Storebror ser dig

12 jan 2017 • 2 min

”Biblioteksanvändare bör i viss mån känna sig övervakade”. Det menar Johannes Soldal i sin masteruppsats från Uppsala universitet.

Den digitala säkerheten på svenska bibliotek är för låg. Biblioteken kan och bör ta ett större ansvar för att säkra låntagarnas personliga integritet. Det kommer Johannes Soldal fram till i masteruppsatsen ”Lämna mig ifred”.

Johannes Soldal har studerat digital övervakning och personlig integritet på svenska bibliotek.
Johannes Soldal.

I sin undersökning har han bland annat sett att en tredjedel av landets kommunbibliotek använder sig av så kallade sociala insticksprogram kopplade till Facebook på sina webbsidor. Insticksprogrammen gör det möjligt för användar
en att gilla och dela innehåll på Facebook. Men bara att programmet finns på sidan gör också att information om bland annat använda
rens ip-nummer kan skickas direkt till Facebook – utan att användaren ens har tryckt på gilla- eller delaknappen. Informationsöverföringen sker utan användarens medvetenhet eller godkännande

– Det här är ett ganska flagrant exempel på ett integritetsövertramp som visar på hur bibliotek och många kommuner använder sociala medier ganska okritiskt. Det handlar inte bara om Facebook utan om ett större problem där man inte har tillräcklig kunskap eller tar tag i de här frågorna, säger Johannes Soldal.

Bristande digital säkerhet på biblioteken är ett hot mot utsatta grupper i samhället, menar han. Som användare av ett biblioteks webbsida eller nätverk ska man kunna känna sig säker på att man inte blir övervakad. Man ska kunna dela med sig av eller söka information utan att bli registrerad.

För att åstadkomma detta tycker Johannes Soldal att framtidens bibliotekarier bör överväga möjligheten att betrakta sig själva som ”digitala säkerhetsvakter”.

– Även om man inte vill erbjuda ett operativsystem med bättre säkerhet så borde det ingå i bibliotekariens roll att informera om vad man kan göra för att skydda sig själv mot övervakning.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min