Få folkbibliotek har planer för sommarvärmen
21 jun 2023 • 4 min
Olidligt varmt, kvavt och soligt. Det kan prägla arbetsmiljön på många av landets folkbibliotek i sommar. Är de förberedda för en värmebölja? Biblioteksbladet ställde frågan och svaret visade sig vara nej.

Det ter sig alltmer sannolikt att det återigen blir väldigt varmt i sommar. Biblioteksbladet har gjort en rundfrågning bland landets folkbibliotek för att ta tempen på både arbetsmiljön och vad biblioteksbesökarna kommer att mötas av i sommar. Har de planer för en eventuell värmebölja?
Endast 13 av de 90 folkbiblioteken vi har varit i kontakt med svarade att de hade en plan för att hantera varmt väder, 63 svarade nej och övriga svarade annat. Ett folkbibliotek skrev som svar att vi ”visste inte om detta”, och en chef för ett annat bibliotek skrev till Biblioteksbladet att vi ”har försökt resa frågan men intresset från högre chef är obefintligt”. Ett tredje bibliotek svarade att ”vi har ingen plan för det, men vi har öppet hela sommaren och vet att vår svala miljö uppskattas”.
I både USA och Kanada har just biblioteken omskrivits som svala platser som kan användas som skydd under extremt varma dagar. Det framhålls att biblioteken är trygga, välkomnande och uppskattade. Enligt Biblioteksbladets rundfrågning är det bara ett fåtal folkbibliotek i Sverige som är tillräckligt svala och som kan tjänstgöra som kylcentraler.
I början på juni skickade regeringskansliet ut en uppmaning till landets kommuner om att se över beredskapen inför en eventuell värmebölja. Skrivelsen hänvisar till en utvärdering från värmeböljan 2018 där det framgår att en proaktiv krisberedskap är oerhört viktig för att kunna hantera kriser som uppstår vid extremt varmt väder.
När det är varmt i Mora är det många äldre som uppsöker biblioteket. Här finns ingen handlingsplan för extremväder men biblioteket har luftkonditionering på plan ett.
– Många äldre kommer till oss när det är varmt, de brukar sätta sig på bänken vid entrén och blir sittande extra länge. De brukar säga att det är jobbigt med det varma vädret men när de går igen så ser de ut att må bättre, säger Sonja Viklund, enhetschef kultur och bibliotek.

Men i andra delar av biblioteket är det svårt att både arbeta och uppehålla sig någon längre stund när det är varmt ute. Blir det extremt varmt i lokalerna skulle Sonja Vidlund gärna vilja att någon i personalen kunde cykla ner till stranden som ligger cirka en kilometer bort, på bibliotekets el-lastcykel. På stranden finns det fullt med barnfamiljer, men utmaningen är att hitta personal som kan avvaras till stranden.
I Karlskrona har det i många år planerats för att bygga ett nytt stadsbibliotek så investeringar i nuvarande lokaler har helt avstannat.
– Vi upplevde 2018 som ett jobbigt år. Det var innan min tid men personalen har berättat att värmen var oerhört påfrestande. Då löstes det med bordsfläktar och glass. Jag hade möte med fastighetsförvaltaren för några veckor sedan och diskuterade just det här med värmen. Det finns mobila kylaggregat som vi kan använda om det blir varmt, säger Kristoffer Hilmersson, tillförordnad avdelningschef biblioteken i Karlskrona.

Ventilationen är undermålig och i sommar kan personalens schema komma att ändras för att de ska orka med att jobba om det blir riktigt varmt. Biblioteksledningen kommer att ha en dialog med de fackliga företrädarna och om de inte hittar någon lösning med fastighetsförvaltaren får de eventuellt stänga biblioteket.
Folkbiblioteket i Ulricehamn som inhystes temporärt i sina lokaler 1977 är fortfarande kvar i samma fastighet. Anna-Lena Johansson som är enhetschef för bibliotek och allmänkultur vittnar om att det blir mycket varmt i lokalerna.

– Vi har ingen AC utan bara fläktar. Ventilationen är inte bra.
Kan ni komma att stänga biblioteket om det blir för varmt?
– Ja, så kan det bli, säger hon,
Hur laddar ni inför varma dagar?
– Vi har markiserna nere hela tiden. Vi håller fönstren stängda, ventilationen fungerar inte om vi öppnar fönstren. Vi ställer ut fläktar och ser till att personalen inte jobbar så långa pass i expeditionen, säger Anna-Lena Johansson.
Biblioteket i Ulricehamn kan komma att tidigarelägga sina öppningstider från ordinarie öppettider på sommaren från klockan 13 till 18, och i stället ha öppet klockan 10 till 15 innan det hunnit bli riktigt varmt i lokalerna. Biblioteket provade detta under 2018 och de nya öppningstiderna underlättade för både personal och besökare.

Värmdö är en av få kommuner där folkbiblioteket har en handlingsplan. Giovanna Jörgensen som är kultur- och bibliotekschef berättar att planen kan ses som påminnelse om vad som ska göras när det blir varmt.
– Vi har många vikarier på sommaren och då är det bra att ha nedskrivet vad som ska göras; öppna fönstren för korsdrag, sätta på fläktarna, ta många pauser och dricka vatten.
Giovanna Jörgensen är från Italien och menar att det inte är bra för kroppen att gå från hettan utomhus in till kylda lokaler. Hon säger att värmen är en stor påfrestning för oss och att vi behöver vänja oss vid den.
– Sakta ner tempot, gå långsamt, hasa helst fram, är hennes bästa tips vid extrem hetta.
Fakta om hetta
- Risken för hälsoproblem ökar märkbart när temperaturen utomhus är 26 grader eller högre under tre dagar i följd.
- Temperaturen inomhus bör sommartid ligga mellan 20 och 26 grader under förutsättning att arbetet är lätt och stillasittande. Här kan du läsa mer om risker att arbeta när det är värmt.
- Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) finns ingen samlad bild kring hur kommunerna utnyttjar biblioteken som potentiella kylcentraler för sköra medborgare. SKR kan inte heller säga något generellt om hur kommunerna arbetar med arbetsmiljöfrågor och specifikt värmen som de anställda på kommunala bibliotek får jobba i på sommaren.
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer