Ett år med pandemin – så har biblioteksvärlden berörts

11 mar 2021 • < 1 min

Den 11 mars 2020 deklarerade WHO att en pandemi brutit ut. Under året som gått har världen förändrats. Så här har covid-19 påverkat de svenska biblioteken.

Minns du hur det började? Den 11 mars 2020 konstaterade WHO att covid-19 var en pandemi. Få anade då vilka följder pandemin skulle få för individer, samhälle och bibliotek. Sedan dess har det varit många turer och vändningar. I Biblioteksbladets tidslinje finns ett urval av de viktigaste händelserna som berör biblioteken under året som gått.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min