Sparkrav hotar kultursamverkan

10 feb 2015 • < 1 min

Samverkan i kulturfrågor mellan staten, regionerna och kommunerna hotas av statens fortsatta krav på besparingar. Det anser flera företrädare för...

Samverkan i kulturfrågor mellan staten, regionerna och kommunerna hotas av statens fortsatta krav på besparingar. Det anser flera företrädare för regionerna i en artikel i det senaste numret av Biblioteksbladet.

– Medan regioner och kommuner har ökat sitt stöd till kulturen ganska radikalt, så har staten inte hängt med. Självklart riskerar biblioteken i kommunerna att drabbas när länsbiblioteken får mindre resurser för stöd och utvecklingsarbete, säger ledamoten i regionala utvecklingsnämnden i Region Kronoberg, Gunnar Nordmark (FP).

Han får stöd av Nina Björby (S), ordförande i kulturberedningen i Region Västerbotten, som anser att om samverkansmodellen urholkas ytterligare kommer de regionala företrädarna att göra uppror.

Många kommuner och landsting i landet har under de senaste åren gjort betydande satsningar på olika kulturprojekt, samtidigt som staten inte följt med. Det har fått till följd att statens andel av de pengar som går in i samverkansmodellen minskat.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min