Ett år med pandemin – så har biblioteksvärlden berörts

11 mar 2021 • < 1 min

Den 11 mars 2020 deklarerade WHO att en pandemi brutit ut. Under året som gått har världen förändrats. Så här har covid-19 påverkat de svenska biblioteken.

Minns du hur det började? Den 11 mars 2020 konstaterade WHO att covid-19 var en pandemi. Få anade då vilka följder pandemin skulle få för individer, samhälle och bibliotek. Sedan dess har det varit många turer och vändningar. I Biblioteksbladets tidslinje finns ett urval av de viktigaste händelserna som berör biblioteken under året som gått.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min