Sparkrav hotar kultursamverkan

10 feb 2015 • < 1 min

Samverkan i kulturfrågor mellan staten, regionerna och kommunerna hotas av statens fortsatta krav på besparingar. Det anser flera företrädare för...

Samverkan i kulturfrågor mellan staten, regionerna och kommunerna hotas av statens fortsatta krav på besparingar. Det anser flera företrädare för regionerna i en artikel i det senaste numret av Biblioteksbladet.

– Medan regioner och kommuner har ökat sitt stöd till kulturen ganska radikalt, så har staten inte hängt med. Självklart riskerar biblioteken i kommunerna att drabbas när länsbiblioteken får mindre resurser för stöd och utvecklingsarbete, säger ledamoten i regionala utvecklingsnämnden i Region Kronoberg, Gunnar Nordmark (FP).

Han får stöd av Nina Björby (S), ordförande i kulturberedningen i Region Västerbotten, som anser att om samverkansmodellen urholkas ytterligare kommer de regionala företrädarna att göra uppror.

Många kommuner och landsting i landet har under de senaste åren gjort betydande satsningar på olika kulturprojekt, samtidigt som staten inte följt med. Det har fått till följd att statens andel av de pengar som går in i samverkansmodellen minskat.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min