Sparkrav hotar kultursamverkan

10 feb 2015 • < 1 min

Samverkan i kulturfrågor mellan staten, regionerna och kommunerna hotas av statens fortsatta krav på besparingar. Det anser flera företrädare för...

Samverkan i kulturfrågor mellan staten, regionerna och kommunerna hotas av statens fortsatta krav på besparingar. Det anser flera företrädare för regionerna i en artikel i det senaste numret av Biblioteksbladet.

– Medan regioner och kommuner har ökat sitt stöd till kulturen ganska radikalt, så har staten inte hängt med. Självklart riskerar biblioteken i kommunerna att drabbas när länsbiblioteken får mindre resurser för stöd och utvecklingsarbete, säger ledamoten i regionala utvecklingsnämnden i Region Kronoberg, Gunnar Nordmark (FP).

Han får stöd av Nina Björby (S), ordförande i kulturberedningen i Region Västerbotten, som anser att om samverkansmodellen urholkas ytterligare kommer de regionala företrädarna att göra uppror.

Många kommuner och landsting i landet har under de senaste åren gjort betydande satsningar på olika kulturprojekt, samtidigt som staten inte följt med. Det har fått till följd att statens andel av de pengar som går in i samverkansmodellen minskat.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min