Allt från Almedalen – ta del av debatterna i efterhand
4 jul 2024 • 4 min
Angiverilag, slöseri med pengar på skolbibliotek, stulet kulturarv, vetenskap för miljarder och självuppfyllande kampanjer om bannade böcker. Det är bara några av alla ämnen som debatterades på Biblioteksarenan i Almedalen.
En lång rad experter och politiker gästade Biblioteksarenan i Almedalen 2024.
Här finna alla debatter att lyssna på i sin helhet.
1. Hur mycket kan folkbiblioteken blöda?
Debatt med Maria Wennström, chef för Biblioteken på Gotland, Silvia Ernhagen, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening och Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet.
”Vi har en bit kvar till att inte kunna uppfylla lagen, fram till nu. Men i framtiden blir det svårt att upprätthålla den utvecklingstakt som vi måste ha.”
2. Försvaret av det fria ordet
Hur ska vi se till att inte få ett samhälle där böcker eller programverksamhet förbjuds på biblioteken? Silvia Ernhagen från Svensk biblioteksförening, Jesper Bengtsson, tidigare ordförande i Svenska Pen och mediestrateg Brit Stakston diskuterade frågan.
”Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA.”
3. Första steget mot ett angiverisamhälle?
Bibliotekarier och andra offentliganställda kan bli skyldiga att anmäla personer de möter som är pappeslösa. Det skulle rimma illa med bibliotekens uppdrag, menade Maria Wennström, Biblioteken på Gotland, Göran Arrius från Saco och Madelaine Jakobsson (C). Men Alexander Christiansson, SD:s kulturpolitiske talesperson oroade sig inte över tonläget.
”Vi är politiker och vi ser att skuggsamhället breder ut sig. Vi tar till de verktyg som behövs.”
4. Stärkta skolbibliotek – hur och till vilken nytta?
Är verkligen extra pengar till skolbibliotek det smartaste sättet för att få de svagaste eleverna att läsa bättre? Och är det ens möjligt att bemanna alla skolbibliotek när det saknas så många bibliotekarier? Pamela Schultz Nybacka, Södertörns högskola, Helene Öberg, Svensk biblioteksförening, Lovisa Lanryd, Timbro, David Lindberg (L) och Madelaine Jakobsson (C) debatterade.
”Jag hade önskat att vi kunnat diskutera sakfrågor och inte känsloargument.”
5. Ett förlorat kulturarv
Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).
”Det blir ganska stora luckor”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
6. Bibliotekens betydelse i kris
När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius från Biblioteksutveckling Gotland resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg från Svensk biblioteksförening och Lisa Mobrand, Myndigheten för psykologiskt försvar.
”Kriget är nära, men när handlar om informationskriget så pågår det redan.”
7. Vetenskap för miljarder
En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade.
”Det är extremt slipade aktörer som vi har att göra med.”
8. Så skyddas kulturarvets skatter – men hur får vi tillbaka det som stulits?
Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna.
”Det handlar om kulturhistoriska värden som är oändliga.”
Senaste nytt
Slopade förseningsavgifter – fenomen som länge varit på tillväxt
I Botkyrka har avgifterna precis tagits bort medan Karlskoga tog steget för sex år sedan. ”Det kostade oss mer än vi fick tillbaka.”
15 okt 2024 • 4 min
Stora jättarna på plats när öppen vetenskap diskuteras
Nästa vecka möts företrädare för förlagen och biblioteksvärlden för att prata om öppen tillgång på konferensen Lund Online. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.
14 okt 2024 • 2 min
Nytt ljus på lärosätesbiblioteken
Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."
11 okt 2024 • 2 min
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 4 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
0 kommentarer