Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

4 jul 2024 • < 1 min

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

Öppen tillgång till vetenskapliga tidskrifter är inte bara en viktig demokratisk principfråga. Det har också blivit en lönsam affärsmodell för de vetenskapliga förlagen.

Vetenskap för miljarder from Svensk biblioteksförening on Vimeo.

Varje år betalar svenska lärosäten, myndigheter och statliga forskningsinstitut närmare en miljard kronor för att läsa och publicera sig i vetenskapliga tidskrifter. Företagen bakom tidskrifterna har vinstmarginaler på samma nivå som Apple och Google. Det råder bred enighet om att systemet är osunt och orimligt, men vad kan egentligen göras för att förändra det i grunden eller helt ersätta det?

I samtalet, som modererades av Thord Eriksson från Biblioteksbladet, medverkade Pamela Schultz Nybacka, programsamordnare bibliotekarieprogrammet, Södertörns högskola, Pelle Snickars, professor, digitala kulturer, Lunds universitet och Wilhelm Widmark, överbibliotekarie vid Stockholms universitetsbibliotek.

Övriga debatter på Biblioteksarenan hittar du här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min