Sparkrav hotar kultursamverkan

10 feb 2015 • < 1 min

Samverkan i kulturfrågor mellan staten, regionerna och kommunerna hotas av statens fortsatta krav på besparingar. Det anser flera företrädare för...

Samverkan i kulturfrågor mellan staten, regionerna och kommunerna hotas av statens fortsatta krav på besparingar. Det anser flera företrädare för regionerna i en artikel i det senaste numret av Biblioteksbladet.

– Medan regioner och kommuner har ökat sitt stöd till kulturen ganska radikalt, så har staten inte hängt med. Självklart riskerar biblioteken i kommunerna att drabbas när länsbiblioteken får mindre resurser för stöd och utvecklingsarbete, säger ledamoten i regionala utvecklingsnämnden i Region Kronoberg, Gunnar Nordmark (FP).

Han får stöd av Nina Björby (S), ordförande i kulturberedningen i Region Västerbotten, som anser att om samverkansmodellen urholkas ytterligare kommer de regionala företrädarna att göra uppror.

Många kommuner och landsting i landet har under de senaste åren gjort betydande satsningar på olika kulturprojekt, samtidigt som staten inte följt med. Det har fått till följd att statens andel av de pengar som går in i samverkansmodellen minskat.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min