Står upp för vetenskapen: ”Kanske viktigare än någonsin”

21 apr 2017 • 2 min

I morgon samlas människor runt om i världen för att manifestera för vetenskapen. ”Det är kanske viktigare än någonsin att använda forskningsbaserad kunskap och vetenskap”, säger Pia Brinkfeldt, bibliotekskonsulent i Västerbotten.

Manifestationen March for science är ett initiativ från USA där man vill stå upp för vikten av vetenskap och att forskningsbaserad kunskap används i samhället. Det handlar om att alla människor ska ha rätt till tillförlitlig kunskap, att alla ska ha möjlighet att förstå, granska, värdera och ta ställning till påståenden och att lyfta fram det som vetenskapen ger.

Runt om i världen samlas människor på 500 platser i morgon och i Sverige manifesteras det i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Umeå.

En av de som ska gå är Pia Brinkfeldt, bibliotekskonsulent vid Länsbiblioteket i Västerbotten.

Pia Brinkfeldt. Foto: Edelphoto
Pia Brinkfeldt. Foto: Edelphoto

–  Jag går för att visa stöd för initiativet, för att visa att jag håller med om de tre huvudprinciperna som ligger bakom manifestationen. Vi i styrelsen i Svensk biblioteksförenings regionförening Västerbotten har bjudit in medlemmarna att gå tillsammans i marschen, säger hon.

Hur ser du på vikten av forskningsbaserad kunskap och vetenskap?

– Otroligt viktigt! Forskningen ställer frågor, vänder och vrider på resonemang och kan gå på djupet för att förklara saker. Med alla komplexa problem och frågor som världen och människorna på den ställs inför är forskningsbaserad kunskap och vetenskap en förutsättning för att få en så korrekt bild av verkligheten som möjligt.

På vilket sätt är det viktigt för biblioteken? 

– Informationsförmedling är vår profession. När vi verkar i en tid med fenomen som faktaresistens, filterbubblor och alternativa fakta, är det kanske viktigare än någonsin att använda forskningsbaserad kunskap och vetenskap. Jag tror också att vi behöver använda den här kunskapen ännu mer i vår egen verksamhets alla delar. Att hitta stöd i forskningen som kan motivera eller inte motivera att vi gör saker på ett eller annat sätt.

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min