengtsson, tidigare ordförande i Svenska Pen och mediestrateg Brit Stakston diskuterade frågan.

”Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA.”

Se hela samtalet här.

 

 

3. Första steget mot ett angiverisamhälle?

Scenen i Almedalsbiblioteket var fullsatt när frågan om anmälningsplikt debatterades.

Bibliotekarier och andra offentliganställda kan bli skyldiga att anmäla personer de möter som är pappeslösa. Det skulle rimma illa med bibliotekens uppdrag, menade Maria Wennström, Biblioteken på Gotland, Göran Arrius från Saco och Madelaine Jakobsson (C). Men Alexander Christiansson, SD:s kulturpolitiske talesperson oroade sig inte över tonläget.

”Vi är politiker och vi ser att skuggsamhället breder ut sig. Vi tar till de verktyg som behövs.”

Se hela debatten här.

 

4. Stärkta skolbibliotek – hur och till vilken nytta?

Pamela Schultz Nybacka, Helene Öberg, Lovisa Lanryd, David Lindberg (L) och Madelaine Jakobsson (C). Foto: Annika Clemens

Är verkligen extra pengar till skolbibliotek det smartaste sättet för att få de svagaste eleverna att läsa bättre? Och är det ens möjligt att bemanna alla skolbibliotek när det saknas så många bibliotekarier? Pamela Schultz Nybacka, Södertörns högskola, Helene Öberg, Svensk biblioteksförening, Lovisa Lanryd, Timbro, David Lindberg (L) och Madelaine Jakobsson (C) debatterade.

”Jag hade önskat att vi kunnat diskutera sakfrågor och inte känsloargument.”

Se hela debatten här.

 

5. Ett förlorat kulturarv

Thord Eriksson, Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M). Foto: Annika Clemens

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

”Det blir ganska stora luckor”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

Se hela samtalet här.

 

 

6. Bibliotekens betydelse i kris

Linda Wagenius, Helene Öberg och Lisa Mobrand talade om vilken roll biblioteken bör ha i kristider. Foto: Annika Clemens

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius från Biblioteksutveckling Gotland resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg från Svensk biblioteksförening och Lisa Mobrand, Myndigheten för psykologiskt försvar.

”Kriget är nära, men när handlar om informationskriget så pågår det redan.”

Se hela samtalet här.

 

 

7. Vetenskap för miljarder

Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark i panelen. Foto: Annika Clemens

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade.

”Det är extremt slipade aktörer som vi har att göra med.”

Se hela debatten här.

 

 

8. Så skyddas kulturarvets skatter – men hur får vi tillbaka det som stulits?

Karin Grönvall och Susanne Thedéen samtalade om hoten mot kulturarvet. Annika Clemens modererade och samtalet översattes även av teckenspråkstolk.

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna.

”Det handlar om kulturhistoriska värden som är oändliga.”

Se hela samtalet här.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min